Begonnen met de bouw
De aanleg van het park ging vorig jaar van start. Toen werden onder water de funderingen gestort en de elektriciteits-verbindingen aangelegd. Nu zijn de aannemers Siemens en Van Oord begonnen met het plaatsen van de molens. De eerste zes turbines zijn vanuit Esbjerg in Denemarken verscheept naar de bouwlocatie. Volgens de bouwers is het park niet zichtbaar vanaf het land.
Feiten en cijfers
Het windpark bestaat uit twee velden van elk 34 vierkante kilometer. Er komen 150 molens die vanaf het voorjaar van 2017 energie gaan opwekken. Het totale vermogen van het windpark is 600 Megawatt, waarmee de stroomvoorziening van 785.000 huishoudens is geregeld. De bouwers claimen dat het park de uitstoot van CO₂ reduceert met 1,25 miljoen ton per jaar.
Protesten windparken
Windenergie speelt een belangrijke rol bij het halen van de afgesproken CO₂-reductie uit het Energieakkoord. Toch protesteren veel omwonenden tegen de bouw van windparken. Zij zien de molens als horizonvervuilers en zijn bang voor minder inkomsten uit bijvoorbeeld toerisme. Omdat het windpark Gemini vrij ver uit de kust komt te staan, heeft het veel minder impact op het uitzicht. De initiatiefnemers hebben dan ook weinig last van protesten.
Groei windenergie
Ondanks de nodige protesten groeide de energieproductie uit Nederlandse wind in 2015 fors. Enkele cijfers:
- Wind op land groeide met 380 Megawatt naar een totaal van 3.000 MW.
- Wind op zee groeide van 230 MW naar 360 MW.
- In 2015 is in totaal 13 miljard kWh aan elektriciteit duurzaam geproduceerd 7 miljard kWh kwam van windmolens.
- Ten opzichte van 2014 is het aandeel windenergie gegroeid met 20%.
- Het aandeel windenergie van Nederland in Europa is slechts 2%.
- De totale energieproductie uit wind in Europa was in 2015 maar liefst 142 Gigawatt.
Bron: NOS, Mondiaal nieuws, Fluxenergie
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.