Innovaties op Intersolar 2014

Tijdens Intersolar 2014 in München, het grootste evenement in de zonne-industrie, demonstreerden diverse bedrijven hun nieuwste producten. Eén van die bedrijven was LG. Divisie LG Solar demonstreerde zijn nieuwe Energy Storage System (ESS), die in 2015 op de markt komt. Het compacte accu-systeem heeft een laadcapaciteit van 2 kilowattuur (kWh) en een maximum vermogen van 1 kilowatt (kW). Het systeem kan zelfs uitgebreid worden tot een laadcapaciteit van 18 kWh en een vermogen van 9 kW.

Vernieuwing

Daarnaast demonstreerde het bedrijf ook de nieuwe MonoX ACe-module met geïntegreerde micro-omvormer. Deze module biedt gebruikers van de zonnepanelen direct wisselstroom. Door het ontwerp zijn de zonnepanelen bovendien eenvoudig te installeren, en bieden ze ook in de schaduw hoge prestaties.

De toekomst?

Mogelijk luiden deze innovaties en vernieuwingen een nieuw tijdperk in binnen het gebruik van zonne-energie. Wij zijn erg benieuwd welke fabrikanten met vergelijkbare producten op de Nederlandse markt komen en wat de prijs zal gaan zijn van dit soort producten.

Meer over energieopslag

Bron: Intersolar

23 reacties op “Stroom opslaan in plaats van terugleveren”

  1. Frans van Woerkom

    Met zonnepanelen onder 45 graden op het zuiden kom je van oktober tm februari zonnestroom tekort. Het gaat dan om ongeveer 20% van de jaaropbrengst. Voor een gebruik en jaaropbrengst van 3000kWh dus 600kWh. Je kunt dit op een paar manieren opslaan:
    – In accu’s: 630 loodaccu’s van 12 V en 80Ah. Kosten zo’n € 70000.
    – In een watertoren: 2200m3 water op een hoogte van 100m. Geen idee wat watertorens tegenwoordig doen.
    – In aardgas: 600m3 aardgas in een aardgasbel of zoutcaverne. Of als CNG samengeperst tot 2m3 bij 300 bar in een tank in de achtertuin. Aan aardgas kost dat € 400. Een tank in de achtertuin lijkt me prijzig, maar aardgasbellen en zoutcavernes zijn spotgoedkoop.

    Bovenstaande voorbeelden zijn theoretisch. Bij alledrie zullen conversie- en stilstandsverliezen minstens 50% bedragen.Dus laten we het niet gek vinden dat we voor 600kWh in de winter zo’n 1200kWh in de zomer moeten opwekken.

  2. Frans van Woerkom

    Alle meters worden voor 2020 vervangen door de nieuwe. En zeker in het geval van teruglevering. Het vasthouden aan een oude meter of zelfs terug willen naar een oude meter is geen optie. Dus moeten we ons er sterk voor maken dat de simpele saldering blijft. De huidige minister is voor kolen- en kerncentrales. De volgende misschien voor duurzame stroomvoorziening. Het probleem van stroomoverschot in de zomer en stroomtekort in de winter kan beter centraal worden aangepakt. Bijvoorbeeld door met elektriciteit aardgas te maken en dat ondergronds op te slaan.

  3. Johan Timmermans

    Hallo ik heb even een vraag hierover,ik heb namelijk een slimme meter laten plaatsen was er eerst op tegen maar heb dat laten doen omdat mijn huidige meter niet terugdraaide.Kunt u mij verklaren waarom het beter is om geen slimme meter te hebben zelf had ik ook liever gezien dat deze terugdraaide ik hoor uw antwoord graag groetjes J, Timmermans

  4. N.Barkmeijer

    Ik heb inderdaad even gekeken en de plannen omvatten niet meer dan wat gefreubel in de marge. Omvormerfabrikanten leveren al langer intelligente systemen waarmee grootverbruikers op basis van zonverwachting ingeschakeld kunnen worden. Dat is er al langer en hier wordt dat wiel opnieuw uitgevonden.
    Energieleveranciers en netbeheerders zullen er nooit op uit kunnen zijn om eindverbruikers van het net los te koppelen. Innoveren in dergelijke systemen is dan per definitie niet vanuit deze hoek te verwachten.
    Het zou beter zijn iedere verbruiker 100 euro innovatietax op te leggen zodat er echte oplossingen gevonden kunnen worden.
    Ikzelf heb zonnepanelen, een zonneboiler, een electrische auto en binnenkort een lagetemperatuurverwarming en een warmtepompboiler.
    Ik hoop toch echt dat het salderen niet afgeschaft gaat worden want dan wordt ik behoorlijk gestraft terwijl ik toch als welwillende burger.

  5. N.Barkmeijer

    De signalen zijn niet goed. Zelf stroom opslaan in accu’s. Dat zou de ultieme wens zijn van zonnepanelenbezitters.
    Ultieme onzin dus. Accu’s zijn per definitie milieuvervuilers en hebben een beperkte levensduur.
    Als het nu mogelijk was om je van het net los te koppelen dan zou dat mooi zijn maar dat is niet het geval.
    Salderen gaat dus waarschijnlijk verdwijnen. de. In plaats van de landelijke/europese infrastructuur aan te passen wordt de partikulier opgezadeld met een probleem.
    Het oneerlijke van enexis is dat het als een voordeel wordt gebracht.
    Ik schaf me een terugdraaimeter aan zolang het nog niet verboden wordt. Je hebt dan je eigen saldering in de hand.

  6. P Bos

    Met uitzondering van bijzondere situaties (bv: lokatie zonder netaansluiting) is eigen (elektrische) energieopslag volstrekt onbetaalbaar indien dit met alleen accu’s gerealiseerd wordt.

    Ik heb een jaarverbruik van 3000 kWh. De zonnepanelen leveren 3300 kWh, dus meer dan het verbruik.
    Als ik echter 100% zonder netaansluiting wil werken moet ik een structurele tekort van totaal 800 kWh kunnen opvangen voor de periode oktober tot begin maart. Een dergelijk systeem (totaal 800 Kwh) kost net zo veel als een hele luxe Mercedes.

  7. Bert

    Voor de stroomproducenten is het toch een goudmijn dat ze energie beschikbaar krijgen uit zonnepanelen? Daarvoor hoeven ze nekel maar capciteit beschikbaar te houden voor minder zonnige dagen. En als de zon schijnt leveren ze energie door zonder energiekosten, met de investeringen die particulieren gedaan hebben voor dezelfde prijs die ze berekenen wanneer ze zelf op moeten wekken.

  8. Jack

    Stroom opslaan terwijl je gewoon centrales op een laag pitje kunt laten draaien. Dus je reinste onzin om investeringen te moeten maken om je eigen stroom te moeten gaan opslaan. Is idd geen optie, terugverdientijd van een totale installatie komt dan mogelijk op meer dan 10 jaar in plaats van nu ongeveer 6 jaar met het BTW voordeel.
    Het is een ontmoedigingsbeleid van de regering om überhaupt het woord al in de mond te durven nemen. Heel Europa gaat voor groene energie terwijl Nederland het gaat ontmoedigen. Wie durft er nu nog voor zonnepanelen te gaan na dit bericht? Is onrechtvaardig, zijn er mogelijkheden om dit (Europees) juridisch aan te vechten als het serieus driegt te gaan worden?

  9. Hans

    Stroom (energie) opslaan heeft pas echt zin als je het meerdere maanden kunt opslaan; dan zijn accu’s niet efficiënt. Volgens mij heeft waterstofgas de toekomst: het kost veel stroom om te produceren maar eenmaal opgeslagen kun je het jaren bewaren. En het brandt goed! Na verbranding houd je water over.

  10. Hans

    Stroom (energie) opslaan heeft pas echt zin als je het meerdere maanden kunt opslaan; dan zijn accu’s niet efficiënt. Volgens mij heeft waterstofgas de toekomst: het kost veel stroom om te produceren maar eenmaal opgeslagen kun je het jaren bewaren. En het brandt goed! Na verbranding houd je water over.

  11. Maas

    Ik ben zelf een voorstander van SMA ja dat product hadden zij al.
    De vermogens zijn nog te klein als ze opgeslagen zijn.
    Mijn mening is :
    Vroeger leerden wij op school over de witte steenkool.
    We moeten met zijn allen zorgen dat de stroom die overdag opgewekt wordt naar die landen gaat waar we dan het water op kunnen pompen zodat we ‘s-nachts dat weer kunnen gebruiken en wordt dan een buffer.
    Blijft het probleem de winter hier blijven we afhankelijk van de centrales of de wind turbines.
    Geheel er moet een samenwerking zijn tussen panelen turbines en de landen met de witte steenkool

    Kees

  12. Fons Beckers

    Stroom opslaan in accu’s is op dit moment financieel geen optie. Ik gebruik 10 Kwh per dag. Als ik in de wintermaanden een paar weken moet overbruggen praten we al gauw over een backup capaciteit van 100 Kwh. Ga daar maar aanstaan met de huidige accus’s en accuprijs. Wat de potentiële afschaffing van de saldering betreft is dit weer typisch een staaltje van onze overheid. Ze veranderen de spelregels tijdens het spel. Hoe kun je hier in Nederland nog een fatsoenlijke businesscase voor een investering over langere termijn maken als de voorwaarden eenzijdig en zonder dat je er iets aan kunt doen door de graaiers in Den Haag worden gewijzigd. Waar blijft de groene gedachte en stimuleringsmaatregelen waar ze het vroeger over hadden?

  13. ZEP

    @geste076, zoals @jacqueline al schrijft, is Enexis een netbeheerder en geen leverancier. Enexis zorgt voor het transport van energie, dat geleverd wordt door uw energieleverancier. Dit is geen commerciële business, de tarieven worden door de overheid vastgesteld. Hoe de toekomst eruit gaat zien, is niet met 100% zekerheid te voorspellen. Dat er meer energie zelf geproduceerd gaat worden, lijkt wel zeker. Dat er daarom meer manieren zullen ontstaan om die zelf opgewekte energie op te slaan om op een later moment te gebruiken, is ook voor de hand liggend. Deze ontwikkelingen staan nog in de kinderschoenen, maar zijn wel interessant om te volgen. Kijk ook maar eens op http://www.enexisinnovatie.nl om te zien hoe Enexis zich voorbereidt op een duurzame toekomst.

    Groet,

    Arnold
    Enexis

  14. Herald Duesmann

    Enexis is alleen distributeur. Zij heeft geen centrales dus produceert de stroom ook niet, dat doen de grote stroomproducenten. Zij zullen overigens ook niet zitten te wachten op veel zelfopwekkers…….

  15. jacqueline

    @geste076, Enexis is geen leverancier en producent. Het net moet vraag en aanbod aankunnen, dat klopt. Kijk maar eens op hun site. Ze zijn bezig hun traditionele net om te zetten naar een smart grid. Die houdt rekening met vraag/aanbod (ook met wind en zonneenergie). De netbeheerders (Enexis) weken met het capaciteitstarief. Netwerkkosten zijn vast bedrag per dag. Het maakt niet uit of je 0 kWh of 10.000 kWh bij je leverancier afneemt. Het weigeren van een slimme meter heeft ook weinig zin. Als het kabinet het salderen aan banden gaat leggen (wat ik persoonlijk schofterig vind), voert men bij weigeraars een forfaitaire heffing in. De meeste eigenaars van zonnepanelen hebben subsidie aangevraagd. Bij de regering weet men dus het aantal panelen/m2. Aantal panelen x vermogen per paneel x rendement = bruto jaaropbrengst. Vast (hoog) percentage x bruto jaaropbrengst = Berekende teruglevering. Berekende teruglevering wordt belast. Je wordt of door de hond gebeten of door de kat gekrabt.

    Accuopslag:
    Een lachertje. Extra investering? Terugverdientijd?

    Hoeveel kWh kan je opslaan? 2 kWh per accu. 2 kWh kost € 0,50. Vuistregel 1 accu voor 2 panelen. 10 panelen zijn 5 accu’s van € 200,- = € 1.000,- Laadregelaar erbij van € 250,-. Kosten 1.250,-. Besparing € 5,- (5 x 2 x 0,50) per ontlading. Gemiddelde teruglevering 10 panelen 750 kwh dus € 187,- per jaar. Terugverdientijd 6,7 jaar. Detail: Accu’s gaan 8 tot 10 jaar mee.

  16. Han Koster

    Ook ik ben blij met de saldering zoals die nu nog geregeld is. Maar geen enkel bedrijf houdt het op den duur vol als de inkoopprijs gelijk is aan de verkoopprijs.
    Ik sluit me aan bij het verzoek aan Enexis om een reactie te geven op deze site.

  17. Herbergs

    De gedachte om je eigen zonne-energie op te slaan in accu’s is op zich niet verkeerd, maar in de praktijk stuiten we
    op de volgende problemen:
    Wat dacht je van de minimale opbrengst in de herfst en wintermaanden.
    Onderhoud en afschrijving en vervangen van de accu’s
    Extra garantie bij het defect raken van het systeem
    Gebruik van grote stroomverbruikers bij het wassen drogen of strijken.
    Dit is allemaal “spielerei”, dus leuk maar niet praktisch.
    Maak maar eens een rekensom en tel uit je verlies!!
    Ik heb zelf beide systemen “selfmade” en weet precies waarover ik praat.

  18. peeters

    Wij gaan dan overdag de wasmachine gebruiken voor het opslaan is al weer een investering nodig , maar ook een tijdklop op het waterbed 9.00 uur tot 21.00 aan dan gebruiken wij minder nachtstroom
    wie weer bij verwarming met infrarood overdag

  19. piet van oosterhout

    Je reinste discriminatie het afschaffen van salderen. Voor de grotere energie leveranciers geldt dit niet.
    Enexis zou dit ook niet moeten accepteren.
    Die leveren ook op het net hetzelfde als de zonnepanelen bezitters.
    Dit is gewoon de burger besodemieteren.
    En volgens mij moet de overheid zorgen voor de burger.

  20. Toon van Gestel

    Volkomen mee eens. Geen slimme meters in huis, want de beste en goedkoopste opslag van terug geleverde elektriciteit is onze netbeheerder Enexis. Een mooiere en goedkopere accu is er niet voor zonnepanelen bezitters. Maar ik begrijp ook dat Enexis niet blij is met al die zonnepanelen en windmolens, omdat bij volle zon en harde wind hun generatoren bijna stil staan en er niks te leveren valt, terwijl ze hun centrales en netcapaciteit geschikt moeten houden voor de het leveren van alle elektriciteit bij geen zon én geen wind.

    Zou Enexes zelf op deze site eens willen reageren hoe ze dit in de toekomst blijvend kunnen financiëren?

  21. Frans Dijkstra

    Opslag van 2 kWh en een maximale capaciteit van 1 kW is nog niets. Bij zonnepanelen die zijn ontworpen om je jaarverbruik op te wekken lever je op een zonnige dag 15-20 kWh terug aan het net. Die stroom moet je terug kunnen winnen op een zonloze dag en in het donkere jaargetijde.
    Het beste wapen tegen het afschaffen van de saldering blijft voorlopig het weigeren van de slimme meter. Houd je teruglopende meter in bedrijf en laat geen monteurs toe die daar iets aan willen veranderen!

  22. Huib

    Kijk eens bij SMA, dergelijke producten komen of zijn al op de NL markt:

    SMA SB3600SE en SB5000SE incl 2kw Li-ion accu van LG.
    SMA Home manager, SMA Smart Home en SMA Sunny Island.

Geef een reactie