Terugleversubsidie

In een Kamerbrief schreef minister Wiebes halverwege dit jaar al dat er een einde zou komen aan de huidige salderingsregeling. Kort door de bocht wordt de regeling te duur voor de overheid, waardoor een vervangende regeling noodzakelijk is. De nieuwe regeling bestaat straks uit een terugleververgoeding en een terugleversubsidie.

Verlenging salderen tot 2021

De terugleververgoeding stemmen de producent en de energieleverancier samen af in het energiecontract. Daarnaast kan de producent een subsidie op de teruglevering aanvragen via Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De invulling van deze nieuwe regeling liep dit jaar echter vertraging op, waardoor minister Wiebes voorstelde om de huidige salderingsregeling te verlengen tot 2021.

Geen meerderheid voor de motie

Partij voor de Dieren vond hiertoe het moment om voor de tweede keer een motie in te dienen voor het behoud van de huidige salderingsregeling. Volgens de PvdD is de regeling simpel en helder voor iedereen en stimuleert deze de consument beter om zonnepanelen te kopen. De motie vond echter wederom geen meerderheid in de Tweede Kamer. Alleen PvdA, SP, DENK, 50Plus, PvdD, SGP en GroenLinks stemden voor de motie.

Geen terugval van zonnepanelen

Ondanks de ophanden zijnde wijziging van de terugleververgoeding lijkt dit geen effect te hebben op de verkoop van zonnepanelen. In de eerste helft van 2018 werd een recordhoogte aan zonnepanelen bijgeplaatst in Nederland. Zonnepanelen zijn goedkoper dan ooit!

Meer over de salderingsregeling

Bron: Rijksoverheid

Eén reactie op “Motie verlenging salderingsregeling tot 2023 wederom afgewezen”

 1. mr. Beam

  Natuurlijk heeft de huidige constructie van salderen mijn voorkeur, maar ik kan mij voorstellen dat het voor het Rijk te kostbaar wordt.
  En de pieken op zonnige dagen gaan alleen maar hoger worden, het zal mooi zijn als een deel van die pieken op een ander tijdstip ingezet kunnen worden.
  Al ben ik wel bang dat de oplossing die Wiebes en consorten voor ogen heeft (terugleversubsidie/terugleververgoeding) een grote administratieve kermis gaat worden waar we met ons allen ook niet blij van worden en die pieken en dalen blijf je houden!

  Hou de huidige constructie van salderen in stand en stel als overheid de eis dat er door iedereen die gebruik maakt van salderen, ook geïnvesteerd moet worden in stroomopslag op locatie, waar de netbeheerder (tegen vergoeding natuurlijk) stroom uit terug kan pakken om pieken op te vangen waar anders fossiele brandstof voor gebruikt moet worden.
  Zo’n constructie zal de eigenaren van zonnepanelen ook meer aanzetten om hun “gratis” energie zo efficiënt mogelijk te gebruiken.
  Die stroomopslag kan een grote accu zijn (Teasla Powerwall), maar het kan ook de accu in de elektrische auto zijn (Vehicle 2 Grid)
  Met de opmars van de zonnepanelen zal het verschil in pieken en dalen alleen maar groter worden, waardoor we nog lang niet zonder fossiele brandstof kunnen en ook nog eens de vraag of ons net deze pieken allemaal aan kan!!

Geef een reactie