salderingsregeling salderen
De salderingsregeling (of salderen) is een regeling voor consumenten en bedrijven met een kleinverbruikersaansluiting, die elektriciteit terugleveren aan de energieleverancier.

De salderingsregeling is onderdeel van de Elektriciteitswet (artikel 31c) en wordt uitgevoerd op de jaarafrekening, door uw energieleverancier. In de Elektriciteitswet valt te lezen dat teruglevering van elektriciteit onbeperkt gesaldeerd moet worden met het verbruik uit het net.

Is de teruglevering hoger dan het verbruik uit het net, dan ontvangt u hiervoor een “redelijke” vergoeding. Deze vergoeding is bij elke energieleverancier anders.

Het salderen van teruglevering is niet afhankelijk van de elektriciteitsmeter. Of u een analoge, conventionele digitale of een slimme digitale meter heeft is dus niet van belang, omdat de salderingsregeling wettelijk is vastgelegd. Onderaan de streep ontvangt u daarom altijd dezelfde vergoeding.

Als de wetgeving verandert dan zal ook de elektriciteitsmeter hierop aangepast worden, zodat rechtsongelijkheid wordt voorkomen.

In het leveringscontract dat wordt afgesloten met de energieleverancier bepaalt u tegen welk tarief u wordt afgerekend. Welk tarief u kiest maakt over het algemeen niet uit als u zelf elektriciteit opwekt. Alleen als u ná salderen nog verbruik uit het net overhoudt en u verbruikt dit in het lage tarief, is het voordeliger om dubbeltarief te kiezen.

De meeste energieleveranciers salderen echter ook de teruglevering die overblijft in het hoge tarief met het verbruik uit het net in het lage tarief. Vraag uw energieleverancier voor de zekerheid altijd hoe de saldering door hun wordt uitgevoerd.

Minister Wiebes heeft aangegeven dat vanaf 2023 de fiscale voordelen van de salderingsregeling jaarlijks worden afgebouwd tot nul in 2031. Er komt dus geen terugleversubsidie of andere overgangsregeling. De vergoeding voor teruglevering wordt vanaf 2030 bepaald door marktwerking binnen de energiemarkt.

Voor grootzakelijke klanten (aansluiting vanaf 3×100 ampère) bestaat geen salderingsregeling. Klanten met een grootverbruiksaansluiting kunnen gebruik maken van de SDE+ subsidie. Het Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voert deze subsidieregeling uit. Elk jaar wordt er een SDE+ regeling geopend.

Blijf op de hoogte: Laatste nieuws salderingsregeling

  • Nuttige pagina?
  • 580   30
Deel deze pagina..