Van aardgas naar warmtepomp

We moeten met z’n allen van het aardgas af. De redenen hiervoor zijn inmiddels wel bekend. Daarom stappen veel mensen over naar een duurzaam alternatief voor het verwarmen van de woning. Een steeds populairder wordend alternatief is de warmtepomp. Deze verwarmt (en verkoelt) de woning op lage temperaturen en is daardoor, duurzamer, efficiënter en zuiniger. Dat is goed voor het milieu én voor de portemonnee. Daarnaast kun je voor de aankoop van een warmtepomp ook nog zo’n € 3000,- aan subsidie krijgen vanuit de ISDE regeling.

Warmtepomp met zonnepanelen

Om het extra elektriciteitsverbruik van de warmtepomp op te vangen, plaatsen mensen vaak (extra) zonnepanelen. Met het bestaan van de salderingsregeling is dat heel gunstig, omdat het extra verbruik aan het einde van het jaar wordt weggestreept tegen de extra opbrengsten van de zonnepanelen. Maar hoe zit dat straks vanaf 2031 als de salderingsregeling verdwijnt?

Zonnepanelen wekken ongeveer 72% van hun stroom op in de periode van april t/m september, terwijl 80% van de stroombehoefte van de warmtepomp in de wintermaanden ligt. Het einde van de salderingsregeling betekent dus dat je de zomerse zonnestroom voor een laag tarief verkoopt en het volle tarief betaalt voor de stroom die de warmtepomp in de winter nodig heeft.

Met salderen

Verbruik WP: 3.500 kWh
Zonnepanelen: 3.500 kWh
Extra verbruik: 0 kWh

Extra kosten: € 0,-

Tarief name € 0,32 / Tarief teruglevering € 0,32

Zonder salderen

Winters verbruik WP: 2.800 kWh
Winter opbrengst Zon: 980 kWh
Extra verbruik: 1820 kWh

Zomers verbruik hybride: 700 kWh
Zomers opbrengst Zon: 2.520 kWh
Extra teruglevering: -1.820 kWh

Extra kosten: € 436,80

Tarief name € 0,32 / Tarief teruglevering € 0,08

Succes warmtepomp afhankelijk van salderen

Het einde van salderen heeft voor mensen met een warmtepomp dus financiële consequenties. De jaarlijkse besparing loopt terug, waardoor de terugverdientijd met gemiddeld 4 jaar toeneemt. Een thuisbatterij kan dit ook niet opvangen, omdat deze slechts een paar dagen de zonnestroom kan bewaren. Om de overstap van aardgas naar een warmtepomp interessant te houden moet het kabinet op zoek naar een oplossing, anders is de kans groot dat de overstap van aardgas naar een warmtepomp vastloopt. Mogelijke oplossingen zijn een hogere aanschafsubsidie, speciale energiecontracten of toch het voortzetten van de salderingsregeling.

Meer over warmtepompen

Bron: diverse bronnen

 • Jouw feedback
 • 66   5

5 reacties op “De warmtepomp heeft de salderingsregeling nodig”

 1. Charles Sluiter

  Sommige mensen denken blijkbaar echt dat je met een thuis-batterij ook wel energie kunt opslaan voor een warmtepomp, nou vergeet het maar; in de eerste plaats heb je in de koude maanden nagenoeg geen opwek van je eigen zonnepanelen om de accu überhaupt vol te krijgen, laat staan als je een warmtepomp in bedrijf hebt.
  Mijn warmtepomp gebruikt op een koude dag wel 60 tot 70 kWh per etmaal en dit dag in dag uit als het koud blijft, waar wil je die stoom weghalen? Dat lukt misschien alleen als je een heel weiland vol hebt met zonnepanelen en dan moet je ook nog een hele grote thuis-batterij hebben om al die stoom op te kunnen slaan.

  Voorbeeld: als het 7 dagen op rij koud is, dan gebruik mijn warmtepomp wel 420 kWh in die week en als in die week de zon niet schijnt, of er ligt een pak sneeuw op je panelen, dan zou al die 420 kWh dus uit die thuis-batterij moeten komen, ik denk dat je dan wel een ton kwijt bent aan z’n installatie en dan maar hopen dat in de week erna de zon wel weer volop gaat schijnen.

  Nee mensen energie zelf opslaan i.c.m. een warmtepomp gaat echt niet werken, weggegooid geld.

  En wat betreft salderen, ja dat moet blijven.
  Ik houd ons verbruik van onze 33 zonnepanelen i.c.m. een warmtepomp al ruim 5 jaar nauwkeurig bij en de stoom die wij rechtstreeks van onze zonnepanelen verbruiken ligt jaarlijks tussen de 21 en 23% en de rest komt allemaal uit het net en zal in de toekomst dus allemaal betaald moeten worden als de salderings-regeling afgeschaft wordt.

 2. Jan D

  Een dynamisch contract in combinatie met zonnepanelen is zolang er nog een salderingsregeling bestaat ongunstig oftewel je bent aan het einde van een jaar duurder uit. Een thuisaccu wordt pas nuttig als we niet meer mogen salderen omdat je met een thuisaccu het percentage van de door de zonnepanelen opgewerkte energie wat niet op het net komt kunt verhogen van ca. 35% naar ca. 65%. Met een thuisaccu zal als we niet meer mogen salderen de vrijwel gratis teruglevering aan het net nog maar ca. 35% zijn. Staat tegenover dat je in de wintermaanden als de elektriciteitsprijs gemiddeld gewoon hoger is vrijwel alles moet inkopen. De elektriciteitsprijs zal als er meer warmtepompen komen in de wintermaanden alleen maar gaan stijgen.

 3. Jan D

  Alleen met de salderingsregeling is een warmtepomp rendabel. Met een gemiddelde COP van 3 is één kwh aan energie (warmte) qua kosten praktisch gelijk, maakt niet uit of je gas gebruikt of een warmtepomp. Calorisch waarde Nederlands aardgas 31,65 MJ/m3 omgerekend naar kWh is dat bijna 9 kWh. Een warmtepomp met een COP van 3 heeft 3kWh nodig uit het net om deze 9 kWh aan warmte te kunnen afgeven. De prijs van 1m3 gas is ongeveer gelijk aan de prijs van 3kWh uit het net. Zonder de salderingsregeling zal al die elektriciteit uit het net komen de zonnepanelen leveren in de winter niet eens genoeg om in het normale dagelijkse verbruik te voorzien. Oftewel zonder salderingsregeling is het verwarmen van een woning met gas of met een warmtepomp even duur. Door te sturen met energiebelasting tarieven zal de overheid hierin wel proberen te gaan sturen. Wat niet helpt is de tarief verhoging van ruim 43% die de netbeheerder (Enexis – Liander) per 1-1-2024 hebben doorgevoerd dat gaat de Nederlandse consument in totaal €3.000.000.000,– (€ 3000,– Miljoen) kosten.

 4. Robert N.

  In de winter zijn de dynamische tarieven in de nacht vaak redelijk laag. Ook als je dag en nacht tarief hebt zijn de nachttarieven gunstiger, maar de opbrengst van de zonnepanelen is zeer beperkt, dus bij het wegvallen van de salderingsregeling zal je in alle gevallen meer geld kwijt zijn op jaarbasis.
  Ook met een thuisaccu kun je dit niet opvangen, maar wel een beetje compenseren in het voorjaar, najaar en de zomer.
  Ik heb een warmtepomp en een elektrische auto en best veel zonnepanelen, maar overdag ben ik meestal niet thuis, dus in de zomer leveren mijn zonnepanelen veel op en het grootste deel lever ik terug aan het net om het in de nacht weer te gebruiken voor mijn auto en mijn boiler. Dus ook in de zomer heb ik nu al baat bij de salderingsregeling. Van mij mag de salderingsregeling wel blijven!

 5. Nanne M. Kuipers

  Mijn warmtepomp draait 24/7 aangezien ik de temperatuur dag en nacht gelijk houd. Ik vraag me af of dan toch de nadelen van wegvallen van salderen niet gaan meevallen, immers ‘s nachts waait het en is de stroom relatief goedkoop.
  Het zou heel interessant zijn om data beschikbaar te hebben die dat een keer nabootst.

Geef een reactie