Startblokken

Het bedrijf Innolane wil in Veendam beginnen met de grootschalige productie van zonnepanelen. Innolane uit Noord-Brabant wil fors investeren in een fabriek waar jaarlijks 530.000 zonnepanelen moeten worden gemaakt. Dit staat gelijk aan stroom kunnen leveren aan zeker 50.000 huishoudens. Om op te kunnen starten is een investering becijferd van enkele tientallen miljoenen euro’s. Algemeen-directeur Jac Hanssen vertelt dat het om louter Europees geld gaat. ,,De financiering door Europese banken en investeerders is bijna rond. Eind september, begin oktober dit jaar verwachten we alles rond te hebben. We staan in de startblokken.’’

opleverkeuring vereniging eigen huis

Onderhandelingen lopen al jaren

De gemeente Veendam stak veel tijd en energie in het binnenhalen van de fabriek. Achter de schermen is lang onderhandeld betoogt de Veendammer wethouder Henk Jan Schmaal (GemeenteBelangen). ,,We zijn al jaren in gesprek met de initiatiefnemers. We hebben alle vertrouwen in dit project. Het bedrijf is goed voor honderden hoogwaardige banen. Het gaat om direct en indirect werk. Dit betekent een oppepper voor een heel groot gebied.’’ De omgevingsvergunning voor de oprichting van een fabriek op het bedrijventerrein Dallen II in Wildervank ligt tot 28 september ter inzage op het gemeentehuis. Hanssen: ,,Over enkele weken kan de vergunning definitief zijn en kunnen we beginnen.’’ De eerste bouw zal plaatshebben op een terrein van 28.000 vierkante meter, bijna 6 voetbalvelden groot. Er ligt een optie op meer grond, in totaal 70.000 vierkante meter voor de geplande uitbreidingen.

Goed voor werkgelegenheid

De fabriek, waar zonnecellen en zonnepanelen worden ontwikkeld en geproduceerd, levert volgens Hanssen in de eerste fase 259 directe banen op. ,,Er zal met vijf ploegen 24/7 worden gewerkt.’’ Door gestaag uit te breiden denkt hij dat er 650 fte’s zullen ontstaan. ,,En dan hebben we het nog niet eens over de indirecte werkgelegenheid.’’ Voor het aantrekken van personeel (van mbo tot universitair opgeleid) wordt 12 maanden uitgetrokken. Hanssen: ,,Intern worden ze verder opgeleid.’’ De zonnepanelen die in Veendam worden ontwikkeld en gemaakt zijn zogeheten glas-glas panelen en kunnen dubbelzijdig licht opvangen. Ze leveren volgens Hanssen 10 tot 40 procent meer energie dan een standaard zonnepaneel.

Bron: Dagblad van het Noorden

Geef een reactie