Tot 95 procent is al te recyclen

Een zonnepaneel bestaat uit kunststof, glas, koper, Aluminium en Silicium. Ongeveer 95 procent van een zonnepaneel wordt al hergebruikt, maar bijvoorbeeld silicium laten zich veel moeilijker terugwinnen. Technische Universiteiten in Europa en Azië ontwikkelen op dit moment een techniek om ook de schaarse onderdelen uit oude zonnepanelen te recyclen. De hoop is dat hierdoor ook de druk op schaarse grondstoffen wat afneemt.

Verplicht zonnepanelen recyclen

Producenten van elektronica zijn sinds 2014 verplicht om afgedankte apparatuur te scheiden, in te zamelen en te recyclen. Dit geldt dus ook voor fabrikanten van zonnepanelen, wat gelijk voor een probleem zorgt. De meeste “Nederlandse” zonnepanelen komen namelijk uit China. De verantwoordelijkheid verschuift dan naar de importeurs en leveranciers in Nederland. Voorheen was PV Cycle de spil in dit alles, maar sinds maart 2021 is dat Stichting Open.

Stichting Open en ZRN

Fabrikanten van zonnepanelen moeten zich verplicht aansluiten bij Stichting Open, dit is overigens wel gratis. In ruil daarvoor verzorgt de Stichting Open de inzameling en het recyclen van zonnepanelen. Binnen deze stichting opereert het ZRN (Zonne-energie Recycling Nederland), die weer de belangen behartigt van de bij Stichting Open aangesloten fabrikanten. Op dit moment gaat het Nederlandse zonnepaneelafval nog over de grens, naar België of Duitsland. Maar deze kunnen de toekomstige afvalstromen niet aan.

Zonnepanelen eerder vervangen

Zonnepanelen gaan minimaal 25 jaar mee, waarom zou je deze dan toch eerder vervangen? De reden is vooral economisch gedreven, omdat zonnepanelen elk jaar degraderen. Dit betekent dat de opbrengst steeds iets minder wordt. Na 25 is dit meestal nog maximaal 80 procent van het oorspronkelijke vermogen. Daarnaast zijn zonnepanelen de afgelopen 10 jaar sterk verbeterd, waardoor een zonnepaneel van hetzelfde formaat nu meer vermogen heeft en dus een hogere opbrengst geeft. Zonnepanelen zijn ook nog eens significant goedkoper geworden, dus kan het eerder vervangen van je al terugverdiende zonnepanelen best interessant zijn.

Nederlandse recycle fabriek

Hierdoor ontstaat er veel sneller behoefte aan Nederlandse fabrieken die oude zonnepanelen recyclen. Een gat in de markt, waar op dit moment nog niemand in lijkt te springen. Haast is echt wel geboden, want 2 jaar geleden werd er al ruim 190 duizend ton aan zonnepanelen geïmporteerd en slechts 142 ton ter recyclen aangeboden. Deze 142 ton is afkomstig van onze pioniers die kleine setjes zonnepanelen plaatsten in de jaren ’90. De grote toestroom voor het recyclen van zonnepanelen begint vanaf 2035, maar misschien dus al wel veel eerder.

Aantal zonnepanelen in Nederland 2021-12
Bron: CBS, Stichting Open, Stichting ZRN

Geef een reactie