Wat is er anders?

Bestaande systemen voor thermische energieopslag verpompen het water in het vat, waardoor een gemiddelde temperatuur in het vat ontstaat. Het systeem van Ecovat doet dit niet. Het water blijft op zijn plek en de energie in het vat wordt uitgewisseld via de binnenwand die is voorzien van geïntegreerde warmtewisselaars. Hierdoor is het systeem efficiënter en goedkoper in gebruik. Daarnaast zorgt deze methodiek voor het bewaren van een hogere en juiste energiekwaliteit voor de overgang van zomer naar de winter.

Ecovat

Wat is Ecovat?

Ecovat is een ondergronds warmteopslagsysteem met een opslagcapaciteit tot 5 GWhth per laadcyclus. Het systeem kent een zeer hoge efficiëntie met minder dan 10% energieverlies over 6 maanden. De levensduur van het systeem is langer dan 100 jaar. Het bouwsysteem is gebaseerd op het  vat-in-vat principe bestaande uit een warmtebuffer, een modulaire integratie van verschillende wanddelen en een systeem voor energie-uitwisseling.

Toepassing van Ecovat

Het systeem is uitstekend geschikt voor duurzame woonwijken (vanaf 40 woningen). Hoe groter het aantal afnemers, hoe efficiënter het systeem omgaat met energieverlies. De eigenaar van het systeem kan kiezen voor een aan het elektriciteitsnet gekoppeld systeem of een off-grid toepassing. In april dit jaar werd het systeem gepresenteerd op de beurs Hannover Messe. Bij het Octus kantoor in Uden is een proefopstelling van Ecovat te vinden.

Bron: Ecovat

Wat weet u over opslag? 

Discussieer mee!

Geef een reactie