Geen levering gecontracteerd gas

Door de beslissing van Gazprom wordt ongeveer 2 miljard kuub aan gecontracteerd gas niet geleverd. Volgens GasTerra is er geen reden voor ongerustheid, het bedrijf heeft geanticipeerd op dit scenario en koopt daardoor meer gas in op de Europese markt. Energieminister Rob Jetten heeft laten weten dat dit besluit van het Russische gasbedrijf geen gevolgen heeft voor Nederlandse huishoudens en het bedrijfsleven.

Gasnoodplan

Het kabinet heeft voorzichtig de gascrisis uitgesproken en daarbij het gasnoodplan geactiveerd. Of er meer Gronings gas opgepompt gaat worden is nog maar de vraag. De intentie blijft om de gaswinning in Groningen in 2024 definitief te stoppen. Toch houdt het kabinet de deur op een kier omdat er scenario’s zijn waarin Gronings gas toch echt nodig gaat zijn. Inmiddels mogen de kolencentrales weer op vol vermogen functioneren om zo te voorzien in de tekorten van onze gasvoorraden, lees meer hierover via deze link. Daarnaast gaat het extra gas ook uit 220 kleinere gasvelden op de Noordzee en vanuit het land komen.

Eneco

Eneco geeft aan nog steeds Russisch gas geleverd te krijgen. De energieleverancier heeft een lange termijncontract afgesloten voor Russisch gas met Wingas. Beide partijen voldoen aan de voorwaarden. Eneco geeft ook duidelijk aan dat de betalingen gewoon in euro’s blijven. Mocht Rusland toch roebels gaan eisen dan is dit tegen de voorwaarden van het contract, aldus Eneco.

Hoe komen we zo snel mogelijk van Russisch gas af?
Meer over de energietransitie

Geef een reactie