Lagere verkoop dan verwacht

Dutch New Energy Research voorspelde dat voor heel 2023 het aantal geplaatste warmtepompen op zou lopen tot wel 167.000 stuks. Echter bleef de teller steken op 150.000 stuks, zo bleek uit de cijfers uit het Warmtepomptrendrapport van de Vereniging Warmtepompen. In het trendrapport gaat het om verkoopcijfers van fabrikanten aan groothandels en installateurs. Ondanks een lagere verkoop van warmtepompen dan voorspelt, bleek dat de verkoop in 2023, ten opzichte van het jaar ervoor met 36% is gestegen. Er werden 40.000 warmtepompen meer verkocht dan in 2022.

Einde verkoopgolf

De lagere verkoopcijfers in het najaar van 2023 zijn verklaarbaar door een samenloop van omstandigheden. Zo waren er eind 2022 leveringsproblemen door onder andere materiaaltekorten, waardoor de voorraad warmtepompen bij verkopers niet werd aangevuld. Inmiddels groeide de vraag naar warmtepompen wel, door de hoge energieprijzen. Nadat de leveringsproblemen waren opgelost ontstond er dan ook een run op warmtepompen. In het najaar kwam deze verkoopgolf echter tot een einde, omdat de energieprijzen inmiddels weer flink daalden. Maar ook de onzekerheid over de salderingsregeling, die belangrijk is voor de terugverdientijd van warmtepompen speelde een grote rol. Vooral dat laatste zorgt voor onzekerheid voor de toekomst.

Stabilisatie van verkoop

Het is van belang dat warmtepompen financieel aantrekkelijk blijven, maar met de huidige energieprijzen is dat niet vanzelfsprekend. De Verenging Warmtepompen gaat ervan uit dat zonder aanvullende maatregelen de verkoopcijfers van warmtepompen voor woningen in 2024 stabiliseert rond de 150.000. Mocht dit het geval zijn, dan komen de verduurzamingsdoelen van de gebouwde omgeving in gevaar zegt de voorzitter van de Vereniging Warmtepomp.

Lees meer over warmtepompen

Bron: Dutch New Energy

  • Jouw feedback
  • 0   0

Geef een reactie