Op het moment van schrijven liggen er volgens het CBS in Nederland zo’n 35 miljoen zonnepanelen. Een zonnepaneel gaat gemiddeld zo’n 25 jaar mee en begon zijn grote opmars in 2008. Een simpele rekensom vertelt ons dan dat we vanaf 2030 een grote toestroom van zonnepanelenafval mogen verwachten. Hoe gaan we deze zonnepanelen recyclen?

Hoe moet Nederland straks miljoenen zonnepanelen recyclen

      4476x gezien   3 reacties

Tot 95 procent is al te recyclen

Een zonnepaneel bestaat uit kunststof, glas, koper, Aluminium en Silicium. Ongeveer 95 procent van een zonnepaneel wordt al hergebruikt, maar bijvoorbeeld Silicium laten zich veel moeilijker terugwinnen. Technische Universiteiten in Europa en Azië ontwikkelen op dit moment een techniek om ook de schaarse onderdelen uit oude zonnepanelen te recyclen. De hoop is dat hierdoor ook de druk op schaarse grondstoffen wat afneemt.

Verplicht zonnepanelen recyclen

Producenten van elektronica zijn sinds 2014 verplicht om afgedankte apparatuur te scheiden, in te zamelen en te recyclen. Dit geldt dus ook voor fabrikanten van zonnepanelen, wat gelijk voor een probleem zorgt. De meeste “Nederlandse” zonnepanelen komen namelijk uit China. De verantwoordelijkheid verschuift dan naar de importeurs en leveranciers in Nederland. Voorheen was PV Cycle de spil in dit alles, maar sinds maart dit jaar is dat Stichting Open.

Stichting Open en ZRN

Fabrikanten van zonnepanelen moeten zich verplicht aansluiten bij Stichting Open, dit is wel gratis. In ruil daarvoor verzorgt de Stichting Open de inzameling en het recyclen van zonnepanelen. Binnen deze stichting opereert het ZRN (Zonne-energie Recycling Nederland), die weer de belangen behartigt van de bij Stichting Open aangesloten fabrikanten. Op dit moment gaat het Nederlandse zonnepaneelafval nog over de grens, naar België of Duitsland. Maar deze kunnen op zeker de toekomstige afvalstromen niet aan.

Nederlandse recycle fabriek

Hierdoor ontstaat er binnen nu en zo'n 10 jaar een dringende behoefte aan Nederlandse fabrieken die oude zonnepanelen recyclen. Een gat in de markt, waar op dit moment nog niemand in lijkt te springen. Haast is echt wel geboden, want 2 jaar geleden werd er al ruim 190 duizend ton aan zonnepanelen geïmporteerd en slechts 142 ton ter recyclen aangeboden. Deze 142 ton is afkomstig van onze pioniers die kleine setjes zonnepanelen plaatsten in de jaren ’90. De grote toestroom voor het recyclen van zonnepanelen begint vanaf 2030 en zal zeker fors oplopen in de jaren erna.

aantal zonnepanelen tot 2020 - zonnepanelen recyclen
Bron: CBS, Stichting Open, Stichting ZRN

3 reacties op “Nederland moet straks miljoenen zonnepanelen recyclen”

 1. Klaas Mulder

  Twee punten uit het kopstukje kloppen niet:
  – “… begon de grote opmars in 2008…” gelukkig kun je direct in de grafiek zien dat de grote opmars veel later begon, vanaf ca. 2015 begint de echte opmars pas
  – “Een zonnepaneel gaat gemiddeld zo’n 25 jaar mee” er staat geen bron bij vermeld, en het klopt ook vast niet: zonnepanelen worden al sinds ca. 2010 – dus nog vóór de grote opmars begon – door vrijwel alle producenten verkocht met zeer lange opbrengstgarantie van 25 jaar en soms nog langer. Er zullen echt weleens zonnepanelen worden afgedankt die nog geen 25 jaar oud zijn. Maar de verwachte gemiddelde levensduur is echt wel langer dan 25 jaar, misschien zelfs veel langer.
  Dus… die recyclefabrieken zijn vast veel minder snel noodzakelijk dan in het stuk wordt aangegeven.

 2. K.R.Mulder

  Klaas Mulder heeft gelijk, wat de opmars van zonnepanelen betreft.(2015). Ook de levensduur van zonnepanelen vanaf 2020 zijn zo sterk verbeterd dat de levensduur veel langer is als wordt aangegeven. De nieuwste type panelen gaan zeker 30 tot 40 jaar mee..
  Hier zullen de Energie leveranciers niet blij mee zijn .De recyclefabrieken zijn wel nodig in de toekomst, maar niet op korte termijn.

 3. Mia

  Uit de jaren 90 is dus 142 ton afkomstig. Dit wordt nu naar het buitenland gebracht, omdat ze daar nog fabrieken hebben die zonnepaelen recyclen. Sinds 2008 is er weldegelijk sprake geweest van een opmars (steeds een verdubbeling van het aantal panelen door de toenmalige SDE subsidie). Ben benieuwd hoeveel ton afval we kunnen verwachten van zonnepanelen die in de 00’s zijn geplaatst en die nog wel 25 jaar levensduur hadden.

  @korenmarionmuldernetvisit-nl

  Je vergeet even dat wij straks het afval krijgen van de jaren 0. Die zonnepanelen zijn sterk verouderd en op korte termijn wel over die levensduur van 20 tot 25 jaar heen. Daarnaast zijn er ontzettend veel mensen die hun oude setjes inruilen voor nieuwe sets. Veel meer rendement, meer vermogen per oppervlakte. Vlak dat stukje absoluut niet uit. Niet ieder slijt die dingen op marktplaats.

  Overigens, technische levensduur is leuk, maar 25 jaar gaat de opbrengst nog steeds flink achteruit. En dan kan aanschaf van nieuwe soms heel goed uit. Better safe than sorry zou ik zeggen als het om zo’n fabriek gaat.

  En waarom zijn de energieleveranciers daar niet blij mee? Die zetten inmiddels vol in op het verkopen van zonnepanelen of andere producten. Budget energie verkoopt zelfs al telefoon- en tv abonnementen.

Geef een antwoord

Of