Opmerkelijk besluit

Zonnepanelenimporteur Cleantec Trade noemt het ‘opmerkelijk’ dat de Europese Commissie de importheffingen op Chinese zonnepanelen en -cellen heeft verlengd. Op de klimaattop in Parijs speelde zonne-energie een belangrijke rol in de strijd tegen klimaatverandering. Waarom blijven de maatregelen  tegen de belangrijkste producent van zonnepanelen wereldwijd dan toch van kracht?

media_xl_1292064

Minder panelen, minder banen

Het aantal solarprojecten in Europa is drastisch gedaald. Het totale vermogen van alle geplande projecten samen was in 2012 nog 17 GWp. In 2014 was dat minder dan 7 GWp. Ook het aantal banen in de zonne-energie sector daalde fors, van 265.000 in 2011 tot ongeveer 120.000 dit jaar. Diverse leden van het Europees Parlement  schreven daarom afgelopen oktober een open brief aan de Europese Commissie. Ze riepen op om de importheffingen te stoppen om de groei van de Europese solarsector en de bijbehorende banen terug te laten keren.

Gunstig voor de hele keten

Het opheffen van de handelsbarrières met China had in 2020 kunnen leiden tot 50.000 nieuwe banen in Europa. Dat blijkt uit een nieuwe studie van Ernst & Young die is gepubliceerd door SolarPower Europe, het voormalige EPIA (Europese Photovoltaïsche Industrie Associatie). ‘Het zou goed zijn voor de hele Europese zonne-energie waardeketen. Het leverde banen op, zou de economie stimuleren en Europa zou zijn ambitieuze klimaatdoelstellingen kunnen halen,’ aldus de studie.

Schril contrast

De beslissing van de Europese Commissie staat in schril contrast met het beleid van andere wereldmachten zoals India en China. President van India Pranab Mukherjee meldde aan het begin van de klimaatconferentie in Parijs dat India een internationale zone-energie alliantie gaat huisvesten. Dit samenwerkingsverband van minstens 120 landen heeft India in het leven geroepen om zonne-energie voor iedereen in de wereld bereikbaar te maken. India roept alle landen ter wereld op om samen tot 2030 duizend miljard dollar (950 miljard euro) in zonne-energie te steken.

Onderzoek naar gevolgen

Waarom heft de Europese Commissie de importheffingen op Chinese zonnepalen en -cellen niet op? De reden is een hernieuwd onderzoek naar het effect van de antidumping- en antisubsidiemaatregelen. Met de huidige handelsbarrières uit 2013 weert Europa Chinese zonnepanelen onder een bepaalde minimumprijs. Goedkopere zonnepanelen brengen de Europese zonnesector schade toe, zo was de gedachte. Onderzoek moet nu eerst aantonen dat de wereld is veranderd en dat opheffen gunstig is voor Europa.. Zolang het onderzoek loopt, blijven de importheffingen daarom van kracht.

Geef een reactie