Prijsdaling zonnepanelen
De prijs van zonnepanelen zit weer op het niveau van voor de oorlog in Oekraïne. Vorige week zakte in China de inkoopsprijs van zonnepanelen met maar liefst 12%, wat de grootste prijsdaling ooit betekende. Het was voor de vierde week op rij dat zonnepanelen goedkoper werden. Ook in Europa zakte de inkoopsprijs naar het laagste punt in 3 jaar. De lagere prijs van zonnepanelen is vooral te danken aan de snelheid waarmee China zonnepanelen produceert. De voorraden lopen daardoor fors op. Ook de prijs van silicium, de belangrijkste grondstof, zakte onder de grens van 10 dollar per kg. In 2021 en 2022 was dit nog 30 dollar per kg.
Verwijderingsbijdrage zonnepanelen omhoog
Stichting OPEN regelt het recyclen van zonnepanelen in Nederland. Het aantal zonnepanelen dat nu gerecycled wordt is met 70.000 per jaar relatief laag. Voor 2030 verwacht de stichting dat dit aantal oploopt naar een half miljoen per jaar. Om de kosten voor het recyclen van al deze zonnepanelen te dragen is een verhoging van de verwijderingsbijdrage nodig. Vanaf 1 juli betaal je 4 cent per kilo, dus zo’n 80 cent per paneel. Voor een gemiddelde set zonnepanelen komt dit neer op een verhoging van 10 euro. Het “spaarpotje” moet straks zo’n 10 tot 20 miljoen euro bevatten.
Zonnepanelen recyclen in eigen land
Stichting OPEN wil de Nederlandse zonnepanelen in eigen land recyclen, maar heeft nog niet gekozen voor een methode om dit te doen. Er zijn verschillende manieren om zonnepanelen te recyclen. De grootste uitdaging zit in de verlijmde delen van het zonnepaneel zelf. In Duitsland wordt de lijmlaag weggesneden en in Frankrijk chemisch vergast. De laatste methode kost meer energie, maar levert ook meer zuivere materialen op. Meerdere bedrijven hebben al interesse getoond om een recyclefabriek voor zonnepanelen op te zetten in Nederland.
Bron: Stichting OPEN
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.