Toekomst zonder aardgas
De Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE) wilde graag de mening van de bevolking weten nu er steeds meer aandacht is voor een toekomst zonder aardgas. In opdracht van de NVDE deed PanelWizard onderzoek onder ruim duizend Nederlanders van 18 jaar en ouder. Uit dit onderzoek blijkt dat er weinig weerstand is voor huizen zonder gasaansluiting. Van de Nederlanders is tweederde (zeer) positief over duurzamer verwarmen en koken tegen dezelfde kosten. Slecht 8.7% ziet gasloos wonen in de toekomst niet zitten.
Grote alternatieven blijven uit
Het overstappen van aardgas naar meer duurzamere alternatieve is niet de enige manier voor energiebesparing en een beter milieu. Tweederde van de Nederlanders geeft zelf al aan meer te kunnen doen om zelf energie te besparen. Alleen blijft het vaak bij de kleine veranderingen zoals het vervangen van gloeilampen door LED-verlichting, korter douchen en het uitschakelen van de verwarming als niemand thuis is. Grote maatregelen als isolatie, warmtepomp of zonneboiler blijven vaak uit doordat het als te duur en te veel gedoe bevonden wordt. Daarnaast weten mensen niet altijd welke maatregel nu het beste is om te nemen.
Maak alternatieven aantrekkelijker
De belangrijkste reden voor de ondervraagden die positief tegenover een toekomst zonder gas staan, is dat dit beter is voor het milieu. Ook de eindigheid van de gasvoorraad wordt door veel mensen genoemd als reden. Bij de tegenstanders speelt vooral het koken op gas een grote rol. Praktische zaken over hoe dat moet een huis zonder gas en wat dat kost zorgt nog voor vragen bij de twijfelaars. De NVDE vindt dan ook dat de overheid en gemeenten de regie moeten nemen: schaf de aansluitplicht voor aardgas af; voer samen met andere lokale belanghebbenden lokaal het beste alternatief voor aardgas uit; maak duurzame keuzes financieel aantrekkelijker. Dit kan voor een snellere overgang zorgen naar meer duurzamere alternatieven.
Overheid moet regie nemen
Er is dus nog veel te winnen voor mogelijkheden om zelf duurzame warmte op te wekken. Door de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) probeert de overheid deze overgang al te stimuleren en extra aantrekkelijk te maken. Dat Nederland radicaal van energiebron kan wisselen is al een keer aangetoond. De overgang van kolenkachels naar gasverwarming kwam, met een strakke regie van de overheid, binnen 10 jaar tot stand. Dat is ook nu nodig, vindt de NVDE. Het onderzoek laat zien dat hier draagvlak voor is maar dat je die opdracht niet alleen bij bewoners zelf kunt leggen.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.