Invoering importheffingen

De Europese Unie stelde importheffingen op Chinese zonnepanelen in, omdat uit onderzoek bleek dat fabrikanten van zonnepanelen in China door de overheid werden gesubsidieerd. Hierdoor werden er dusdanig veel zonnepanelen geproduceerd, waardoor er een overschot ontstond. Chinese fabrikanten dumpten deze zonnepanelen massaal bij hun Europese importeurs. Hierdoor ontstond een verstoorde concurrentie, waardoor het voortbestaan van Europese zonnepanelenverkopers op de tocht kwam te staan.

Protest van Chinese aanbieders

26 Chinese bedrijven stapten hierop naar het gerechtshof in Luxemburg met als belangrijkste argument dat de importheffingen de opkomst van duurzame energie zouden stoppen. Ook de samenwerking tussen China en Europa zou hiermee verstoord worden. Bij het Europese Hof van Justitie krijgen de Chinese fabrikanten nu dus nul op het rekest.

Importheffing Chinese Zonnepanelen

Afbouwen van importheffing

De Europese Commissie gaf eerder deze maand al wel aan dat de hoogte van de importheffing langzaam afgebouwd wordt. Op dit moment betreft de hoogte van de heffingen 50 procent. Vicevoorzitter Frans Timmermans gaf aan dat de belangen tussen importeurs, die profiteren van goedkope Chinese zonnepanelen en Europese zonnepanelenfabrikanten zorgvuldig afgewogen moet worden. Dat Brussel de handelsrelatie tussen Europa en China wil verbeteren speelt hierin ook een belangrijke rol.

Bron: Europa Nu

Dossier: 

zonnepanelen

Discussie: 

forum

Eén reactie op “Europese Unie wint zaak om importheffing Chinese zonnepanelen”

  1. Peter Visser

    Jammer dat de importheffing gebaseerd is op oneerlijke concurrentie. Beter was het geweest om de importheffing te baseren op milieuvoorzieningen die fabrikanten ondernemen. Het schijnt dat de Chinezen het daar niet zo nauw mee nemen. Via importheffing kun je invloed hebben op milieuvoorzieningen. Dit zou trouwens veel meer moeten gebeuren.

Geef een reactie