Groene voornemen 1: Investeer in uw woning

De investering in bijvoorbeeld isolatie of dubbelglas heeft een rendement dat vergelijkbaar is met een rente tussen 7 en 12 procent op een spaarrekening. Je besteedt je geld beter door te investeren in energiebesparende maatregelen in de woning, dan door dit geld op de bank te zetten. Daarnaast is het in een goed geïsoleerd huis erg prettig wonen. Je kunt op verschillende manieren investeren in de woning. Denk hierbij aan het nemen van spouwmuurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie, dubbel glas en zonnepanelen. Check hier alle subsidies.

Groene voornemen 2: Verwarm zonder verspilling

Het verwarmen van een woning is een behoorlijk grote kostenpost. Bijna de helft van de energierekening gaat op aan het verwarmen van de woning. Stook een graadje lager, stook alleen in de ruimtes waar je ook echt bent en sluit de tussendeuren. Ook loont het om de verwarming lager te zetten als je niet thuis bent of als je langer dan twee uur afwezig bent. Zet de verwarming alvast op 17 of 18 graden een uurtje voordat je gaat slapen, niet lager, want het kost veel energie om van een lage temperatuur de woonkamer weer warm te krijgen.

Groene voornemen 3: Vakantie dicht bij huis

Dit is natuurlijk een lastige, omdat na 2 jaren van Corona iedereen verlangt naar een vakantie in het (verre) buitenland. Probeer toch dichter bij huis vakantie te vieren of ga bijvoorbeeld met de trein. België, Engeland, Frankrijk, Denemarken zijn allemaal met de trein te bereiken tegenwoordig. Check meer bestemmingen met de trein.

Wist je dat je met een vliegreis naar bijvoorbeeld Thailand voor twee personen 5,4 ton CO2 uitstoot. Dit is meer dan een gemiddeld huishouden in een heel jaar aan CO2 uit stoot met het energieverbruik.

Groene voornemen 4: Neem vaker de fiets

Op het moment dat je een autorit gaat maken die korter is dan 5 kilometer, overweeg dan om de fiets te pakken. Dit is goed voor je gezondheid en ook goed voor het milieu. Juist op de korte afstanden met veel optrekken en afremmen met een nog koude motor verbruikt de auto een derde meer brandstof dan gemiddeld en stoot de auto meer luchtverontreinigende stoffen uit. Met de huidige energieprijzen loopt de financiële besparing ook nog eens flink op.

Goede voornemen 5: Vervang oude energie slurpende apparaten

Een grote energie slurper in veel huishoudens is een oude koelkast. Lang met spullen doen is goed voor het milieu, maar dat geldt niet voor oldtimer koelkasten. Vervang je koelkast of vrieskist als deze 7 jaar of ouder is, oor een nieuw, energiezuinig  exemplaar en lever de oude in voor recycling. Controleer ook of andere apparaten aan vervanging toe zijn.

Goede voornemen 6: Minder vlees

In Nederland eten we jaarlijks zo’n 76 kilo vlees per persoon. Met de keuze om 1 of 2 keer per week een plantaardige vleesvervanger te eten verminder de CO2-uitstoot van je maaltijd al met 20 procent. Tegenwoordig is er volop keuze in vleesvervangers en is de smaak ook sterk verbeterd. De dagen van droge tofu zijn écht allang voorbij. Check hier recepten met vleesvervangers.

vleesconsumptie_nederland_2020
zo bespaar je nog meer energie en geld

Geef een reactie