Transparantie netwerk

Enexis ontvangt met regelmaat vragen van diverse stakeholders, zoals bedrijven, particulieren en media over de kengetallen en locatie van de assets. Door deze gegevens aan te bieden als Open Data is alle informatie eenduidig en zonder tussenkomst van Enexis inzichtelijk. De mobiele webapplicatie geeft informatie over het aantal actuele eigendommen van de netbeheerder in bepaalde gebieden, de zogenaamde assets. Enexis wil vanuit transparantie haar gegevens maximaal beschikbaar stellen voor klanten en overheden. 

Wat doet de kengetallen-app

De kengetallen-app geeft onder andere informatie over het aantal ondergrondse kilometers gasleidingen en elektriciteitskabels en het aantal gas- en transformatorstations. Daarnaast is ook het aantal klanten, het aantal laadpalen, het aantal slimme meters en het aantal gebouwen met zonnepanelen terug te vinden in de app. Ook is er een overzicht beschikbaar van de totale investeringen in het netwerk van de

open-data-netwerk

afgelopen jaren. De gegevens in de app worden maandelijks geactualiseerd. Omdat de app via de webbrowser van de mobiele telefoon werkt, hoeft de app nooit geüpdatet te worden. Daarmee is altijd actuele, en daarmee betrouwbare data beschikbaar.

Bronbestand Open Asset Data

Het bronbestand Open Asset Data geeft, aanvullend op de kengetallen-app, informatie over zowel de locatie en kenmerken van de assets van Enexis en wordt minimaal één keer per jaar geactualiseerd. In dit bestand is de exacte locatie van gas- en transformatorstations, gasleidingen, elektriciteitskabels en de laadpaalaansluitingen terug te vinden. Ook zijn er veel kenmerken over deze assets opgenomen, zoals de aanlegdatum van leidingen en kabels, het materiaalsoort en de diameter. Met de update van het bronbestand Open Asset Data is Enexis de eerste Europese netbeheerder die deze data in lijn heeft gebracht met de nieuwe verplichte Europese INSPIRE-richtlijn. Hiermee is de informatie gegarandeerd beschikbaar, vindbaar en bruikbaar en wordt deze informatie eenduidig aangeboden, waardoor deze er overal ter wereld identiek uitziet.

Waarom open data?

Jan Peters, directeur Asset Management: “Vorig jaar zette Enexis al een stap om samen met de andere netbeheerders geanonimiseerde kleinverbruiksdata als Open Data  beschikbaar te stellen. Begin dit jaar was Enexis de eerste netbeheerder die haar volledige Asset-bestand via Open Data heeft vrijgegeven op de website. Door dit bestand te updaten in lijn met de INSPIRE-richtlijn en de belangrijkste kengetallen op een klantgerichte, gebruiksvriendelijke manier beschikbaar te stellen via de kengetallen-app, lopen we echt voorop.“

Bron: Enexis

Vraag van de maand: 

Welke opslagmethode kiest u?

Voldoet uw energieleverancier? 

Discussieer mee!

Eén reactie op “Mét de kengetallen-app van Enexis inzicht in het netwerk”

  1. Jaap de Jonge

    Prima initiatief, maar wel een beetje raar dat raadplegen alleen met een smartphone of tablet ‘mag’. Maar goed, Firefox op je windows PC met de ‘modify headers’ plugin lost dat probleem zo op.

Geef een reactie