Afbouw salderingsregeling

In 2020 meldde het kabinet dat de huidige salderingsregeling wordt afgebouwd. In de komende 10 jaar kunnen consumenten dan elk jaar 9 procent minder salderen. Na 2030 vervalt de gehele salderingsregeling en ontvangen de duurzame stroomopwekkers een vaste, marktconforme prijs. Deze spreken zij af met hun energieleverancier. Tenminste zo luidde het oorspronkelijke plan.

Uitstel is afstel?

Wat daarvan overblijft is niet duidelijk. De huidige start van de afbouw stond gepland in 2023, maar aangezien een kabinetsformatie nog ver weg lijkt, wordt het inregelen al krap. Bij consumenten ontstaat doordoor de hoop dat de salderingsregeling misschien toch (langer) blijft bestaan. De salderingsregeling kent namelijk veel voorstanders, omdat deze erg gunstig is en de nodige zekerheid biedt.

Energieopslag voor thuis

Er zit echter ook een nadeel aan het vasthouden van de huidige salderingsregeling. De markt voor energieopslag blijft hierdoor namelijk stilstaan, waardoor een gemiddeld huishouden nooit volledig in haar eigen stroom kan voorzien. Een einde van de salderingsregeling stimuleert de vraag naar energieopslag, waardoor de ontwikkelingen op dat gebied ook versnellen en thuisbatterij bijvoorbeeld goedkoper worden..

Duidelijkheid salderingsregeling

Wat buiten kijf staat is dat duidelijkheid over de salderingsregeling belangrijk is voor zowel de consumenten als de energiemarkt. Een nog langere periode van onduidelijkheid zorgt ervoor dat mensen die zonnepanelen overwegen alsnog afhaken en de ontwikkelingen voor opslag van energie stil blijven staan. En dan hebben we het nog niet gehad over de prijskoers van zonnepanelen, die vooral bepaald wordt door China.

Zonnepanelen mogelijk duurder

Door ernstige stroomtekorten in China moeten zonnepanelenfabrikanten van de overheid tot december namelijk hun productie met 90 procent verlagen. Hierdoor is de prijs van de belangrijkste grondstof van zonnepanelen, silicium op het hoogste niveau sinds 2011. China is de grootste producent van zonnepanelen ter wereld en ruim 80 procent van de zonnepanelen op de Nederlandse markt komen uit China. Dit heeft dus een grote impact op de terugverdientijd van zonnepanelen.

Meer over de salderingsregeling

duidelijkheid salderingsregeling

Bron: Rijksoverheid

Geef een reactie