De minister van Economische Zaken en Klimaat krijgt de opvolger van de salderingsregeling niet op tijd rond. Wiebes maakte dit afgelopen week bekend tijdens het Algemeen Overleg Klimaat en Energie. Hierdoor wordt de huidige salderingsregeling mogelijk verlengd tot 2021.
essent verlengen

      21293x gezien   7 reacties

Einde van salderen

Het verdwijnen van de salderingsregeling deed veel stof opwaaien bij consumenten en bedrijven. De gunstige regeling zorgde ervoor dat de terugverdientijd van zonnepanelen tussen de 6 en 10 jaar lag. Omdat zonnepanelen de afgelopen jaren veel goedkoper zijn geworden, wordt de salderingsregeling volgens het kabinet te duur. Als opvolger van het salderen werd veelvuldig een terugleversubsidie genoemd. Uitgangspunt van de nieuwe regeling is een terugverdientijd van gemiddeld 7 jaar./

Nieuwe regeling niet op tijd klaar

Minister Wiebes krijgt de regeling echter niet op tijd klaar, waardoor het zéér waarschijnlijk is, dat de huidige salderingsregeling met een jaar wordt verlengd. Dit betekent dat consumenten en bedrijven met een kleinverbruikersaansluiting (t/m 3x80 A), tot 2021 kunnen salderen. Het kabinet moet het “voorstel” van minister Wiebes nog wel goedkeuren./

Nieuwe regeling: terugleversubsidie

De nieuwe terugleversubsidie wordt door het Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) uitgevoerd. Kleinverbruikers kunnen hier de terugleversubsidie aanvragen. De subsidie wordt bovenop de vaste vergoeding uitgekeerd. De vaste terugleververgoeding spreekt de consument af met zijn energieleverancier. Naar verluid gaat de slimme meter een belangrijke rol spelen bij het uitvoeren van de nieuwe regeling./

Elektriciteitsmeter en Elektriciteitswet

De salderingsregeling is vastgelegd in de Elektriciteitswet (Art. 31C). Alle elektriciteitsmeters; analoge draaischijf, conventionele digitale en slimme digitale meters voldoen nu aan deze wet. Als de salderingsregeling wordt opgevolgd door een terugleversubsidie, zal ook de Elektriciteitswet wijzigen. Een consequentie hiervan is, dat de analoge draaischijfmeter dan niet meer aan de nieuwe wet voldoet en verplicht moet worden vervangen. Er wordt dan een digitale versie geplaatst, die de teruglevering apart kan registreren. Op deze manier ontvangt iedereen dezelfde vergoeding./

Bron: Ministerie van Economische Zaken & Klimaat

Duurzame onderwerpen

7 reacties op “Minister Wiebes wil huidige salderingsregeling verlengen tot 2021”

 1. Joseph Vermeer

  Ik wil best geloven dat de technische uitvoering van de meest moderne zonnepanelen zouden kunnen leiden tot een terugverdientijd van flink wat minder dan 10 jaar. U schrijft zelfs 7 jaar.
  Met deze kennis wil de minister de regeling voor terugleveringen financieel minder aantrekkelijk gaan maken.
  Maar: ik kocht 5 jaar geleden mijn panelen toen was het rendement zeker niet zodanig dat mijn stroomproductie in 7 jaren de investering kan dekken.
  Wanneer men kijkt naar het rendement van zonnepanelen mag men volgens mij niet kijken naar de laatste technieken, de laatst mogelijke productiemogelijkheden, maar moet men wel degelijk rekening houden met investeerders die jaren geleden ermee zijn begonnen en daardoor zeker een lager rendement kunnen realiseren. Met andere woorden men moet werken met de gemiddeld mogelijke productie van de aanschaffingsjaren.
  Overigens, eerst worden we gestimuleerd om zelf stroom op te wekken en vervolgens wordt er een prijsverschuiving van electriciteit naar gas geregeld. Dat is een typisch voorbeeld van een onbetrouwbare overheid!

  Ik weet dat we vervolgens opnieuwe op het punt staan genaaid te worden door Wiebes, Nijpels en Samsom, maar laat het dan op een verantwoorde manier gebeuren.

 2. Ton van Dongen

  Ik ben het geheel eens met de heer Vermeer.
  Ik schafte in 2013 zonnepanelen aan. Die kostten € 4.500,- exclusief BTW. Ik wek hiermee gemiddeld ongeveer 1700 Kwh per jaar op. Als je een Kwh prijs van € 0,20 rekent betekent dat € 340,- per jaar. Je ziet dat mijn terugverdientijd dus ruim 13 jaar.
  Waar geen rekening mee wordt gehouden is dat je na gemiddeld 10 jaar een nieuwe omvormer moet kopen komt er nog eens 2 jaar bij. Dan zit je al op 15 jaar.
  Er zal binnenkort ook een reparatie van mijn plat dak moeten komen omdat de bedekking er al 19 jaar op ligt. Die zonnepanelen liggen dan flink in de weg. Weer extra kosten.
  Over de gederfde inkomsten van de investering die je anders had kunnen beleggen zullen we het maar niet hebben.

  Kortom, ik begrijp die zonnige plaatjes niet van 7 jaar terugverdientijd. Zo snel is het rendement van panelen niet toegenomen en de prijs gedaald. Ik vind dat mensen een rad voor de ogen wordt gedraaid en dat daarmee een voor de regering gunstige en voor particulieren en bedrijven die hun tijd vooruit waren en wat voor het milieu wilden doen een ongunstige regeling wordt verdedigd.
  Als die regeling doorgaat haal ik er de investering zelfs na 25 jaar nog niet uit !!!!!!!!!

 3. Gerrit

  Ik heb dit jaar panelen gelegd. Berekende terugverdientijd in combinatie met saldering ruim negen jaar. ( €0.18 / kwh)
  De subsidieregeling moet dus hoger uitpakken dan de salderingsregeling, anders kom ik niet op een terugverdientijd van zeven jaar.
  Ik zal niet verbaasd zijn als het slechter uitpakt. Wel zal ik opnieuw teleurgesteld zijn in onze regering. Bovendien, de veelvuldige berekeningen die zouden moeten aantonen dat aardwarmte en dergelijke betaalbaar zijn, gaan voorbij aan het voornemen om de salderingsregeling af te schaffen. ‘0’ op de teller wordt een hoog bedrag op de energierekening!

 4. van der waard

  Dat zal ook voor ons gelden, om aan de nieuwe eisen te voldoen EPC normen moeten wij ook zonnepanelen aanschaffen.
  15 stukst waar wij gemiddeld 3300 opwekken. Wij gebruiken rond de 3000. rekening gehouden met lagere opbrengsten.

  Wij betalend er ruim 6800 euro voor. 1179 btw terug gaven 5615,70 + terug ontvangen BTW kosten ons ook 130 euro plus vermindering belasting voordeel. zeg dat je van de 5650 uit moet gaan.
  3000 X 0,19 = 570 dan verdienen wij de zonnepanelen in 10 jaar terug.
  Geen 7 jaar.
  Als de prijs daalt, is natuurlijk prima, maar je moet wel van je oorspronkelijke investering uitgaan. Anders klopt het niet.
  Hoe gaan ze dat oplossen in Den Haag.
  Ook het vervangen van de omvormer hoe gaan ze dat straks verrekenen ?

  Ik denk dat Den Haag veel achter houd waar de normale mens de dupe van is.
  Jammer, Waarom moeten ze liegen ?

  Alleen als je een gunstig dak heb, profeteer je van het voordeel.
  Wij wachten af en misschien moeten wij massaal onze stem laten horen.

  Rijker worden rijker armen armer dat is nu Den Haag

 5. MisterBennie

  Het hangt een beetje van de grootte van je installatie af.
  Ik heb hier 16.300 Wp liggen (~16000 kWh per jaar) en die kostte 14000 exclusief BTW.
  Dat is ~86 cent per Wp.

  Dat houd in dat ik de installatie. in 4 jaar afgelost heb (rente even niet meegenomen).
  Hoe kleiner de installatie, hoe langer het duurt om deze terug te verdienen.
  Mijn vorige installatie kostte €8500,- (inclusief BTW) voor 5000 kWh per jaar.
  Terugverdientijd: ~7 jaar.

 6. Fred

  Zonnepanelen schaf je naar mijn idee primair aan om gebruik te kunnen maken van schone energie. Immers het is verspilling om geen gebruik te maken van deze energie. En ja, wantrouw daarbij vooral onze falende overheid. Een falen waarover vervolgens oeverloos gedebatteerd wordt, waarvoor onderzoekscommissies worden ingesteld en parlementaire enquêtes gehouden worden. Het geheel op kosten van de belastingbetaler en over het algemeen zonder enig rendement.
  Kortom: een garantie vanuit de overheid stelt niets voor. In het leven heb je vier garanties. Dat je ooit geboren bent, dat je ooit dood gaat, dat je in tussenliggende tijd belasting betaalt en dat je door de overheid genaaid wordt. Dat noemen we democratie. Wellicht niets mis met het systeem, van alles mis met de mensen die er uitvoering aan geven en waar we periodiek op mogen stemmen na een periode van massamisleiding.
  Mijn advies: schaf zonnepanelen aan vanuit een overtuiging en een kijk op de wereld en daarbij een dikke middelvinger voor onze falende overheid.

 7. MisterBennie

  Deze overheid heeft anders netjes mijn BTW terug betaald en zorgt voor een salderingsregeling en daarna voor een andere regeling.

  Dat niet iedereen in 7 jaar zijn installatie terug betaald ziet kun je niet bij de overheid leggen.
  En waarom moet een installatie in 7 jaar terugbetaald zijn?
  Als de uiteindelijke kosten lager zijn dan de rekening die je aan Essent en dergelijke zijn heb je toch al winst? Mooi meegenomen als je vanaf jaar 7 (of eerder of later) gratis elektriciteit krijgt.