Afschaffing aansluitplicht gas

Op 1 juli 2018 werd de aansluitplicht op het aardgasnet afgeschaft door de overheid. Hierdoor ontstond er ruimte en behoefte voor alternatieve, duurzame warmte. Meestal maakt de gasketel plaatst voor een warmtepomp. Het elektriciteitsverbruik van de warmtepomp wordt vaak gecompenseerd me duurzame elektriciteit uit zonnepanelen.

Woningen zonder aardgas

Van de 3 grootste netbeheerders in ons land, meldt Stedin dat er dit jaar al meer dan 10.000 woningen zonder aardgas werden gebouwd in haar netgebied. Enexis (15.090) en Liander (19.046) kwamen met specifiekere cijfers voor hun netgebied. Het totale aantal nieuwbouwwoningen dat in 2019 aardgasvrij werd opgeleverd ligt daarmee zo rond de 45.000.

Uitzonderlijk derde kwartaal

Waar het gemiddelde percentage over heel 2019 tot nu 65% is, laat het derde kwartaal nog veel hogere percentages zien. De 3 netbeheerders melden dat in dat kwartaal ruim 90% van de nieuwbouwwoningen zonder gasaansluiting werden opgeleverd. In Zuid-Holland werd zelfs helemaal geen nieuwbouw aangesloten op het gasnetwerk. De netbeheerders verwachten dat de stijging de komende jaren zal doorzetten.

Overzicht aardgas en aardgasvrije woningen 2019

aardgas aandelen nieuws

Dossier:

Aardgasvrij

Dossier

Geef een reactie