Nationaal Transportplan

Het verbod is al eerder te sprake gekomen in de Noorse regering maar wordt nu ondersteund door meerdere politieke partijen. Het streven hebben ze nu ook beschreven in het Nationaal Transportplan 2018-2029 van Noorwegen. Alle nieuwe personenauto's en bestelwagens moeten elektrisch zijn na 2025. Ook de transportsector moet veranderen. Na 2030 moet driekwart van de bussen en de helft van de vaarboten emissievrij zijn.

shutterstock_291167183

Stimulering

Noorwegen is al koploper met elektrisch rijden. Op dit moment is 15 procent van alle er rondrijdende auto's een elektrische, waarvan de meeste volledig elektrisch zijn. Het land stimuleert elektrisch autorijden ook sterk. Bij de aankoop van een elektrische auto hoeft geen BTW betaald te worden en zijn dergelijke auto's ook vrijgesteld van tol op tolwegen en -bruggen. Bovendien mag je als Noor met een elektrische auto op de Noorse busbanen rijden. Daarnaast heeft de overheid een uitgebreide laad-infrastructuur aangelegd.

Nederland

In Nederland komt er voorlopig nog geen einde aan de benzine- en dieselauto’s. De motie van PvdA-er Jan Vos om vanaf 2025 in Nederland alleen maar emissieloze auto’s te verkopen kreeg veel kritiek. Uiteindelijk kreeg hij een meerderheid aan partijen mee. Maar het oorspronkelijke plan moest hiervoor dan wel aangepast worden. Op aangeven van  D66 en SP kwam er een cruciale wijziging: er moet géén plicht komen om alleen nog maar elektrische auto’s te verkopen, maar Nederland moet er wel naar streven dat er alleen nog maar ’groene’ auto’s worden verkocht.

Meer over elektrische auto's

Geef een reactie