De salderingsregeling (of salderen) is een regeling voor consumenten en bedrijven met een kleinverbruikersaansluiting, die elektriciteit terugleveren aan de energieleverancier.

De salderingsregeling is onderdeel van de Elektriciteitswet (artikel 31c) en wordt uitgevoerd op de jaarafrekening, door uw energieleverancier. In de Elektriciteitswet valt te lezen dat teruglevering van elektriciteit onbeperkt gesaldeerd moet worden met het verbruik uit het net. Is de teruglevering hoger dan het verbruik uit het net, dan ontvangt u hiervoor een “redelijke” vergoeding. Deze vergoeding is bij elke energieleverancier anders.

Het salderen van teruglevering is niet afhankelijk van de elektriciteitsmeter. Of u een analoge, conventionele digitale of een slimme digitale meter heeft is dus niet van belang, omdat salderen wettelijk is vastgelegd. Onderaan de streep ontvangt u daarom altijd dezelfde vergoeding. Als de wetgeving verandert dan zal ook de elektriciteitsmeter hierop aangepast worden, zodat rechtsongelijkheid wordt voorkomen.

In het leveringscontract die wordt afgesloten met de energieleverancier bepaalt u tegen welk tarief u wordt afgerekend. Welk tarief u kiest maakt over het algemeen niet uit als u zelf elektriciteit opwekt. Alleen als u ná salderen nog verbruik uit het net overhoudt en u verbruikt dit in het lage tarief, is het voordeliger om dubbeltarief te kiezen. De meeste energieleveranciers salderen echter ook de teruglevering die overblijft in het hoge tarief met verbruik uit het net in het lage tarief. Vraag uw energieleverancier voor de zekerheid altijd hoe de saldering door hun wordt uitgevoerd.

Minister Wiebes heeft aangegeven dat de salderingsregeling vanaf 2021 wordt aangepast. Voor kleinverbruikers (t/m 3×80), die nu al zonnepanelen hebben komt er een overgangsregeling. Vanaf 2021 krijgt iedereen die zelf elektriciteit gaat opwekken een vaste vergoeding voor de teruglevering. Daar bovenop kan men een terugleversubsidie aanvragen bij RVO. Uitgangspunt van de hernieuwde regeling, is dat de terugverdientijd voor zonnepanelen gemiddeld 7 jaar is. Deze ligt nu tussen de 5 en 10 jaar.

Voor grootzakelijke klanten (aansluiting vanaf 3×100 ampère) bestaat geen salderingsregeling. Klanten met een grootverbruiksaansluiting kunnen gebruik maken van de SDE+ subsidie. Het Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voert deze subsidieregeling uit. Elk jaar wordt er een SDE+ regeling geopend.

  • Was deze pagina nuttig?
  • ja   nee
Deel deze pagina: