Nederlanders betalen veel meer voor stadswarmte dan mensen elders in Europa. En niet een klein beetje meer, het gaat om honderden euro’s verschil op de jaarlijkse energierekening. Dit blijkt uit een onderzoek van wetenschapsinstituut TNO.

Stadswarmte nergens zo duur als in Nederland

      437x gezien   8 reacties

Stadswarmte belangrijk alternatief

In 2050 wil het kabinet Nederland van het (Groningse) aardgas af hebben en hierbij is vooral stadswarmte een belangrijk alternatief. Nederland heeft 8 miljoen woningen en gebouwen, waarvan nu een kleine 6 procent al aardgasvrij is. Hiervan is 90 procent overgestapt van aardgas naar stadswarmte en 10 procent hiervan heeft een warmtepomp.

Aardgasvrij in 2050

Om het klimaatdoel “Aardgasvrij in 2050” te halen, moet vanaf 2025 het aantal woningen dat overstapt op stadswarmte stijgen naar 80 duizend per jaar. Bij het lanceren van de klimaatplannen beloofde het kabinet dat overstappers niet duurder uit zijn, maar zelfs op de energiekosten besparen. De prijs van Nederlandse stadswarmte blijkt echter wel erg fors in vergelijking met onze Europese buren.

Stadswarmte honderden euro’s duurder

Stadswarmte kost een gemiddeld Nederlands huishouden 38 euro per Gigajoule. Terwijl ditzelfde huishouden in Denemarken slechts 30 euro betaald. Helemaal goedkoop zit je in Finland met slechts 23 euro per GJ. Een Nederlands gezin betaalt dus gemiddeld 1100 euro per jaar, terwijl men “even verderop” iets meer dan de helft hiervan betaalt. Hoe kan het dat Nederlanders zoveel duurder uit zijn?

Gebrek aan concurrentie

Nederland heeft 5 energiebedrijven die stadswarmte aanbieden. En daar zit gelijk het probleem, te weinig concurrentie. Denemarken bijvoorbeeld, heeft maar liefst 400 warmtebedrijven, waardoor marktwerking automatisch zorgt voor een veel lagere prijs per Gigajoule. Ook kunnen gebruikers niet overstappen naar een andere warmteleverancier.

Hoge investering, weinig gebruikers

Een andere oorzaak is het lage aantal eindgebruikers, terwijl de kosten voor aanleg net zo hoog zijn als in andere Europese landen, zeggen warmteleveranciers. Het warmtenetwerk staat hier nog in de kinderschoenen, terwijl in Scandinavische landen dit al gewoon is. TNO en ook de warmtebedrijven verwachten dat met de groei van eindgebruikers ook de eindnota straks lager is.

Liberalisering warmtenetten

Tot 2004 was een overstap naar een andere leverancier voor gas of elektra ook niet mogelijk. Tevens waren de leveranciers en netwerkbedrijven nog aan elkaar gekoppeld. Het is misschien wel een open deur, dat met de energietransitie van aardgas naar stadswarmte tot 2050 ook de markt voor warmtelevering langzaam verandert. Dit zou in elk geval goed zijn voor de jaarnota van Nederlandse huishoudens.

Kosten stadswarmte in Europa 2020
Bron: TNO, ESB

8 reacties op “Stadswarmte nergens zo duur als in Nederland”

 1. Will Eisinga

  Deze Site zou moeten gaan over Zelf Energie Produceren.
  Deze Site heet Zelf Energie Produceren. ZEP. Stadswarmte produceer je niet zelf. Kernenergie produceer je ook niet Zelf. Kolenstroom produceer je ook niet Zelf. Zelf Energie Produceren. Ik heb sinds 2012 Zonnepanelen.
  Ik Produceer Zelf Energie met Zonnepanelen in de vorm van Elektriciteit. 6000 kWh per jaar. Ik produceer zelf Energie met een Hoge Temperatuur Warmtepomp in de vorm van warmte. Het huis is een Energiehuis. Geen gas, geen energierekening sinds 2012. Wat levert ZEP op? ik betaalde 250 per maand, 3000 per jaar. opbrengst in 2022 30.000 euro. productie 30 jaar.
  ik verhuur een Energiehuis zonder gas zonder energierekening.
  Ik Produceer Zelf Energie. sinds 2012 en dat levert veel geld op.
  Energiehuizen, Energiewijken, Energiesteden. Zelf Energie Produceren.
  Maandag 7 juni 3 uur komt Wethouder Verschuren Energiehuis zonder gas openen.Met Media.
  ben benieuwd of er belangstelling voor is.
  ZELF ENERGIE PRODUCEREN. Daar zou het over moeten gaan. Kansen voor de Regio. Inkomsten voor de Regio met Regionale Energieproductie. Energiebelasting voor de Regio.

 2. marcel lenoire

  Ben het er helemaal mee eens, maar als wetenswaardigheid toch het vermelden waard. Betaal alleen door aanschaf van zonnepanelen al € 100,00 euro per maand minder aan energie. En op deze site probeer uit te vinden of het nog beter gaat. Na een oriënterend gesprek met een deskundige zou ik voor een behoorlijke grote som geld onze woning aangepast kunnen worden om het pand energie neutraal te maken.
  Spouwmuren opnieuw vullen omdat de isolatiematten niet meer optimaal zijn na 30 jaar, alle het dubbelglas vervangen door 3 dubbel glas [ de hardhouten kozijnen zijn niet aan te passen en moeten daarom ook vervangen worden. De met aan de onderkant van de vloer met Tempex gevulde kruipruimte beter isoleren en hard houten [frans]eiken eruit en vervangen door vloerverwarming. en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik betaal nu € 70,00 aan energiekosten en om energie neutraal te worden kost het mij 171 maanden om de € 70,00 er uit te verdienen bij een aanschafprijs van [plus-minus] € 25000,00 er weer uit halen. Ik neem dan niet de vervangingsprijzen van panelen na 15 jaar niet mee omdat je ook ongeveer 15 jaar toch € 70,00 betaald aan aflossing bij een rente van 0% Na de 15 jaar is het meeste versleten en zal er toch weer op nieuw aangeschaft moeten worden. Dus vraag mij af waar me bezig zijn, in ieder geval niet met het enthousiasmeren van mensen met een goede wil tot duurzaamheid.

 3. LV

  @marcel; nou als je niet alleen financieel kijkt dat zijn we denk ik wel nuttig bezig. Wat is trouwens de terugverdientijd van je televisie en je stofzuiger? Bij mij echt bizar lang, ik blijf stofzuigen.
  *cynisme uit*. Even serieus; we doen dit voor onze kinderen en het behoud van het leven op aarde. Wat is je huis waard? En wat is 25k dan? Bijna geen enkele uitgave in je leven is ‘terug te verdienen’, leven kost geld. 171 maanden klinkt ook als veel maar is slechts 15 jaar, weinig als je het afzet tegen de levensduur van je huis en de meerwaarde van je huis. Uiteraard moet je het kunnen betalen, geen discussie daarover, maar zeiken dat een investering in onze kinderen zo duur is…
  En dan tenslotte je eigen rekensom; 100 euro besparing op stroom = 1200 euro stroom besparing = 5400 kwh per jaar besparing. Kan je niet beter wat minder stroom gebruiken? Of heb je een warmtepomp (denk het niet met jouw beschrijving van je huis) of een elektrische auto?

 4. Frans Snoeren

  Even de som maken om de € 38 per gigajoule in perspectief te zetten. Nu betalen we circa 22 eurocent voor een KWh elektriciteit en circa 80 eurocent voor 1 m3 aardgas.
  1 KWh is gedurende 3600 seconden 1000 Watt opnemen uit het net 3600×1000=3.6 miljoen WattSeconden=3.6 Megajoule. 277,7 KWh komt over een met 1 Gigajoule.
  De kosten zijn dan voor 1 gigajoule 277.7 x 22 cent= € 61,11.
  De energie inhoud van 1M3 aardgas komt ongeveer overeen met 10KWh. Circa 27 M3 gas kost 27x80cent = Euro 22 per Gigajoule. Dat is significant lager dan €38!
  De regering zal de gasprijs versneld op laten lopen zodat deze som een heel ander resultaat op levert en zo worden wij de milieuonvriendelijke warmtenetten in gedwongen.

 5. Michael Urlings

  Beste Frans, dank voor je berekening. Daaruit blijkt dat we in NL al niet voldoen aan NMDA: warmtenetten zouden tov gas Niet Meer Dan Anders mogen kosten. Belangrijkste is dat warmtepomptechnologie een efficiëntiefactor heeft tussen 3 tot 6 waardoor jouw 61 euro voor stroom nog gedeeld mag worden. Daardoor is zelf energie opwekken altijd goedkoper.

 6. Theo

  Nog een idee, alle nederlandse woningen voorzien van een electrische boiler, 100% rendabel en de warmtepompen kunnen voor 5 maanden uit, met een setje zonnepanelen ben je kun je dit opschroeven tot 6 a 7 maanden en kan een airco aan, er zijn nu nog teveel bedrijven en instanties die er aan willen verdienen met als grootaandeelhouder de staat.

 7. W Setz

  Goed dat hierover gepraat wordt maar ik ben erg benieuwd hoe de prijs in het artikel is berekend. De ACM bepaalt namelijk de maximale tarieven van een GJ aan stadsverwarming. Deze is voor 2021 vastgesteld op 25,51 euro (bron: ACM). Dit komt dan ook niet in de buurt van de 38 euro in het artikel. Het gebrek aan concurrentie heeft dan ook niets te maken met deze hoge prijs, omdat het een monopoly betreft bepaalt de ACM de tarieven en niet de leveranciers zelf. Side note: leveranciers zijn natuurlijk vrij om lager te gaan zitten dan de prijs van de ACM.
  Als in deze prijs ook de vaste kosten worden meegerekend, moet je er ook rekening mee houden dat dit vaak inclusief huur en onderhoud van de aansluiting is en inclusief de kosten voor netbeheer. Iets wat bij een normale gasaansluiting vaak wordt vergeten omdat je een ketel éénmalig aanschaft in plaats van dat je er maandelijks voor betaald.
  Dat gezegd hebbende is het krom dat de ACM het tarief voor de stadsverwarming gedeeltelijk baseert op de huidige gasprijs. Zolang de gasprijs blijft stijgen houdt dit in dat ook de prijs voor een GJ stijgt.

 8. Gerard Jansen

  Reactie op commentaar van Will Eisinga 31 mei 2021.
  Heer Eisinga gaat uw verdienmodel ook nog op als de salderingsregeling wordt afgeschaft?

Geef een antwoord

Of