Energieleverancier en energieopslag

De bedoeling is dat huishoudens hun elektrische auto of thuisbatterij (deels) beschikbaar stellen voor energieopslag. Bij een hoog aanbod van wind- en zonnestroom wordt deze dan gebruikt als opslag. Bij een tekort aan energie wordt de opgeslagen stroom geleverd aan eindgebruikers. De deelnemers bepalen zelf welk deel van hun batterij hiervoor beschikbaar is.

Equigy platform

Dit kan de deelnemer via een app aangeven. Een slimme elektriciteitsmeter verzamelt dan de data van de opgeslagen en teruggeleverde stroom. Deze wordt vervolgens doorgestuurd naar het Equigy-platform en daar verzameld./Het platform Equigy maakt gebruik van blockchain. Deze technologie zorgt ervoor dat alle transacties openbaar, maar wel veilig zijn. Het platform is reeds geïntroduceerd in Nederland, Duitsland, Zwitserland en Italië.

Honderden miljoenen euro’s naar particulieren

Een huishouden wordt straks dus een energieleverancier en kan naast de terugleververgoeding (vanaf 2023) een extra centje verdienen door zijn batterij als opslag aan te bieden. Tennet besteedt nu jaarlijks honderden miljoenen euro’s aan het balanceren van het elektriciteitsnet. Dit gaat dan naar alle deelnemende particulieren.

Belasting elektriciteitsnet

Met de komst van meer zonne- en windenergie wordt het energieverkeer op het elektriciteitsnet ook grilliger. Met het Equigy platform en de particuliere batterijen kan het elektriciteitsnet deze grilligheid beter opvangen, zonder grote investeringen te doen. Tegelijkertijd opent zich een mooi verdienmodel voor de ontwikkeling van energieopslag voor de particuliere sector.

Meer over elektrische auto's

Bron: Tennet

Geef een reactie