Nederland stoot behoorlijk wat CO2 uit. We staan zevende op de lijst met EU-landen als het gaat om CO2-uitstoot. En dat terwijl we maar een klein landje zijn. Met onze 17 miljoen inwoners stoten wij net iets minder CO2 uit dan Spanje (47 miljoen inwoners) en Polen (38 miljoen inwoners). Dit blijkt uit onderzoek naar CO2 uitstoot wereldwijd. Niet voor niets heeft Nederland zichzelf tot doel gesteld om in 2020 één van de duurzaamste EU-landen te zijn.
Nederland in top 10 meest vervuilende landen

ZEP 22231x gezien 0 reacties
Wij zijn de grootste vervuiler van kleine EU-landen
De Franse duurzame energieconsulent Bernard Chabot heeft het energieverbruik en de CO2-uitstoot van de hele wereld in kaart gebracht. Uit het rapport blijkt dat de 28 EU-lidstaten gezamenlijk 3705 MTCO2 (ongeveer 3,7 miljoen kilo) uitstoten. Nederland is het meest vervuilende land onder de kleine EU-landen. Ter vergelijking: wij zijn verantwoordelijk zo’n 6,2 procent van alle CO2-uitstoot in de EU. Dat doen België (3,7 procent) en Tsjechië (2,9 procent) beter.
China wereldwijd op nummer 1
De percentages van Nederland en Europa vallen echter in het niet bij de rest van de wereld. China zorgde in haar eentje voor 27,5 procent van de CO2-uitstoot wereldwijd. De Verenigde Staten staat op een tweede plaats met 16,9 procent.
CO2-uitstoot voornamelijk door verbranding
De meeste CO2-uitstoot komt voort uit energie door verbranding. Wereldwijd gebruiken we vooral olie. Ongeveer 32,6 procent van de energieconsumptie bestaat uit olie. Daarna volgen kolen (30 procent) en gas (23,7 procent). Het percentage hernieuwbare energie ligt helaas nog onder de 6 procent. Goed om te zien dat we langzaamaan overschakelen op alternatieven, want de fossiele brandstoffen (olie, gas, kolen) raken langzaam uitgeput.
Nederland komt in actie
Misschien heb je al eens gehoord over Energietransitie? Via dit beleidsplan wil de overheid ervoor zogen dat Nederland in 2020 één van de duurzaamste landen van Europa is. In de 'overgangsperiode' gaan we steeds minder opwekken via ‘oude’ methodes (denk aan kolencentrales). Uiteindelijk is het doel om tot een volledig duurzame energievoorziening te komen. Energietransitie omvat niet alleen het bouwen van windmolens en zonneparken, maar ook onderzoek naar duurzame technologie, zoals opvang en afvang van CO2 (CCS) en elektrisch vervoer.
Laatste reacties