Nederland heeft nog steeds geen nieuw kabinet en het huidige demissionaire kabinet mag niet over belangrijke zaken beslissen die impact hebben op de lange termijn. Voor zonnepanelenbezitters erg vervelend nieuws, aangezien er daardoor nog steeds geen duidelijkheid over de salderingsregeling is.

Nog steeds geen duidelijkheid salderingsregeling

      1047x gezien   4 reacties

Afbouw salderingsregeling

In 2020 meldde het kabinet dat de huidige salderingsregeling wordt afgebouwd. In de komende 10 jaar krijgen consumenten dan jaarlijks 9 procent minder voor hun teruggeleverde elektriciteit. Na 2030 vervalt de gehele salderingsregeling en ontvangen de duurzame stroomopwekkers een vaste, marktconforme prijs. Deze spreken zij af met hun energieleverancier. Tenminste zo luidde het oorspronkelijke plan.

Uitstel is afstel?

Wat daarvan overblijft is niet duidelijk. De huidige start van de afbouw stond gepland in 2023, maar aangezien een kabinetsformatie nog ver weg lijkt, wordt het inregelen al krap. Bij consumenten ontstaat doordoor de hoop dat de salderingsregeling misschien toch (langer) blijft bestaan. De salderingsregeling kent namelijk veel voorstanders, omdat deze erg gunstig is en de nodige zekerheid biedt.

Energieopslag voor thuis

Er zit echter ook een nadeel aan het vasthouden van de huidige salderingsregeling. De markt voor energieopslag blijft hierdoor namelijk stilstaan, waardoor een gemiddeld huishouden nooit volledig in haar eigen stroom kan voorzien. Een einde van de salderingsregeling stimuleert de vraag naar energieopslag, waardoor de ontwikkelingen op dat gebied ook versnellen en thuisbatterij bijvoorbeeld goedkoper worden..

Duidelijkheid salderingsregeling

Wat buiten kijf staat is dat duidelijkheid over de salderingsregeling belangrijk is voor zowel de consumenten als de energiemarkt. Een nog langere periode van onduidelijkheid zorgt ervoor dat mensen die zonnepanelen overwegen alsnog afhaken en de ontwikkelingen voor opslag van energie stil blijven staan. En dan hebben we het nog niet gehad over de prijskoers van zonnepanelen, die vooral bepaald wordt door China.

Zonnepanelen mogelijk duurder

Door ernstige stroomtekorten in China moeten zonnepanelenfabrikanten van de overheid tot december namelijk hun productie met 90 procent verlagen. Hierdoor is de prijs van de belangrijkste grondstof van zonnepanelen, silicium op het hoogste niveau sinds 2011. China is de grootste producent van zonnepanelen ter wereld en ruim 80 procent van de zonnepanelen op de Nederlandse markt komen uit China. Dit heeft dus een grote impact op de terugverdientijd van zonnepanelen.

Geplande afbouwpad salderingsregeling

duidelijkheid salderingsregeling
Bron: Rijksoverheid

4 reacties op “Nog steeds geen duidelijkheid salderingsregeling”

 1. Mia

  Het lijkt erop dat de Nederlandse overheid in een spagaat zit ofzo. Het stoppen van de salderingsregeling levert geld op voor de staatskas en versnelt de behoefte aan energieopslag, waardoor die markt ook toeneemt. Maar aan de andere kant weerhoudt het mensen ervan om zonnepanelen te kopen. Wat weer ten koste gaat van de klimaatdoelen (die toch al ver uit het zicht lijken).

  Misschien niet populair, maar de salderingsregeling houdt op dit moment de ontwikkelingen tegen én dus ben ik (zeg ik met mijn zonnepanelen) voorstander van om deze af te bouwen. Kan ik straks eindelijk eens een seizoensoverbruggende thuisaccu kopen? haha

 2. Adeo

  Ik denk dat we meer onduidelijkheden hebben, aan de ene kant een, op dit moment, niet slagvaardige regering en aan de andere kant de capaciteit van het net.
  Als ik hier om mijn huis kijk zie ik 40 windmolens stil staan vanwege een foutje en aan de andere kant van mijn tuin is Enexis bezig om kabels opnieuw te trekken.

 3. Mia

  Haha “niet slagvaardig” is wel heel netjes uitgedrukt 😛 Really? Ze staan stil omdat de kabels niet goed waren? Dat is een duur grapje, 40 molens die stilstaan.

 4. Reinder Groote

  Volgens mij wordt de capaciteit van het netwerk op plaatsen waar het gaat om Zonne-energie bewust en expres klein gehouden.
  De overheid is best wel slagvaardig waar ze het willen.
  Ze zijn slagvaardig in het laag houden van de capaciteit voor Zonne-energie.
  Ze zijn slagvaardig in het tegenhouden van zonne-energie.
  Ze zijn slagvaardig in het flink verhogen van de capaciteit als het om windenergie gaat.
  Zelfs op zee liggen er heel snel voldoende dikke kabels voor windenergie.
  De windmolenparken op zee zijn zogenaamd zonder subsidie.
  Zogenaamd, want de dikke kabels naar land komen voor uw en mijn rekening via belastingen.
  Er gaan steeds miljarden naar windenergie en steeds maar miljoenen naar zonne-energie.

  40 windmolens die stil staan is peanuts vergeleken bij de zonneparken en daken met zonnepanelen die al jaren werkloos liggen te zijn. Peunuts vergeleken bij de vele duizenden zonnepanelen die er hadden kunnen liggen zonder de dreiging om salderen af te schaffen. Salderen is trouwens helemaal geen subsidie, maar zorgt er gewoon voor dat je geen BTW, energiebelasting en ODE betaald over stroom die je niet gebruikt. Salderen kost de overheid geen cent, want ze hebben gewoon geen recht op BTW, energiebelasting en ODE over stroom die je niet koopt.
  Maar dat die windmolens stil staan is een ongeluk en die zonne-panelen zijn opzettelijk stil gelegd en worden opzettelijk tegengewerkt.
  Door windmolens zijn heel wat mensen heel veel rijker geworden en ze geven niet om de gewone burger?
  Ik weet het niet maar dat ze zonne-energie tegenwerken is wel duidelijk.

Geef een antwoord

Of