In het klimaatakkoord staat dat Nederland in 2025 ongeveer 75 duizend ton waterstof kan produceren. Hiervoor is een elektrolysecapaciteit van 500 Megawatt nodig. Waterstof kan op verschillende manieren ingezet worden. Denk bijvoorbeeld aan waterstofwoonwijken en waterstofauto’s. Het doel in 2025 is dan ook om 50 waterstoftankstations te hebben. In dit artikel van minder gas meer waterstof bespreken we de meest recente innovaties op het gebied van waterstof.

Minder gas meer waterstof

      5893x gezien   5 reacties

Nieuw waterstof woonwijk

Op dit moment is Enexis samen met woonstichting Groninger Huis bezig om in het Groningse Wagenborgen een woonwijk uit de jaren '70 aan te sluiten op het waterstofnetwerk. Ongeveer 75 procent van de bewoners wilt hieraan meedoen. De 50 jaar oude woningen worden geïsoleerd tot energielabel B-niveau. Er worden zonnepanelen en een hybride warmtepomp geïnstalleerd. Op winterse dagen schakelt een op waterstof draaiende ketel bij. Via een elektrolyser bij een boer nabij Siddeburen wordt er waterstof geproduceerd uit zonne- en windenergie. Het groene waterstofgas wordt opgeslagen in ondergrondse bufferen. Vervolgens wordt het waterstofgas naar de woningen vervoerd via deels bestaande gasleidingen en een deels nieuw netwerk. Wil je meer weten dan vind je via deze link een video over waterstof.

Pilots

In Hoogeveen wordt een nieuwbouwwijk aangesloten op waterstof en in Lochem worden vijftien monumentale panden geschikt gemaakt voor waterstof. Bij The Green Village in Delft gaat er getest worden met verschillende netbeheerders hoe 100% waterstof zich gedraagt in het bestaande gasnetwerk. Al met al een hoop ontwikkelingen op het gebied van waterstof.

Waterstof tankstation

Het komend halfjaar zal blijken of een waterstoftankstation haalbaar is op het bedrijventerrein Bijsterhuizen. Mocht dit het geval zijn dan kan het er in 2023 al staan. Dat zegt de projectleider bij RVN die samen met de gemeente onderzoek doet naar waterstof tanken. Bij het tankstation moet naast waterstof ook LNG en biodiesel verkrijgbaar zijn. Waterstof tanken is nog in ontwikkeling. Het kan momenteel op 10 plekken in Nederland, onder andere in Arnhem. Er zijn plannen voor meer waterstoftankstations zoals in Nijmegen.

Wist je dat?

Waterstof gemaakt wordt via elektrolyse? Dit is een proces waarbij je water onder stroom zet, zodat je zuurstof en waterstof kunt scheiden. Als je waterstof daarna in aanraking brengt met zuurstof dan komt er heel veel energie vrij. Het nadeel is echter dat je bij elektrolyse een rendement van 70% hebt. Dit betekent dat 30% van alle opgewekte energie verloren gaat om waterstof te maken. Het vervolgens omzetten van waterstof naar elektriciteit geeft hetzelfde energieverlies. In totaal ben je dus meer dan de helft van de opgewekte energie kwijt.

Alles over waterstof

5 reacties op “Minder gas meer waterstof”

 1. paul van der meij

  twee kanttekeningen bij waterstof opwekken:
  – alleen indien overschot zon/wind elektriciteit gebruikt wordt is elektrolyse zinvol, dit impliceert dat de elektrolyseren slim aan/uit geschakeld moeten worden, maar ik weet niet of dat haalbaar is
  – het rendement van waterstof -> elektriciteit is volgens mijn bronnen 50 % maximaal, niet 70 %. Helaas

 2. Will E

  ZEP betekent Zelf Energie Produceren. Google Will Eisinga. Ik heb al 10 jaar een huis zonder gas. en verhuur een huis zonder gas. is al klaar. Mijn huizen zijn Energiehuizen met Zonnepanelen. ZEP. Zelf Energie Produceren.
  Inductiekoken op stroom van het dak. keuken zonder gas. Warmtepomp 60 graden C met boiler. aansluiten op de bestaande CV radiatoren. gaseraf en klaar is je huis zonder gas. werkt beter dan een gasketel. mijn huis is van bouwjaar 1907. elk huis geschikt. bel maar, kom maar kijken.
  In Hoogezand is een wijk zonder gas. Van Lefier, Woonveld Nolens. ga maar kijken. ZEP in de woonwijk, Zonnedaken, Inductiekoken, Warmtepompschoorstenen. geen gas. is al klaar, heel mooi geworden. EPV, Energierekening 55 euro per maand.

 3. GroenLicht

  Beide heren hierboven hebben gelijk, waterstof als verbrandings energiedrager is een beetje “dom”, tijdens de fase om te produceren is het rendement minder dan 70%, in het artikel wordt voor het gemak maar even het pompen in en uit de opslag en het verlies in de opslag vergeten. uiteindelijk in de leiding maar verbrand in de ketel… rendement 100%?… zeker weer niet, wijs mij de verbrandingsketel met een 100% rendement maar aan. Tijdens elke transitie van de ene vorm naar de andere vorm van energie gaat er een deel verloren. Volgens mij zijn er al andere alternatieve vormen van tussen opslag (batterij, liquid air, pumped storage e.d.)voorhanden met een hoger rendement (nee ook niet 100%). En als we dan inderdaad daarachter weer via electriciteit verwarmen met een warmtepomp is er in sommige gevallen weer een SCOP van minstens 3 tot 5 voorhanden. lijkt me zinniger daar in te investeren.

 4. -rob-

  Waterstof als energiedrager is alleen interessant voor die plaatsen waar de “energie per kg” van belang is. Goed voorbeeld is vrachtwagens waar het gewicht van de brandstof af gaat van het laadvermogen. Om de zelfde reden is accu’s voor vrachtwagens niet erg effectief voor lange afstand vervoer.
  Overigens ipv waterstof als gas te vervoeren (hoge druk en/of zwaar gekoeld) lijkt de startup H2fuel ( https://h2-fuel.nl/ ) een goede methode te hebben door waterstof te binden tot een volledig ongevaarlijk poeder. Dat poeder kan dan met wat water aangemaakt worden tot een vloeibare ‘brandstof’.

 5. Mia

  Wat je het meeste hoort is: Elektrolyse is niet efficiënt, dus we moeten het niet doen. Aan de andere heb je een overschot van duurzaam opgewekte stroom nodig. Deze is er straks als alle windparken zijn gerealiseerd (als ik het mag geloven). Dat zou dus een mooi moment zijn om dat te doen (2030?) en wellicht is dan het proces van elektrolyse ook wat efficiënter gemaakt. Laatst las ik ergens (ben de website even kwijt) dat men drukdoende is dit proces te verbeteren en efficiënter te maken. Dat zou zeker goed nieuws zijn!

Geef een antwoord

Of