Meningen verdeeld over afbouw salderingsregeling

De meningen over het afbouwen van de populaire salderingsregeling zijn niet alleen in het land verdeeld, ook de politieke partijen komen er nog niet uit. Aan de ene kant werkt de salderingsregeling als een enorme versneller van het aantal geplaatste zonnepanelen. Aan de andere kant werkt de regeling juist vertragend op de ontwikkeling van energieopslag. Bovendien zorgt de snelle groei van zonnepanelen voor problemen in ons elektriciteitsnet.

Oplossing voor huurwoningen is nodig

Volgens het kabinet is de salderingsregeling niet meer nodig, omdat zonnepanelen de laatste jaren fors goedkoper zijn geworden. Daarnaast betalen mensen zonder zonnepanelen mee aan de voordelen die zonnepaneelbezitters van de salderingsregeling hebben. De meeste politieke partijen zijn het wel eens met de afbouw van de salderingsregeling, maar missen in het wetsvoorstel van Jetten een oplossing voor onder andere huurders.

Stopzetten subsidies fossiele energie

Vooral de linkse oppositie partijen verrasten Jetten door nog geen steun te verlenen aan het wetsvoorstel. Vooraf rekende Jetten juist op de steun van linkse partijen, omdat volgens hem de huidige regeling vooral “rijkere” huishoudens met zonnepanelen bevoordeeld ten nadele van armere gezinnen. GroenLinks partijleider Klaver ziet liever de opbrengst van het stopzetten van fossiele energiesubsidies geïnvesteerd worden in het voortzetten van de salderingsregeling. Dit levert zo’n 400 miljoen euro per jaar op, terwijl de salderingsregeling het kabinet nu 450 miljoen euro per jaar kost.

Voordelen en nadelen van salderen

Moet de salderingsregeling blijven?

Meer nieuws over de salderingsregeling

3 reacties op “Oppositie nog niet akkoord met afbouw salderingsregeling”

  1. Stineke Groote Nieuwenhof

    “Energieleveranciers kopen de zonnestroom in voor een hoge elektriciteitsprijs op het moment dat er juist veel aanbod is en de zonnestroom eigenlijk goedkoop zou moeten zijn. Het verschil rekent de energieleverancier door bij alle klanten, waardoor de kWh-prijs voor de afname van elektriciteit stijgt. Vooral mensen zonder zonnepanelen krijgen daardoor een hogere energierekening.”
    Energieleveranciers kopen geen stroom van burgers op het moment van opwekken en levering aan het net.
    Burgers leveren stroom en dat gaat via het net naar de eerstvolgende afnemer van stroom en dat zijn vaak je buren in de straat en die betalen voor die goedkope stroom gewoon het tarief van hun leverancier bv. 45 cent. Leveranciers maken dus extra winst op die goedkope stroom.Soms is de marktprijs negatief en dan verdienen leveranciers helemaal flink op de stroom van daken.

  2. Stineke Groote Nieuwenhof

    “Inkomsten uit energiebelasting De salderingsregeling zorgt ervoor dat de overheid minder energiebelasting binnen krijgt. ”
    Stroom van een dak, gaat vaak naar buren in de straat en zo wordt het net ontlast.
    Met een thuisbatterij gaat de stroom van een dak niet meer naar de buren en die moeten weer stroom van ver.
    Over de stroom in een thuisbatterij wordt geen BTW, ODE of energiebelasting betaald.
    Die stroom gaat dan naar een elektrische auto of warmtepomp. Salderen afschaffen is voor de rijken.
    Alleen zonder salderen kun je thuisbatterijen verkopen.

  3. Stineke Groote Nieuwenhof

    ” Aan de ene kant werkt de salderingsregeling als een enorme versneller van het aantal geplaatste zonnepanelen. Aan de andere kant werkt de regeling juist vertragend op de ontwikkeling van energieopslag. Bovendien zorgt de snelle groei van zonnepanelen voor problemen in ons elektriciteitsnet.”
    Nederland zou enorm veel zonnestroom per hoofd van de bevolking hebben en het aantal zonnepanelen groeit gigantisch.
    Tegenwoordig wil men salderen afschaffen, want alleen zonder salderen kun je thuisbatterijen verkopen.
    Daarom maakt men salderen zwart en doet men alsof burgers met panelen profiteurs zijn.
    Maar het aantal zonnepanelen groeit niet door de 410 miljoen belastingvoordeel door salderen, maar door de miljarden SDE+(+) regeling voor zonnepanelen in weilanden. Het zijn ook die panelen in weilanden die zorgen voor overbelasting van het stroomnetwerk. Stroom van zonnepanelen op een dak gaat het net op en dan naar de eerstvolgende gebruiker van stroom op het net en dat zijn al snel je buren. Die buren hoeven geen stroom van windmolens of zonneparken of van kolencentrales ver weg, zo wordt het net ONTLAST door zonnepanelen op daken. De buren betalen het tarief van hun leverancier bv 45 cent en de burger met panelen krijgt het tarief van zijn leverancier bv. 45 cent. De buren betalen salderen. De stroom die je levert wordt betaald door je buren en zonder salderen wordt er dubbel betaald voor dezelfde stroom.
    Op https://salderingsregeling.com/ is het goed uitgelegd.

Geef een reactie