Energie opwekken

| 21 december 2020 – ZEP Nieuws |

Dat zonnepanelen energie opwekken is inmiddels wel bekend. De omvormer laat zien hoeveel energie je opwekt. Je maakt altijd meteen gebruik van de stroom die de zonnepanelen opwekken. De stroom die je niet meteen gebruikt, lever je terug aan het elektriciteitsnet. De meter in de meterkast registreert deze als teruglevering. De opgewekte elektriciteit die je meteen van de zonnepanelen gebruikt, zie je hierop niet terug.

Het verschil tussen de opwekking en terugleveren is de elektriciteit die je zelf meteen van de zonnepanelen gebruikt in huis.

De salderingsregeling is onderdeel van de Elektriciteitswet (artikel 31c) en wordt uitgevoerd op de jaarafrekening, door je energieleverancier. In de Elektriciteitswet valt te lezen dat teruglevering van elektriciteit onbeperkt gesaldeerd moet worden met het verbruik uit het net. Is de teruglevering hoger dan het verbruik uit het net, dan ontvang je hiervoor een “redelijke” vergoeding. Deze vergoeding is bij elke energieleverancier anders.

Het salderen van teruglevering is niet afhankelijk van de elektriciteitsmeter. Of je een analoge, conventionele digitale of een slimme digitale meter hebt is dus niet van belang, omdat de salderingsregeling wettelijk is vastgelegd. Onderaan de streep ontvang je daarom altijd dezelfde vergoeding.

Enkel- en dubbeltarief

In het leveringscontract dat je afsluit met de energieleverancier bepaal je tegen welk tarief je wordt afgerekend. Welk tarief je kiest maakt over het algemeen niet uit als je zelf elektriciteit opwekt. Alleen als je ná salderen nog verbruik uit het net overhoudt en je verbruikt dit in het lage tarief, is het voordeliger om dubbeltarief te kiezen.

De meeste energieleveranciers salderen echter ook de teruglevering die overblijft in het hoge tarief met het verbruik uit het net in het lage tarief. Vraag jouw energieleverancier voor de zekerheid altijd hoe ze de saldering uitvoeren.

Gerelateerd nieuws:

14 reacties op “Verschil opwekken en terugleveren elektriciteit”

 1. Bart Marijnissen

  Het probleem is de opslag van elektriciteit, opslag in alleen in acus is geen oplossing.
  Waarom niet het teveel aan elektriciteit van windmolens en zonnepanelen omzetten in waterstof, en deze waterstof opslaan in een tank.
  Deze waterstof kan je vervolgens gebruiken als brandstof voor je auto, of weer omzetten in elektriciteit voor een E-auto.
  De opgeslagen waterstof kan ook omgezet worden in elektriciteit voor het huis.
  De vraag is met welk rendement, behoudens de investering is de elektriciteit gratis.
  De nieuwe kerncentrales zouden moeten zijn van het type THORIUMREACTOR, geen of nauwelijks radioactief afval, het radioactief afval van de huidige reactors kan opgewerkt worden in een Thoriumreactor.
  Een Thoriumreactor schakelt zichzelf bij problemen uit, in Japan is men al een Thoriumreactor aan het bouwen (als test)

 2. Ikke

  Heeft investeren in paneeltjes nog wel zin als de saldering in 2031 opn0 staat?

 3. Gerard Hofmans

  Als aanvulling op de reactie van Bart Marijnissen wil ik aangeven dat de geproduceerde en opgeslagen waterstof het beste kan worden ingezet voor groot transport ( schepen, bussen en vrachtauto’s) en voor de groot industrie waar behoefte ia aan veel energie voor warmteopwekking’; b.v. de Hoogovens en de chemische industrie.
  Omzetten van waterstof naar elektriciteit is veel rendabeler dan naar warmte.

 4. Gerard Hofmans

  foutje “rendabeler “moet zijn “onrendabeler”

 5. Gerard Hofmans

  Foutje in mijn reactie
  Rendabeler moet zijn onrendabeler.

 6. Duin

  De opgewekte stroom wordt niet gelijk zelf gebruikt. Er loopt geen kabel van de optimizer naar je wasmachine. De stroom wordt aan het net geleverd en jij trekt de stroom voor de wasmachine weer van het net. Het verschil in levering van stroom aan en verbruik van stroom van het net heet salderen.

 7. Daan

  Niet helemaal waar. Ik heb een aparte kWh meter in de meterkast op de groep van de zonnepanelen. Zo kan ik zien wat die netto opleveren. Wek ik veel op en draait de wasmachine? Dan wordt de stroom die ik opwek gebruikt door de wasmachine. Wat overblijft gaat het net op. Maandelijks noteer ik de 4 standen van de slimme meter en de kWh meter in Excel. Kan zo precies de opbrengst en het verbruik bekijken en vergelijken met vorige maanden/jaren.

 8. John

  Hallo Ikke
  Ja dat heeft nog wel zin zolang je het zelf het meeste direct gebruikt.
  Ik heb voor mijzelf uitgerekend dat als nu de saldering er af is hoeveel kWh ik nu moet leveren om 1kWh in de nacht te kunnen betalen. (Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de vergoeding van je leverancier) voor mij geldt nu dat zonder saldering ik 4,9 kWh moet leveren om snachts 1kWh te kopen. Dit zal in de toekomst alleen maar meer worden bv 10 kWh leveren voor 1kWh snachts.
  Waarom. De kale energieprijs zal dalen. De belastingen zullen stijgen. Dus de redelijke vergoeding van Wiebes is dacht ik 70% van het kale leverings tarief. Dat tarrief is nu ongeveer 7 cent. Ivm overschot zone en wind energie zal dit drastisch dalen. De ode en belastingen zullen stijgen. De nota bestaat straks alleen uit belasting en misschien 1 cent leveringstarrief per kWh. Dus de vergoeding is dan 0,7 cent per kWh om dan bv 35 cent voor een gekochte kWh te verrekenen moet je dus 50kWh leveren om 1kWh snachts te kunnen gebruiken.

 9. Cor van Houtum

  Hallo Heer Duin,
  Optimizers hebben helemaal geen verbinding met het “net”
  optimizers zijn aangesloten in SERIE en gaan dan naar een omvormer
  de omvormer is verbonden met het net

  groetjes
  Cor

 10. Jan

  De omvormer van de zonnepanelen is aangesloten aan de stroommeter van je huis. Je wasmachine is aan dezelfde kant van de meter aangesloten. Het netto resultaat (opbrengst zonnepanelen – verbruik wasmachine) wordt via de stroommeter aan het net gekoppeld en wordt afgerekend. Betalen of terugontvangen wordt bepaald door de tarieven die in je contract staan.

 11. John

  Als jou installatie goed is aangelegd dan gaat je omvormerkaber 230V of 3x230V naar de meterkast. Hij is daar gekoppeld aan de kant waarop ook je groep van de wasmachine ook zit. Als je zonnepanelen 1500Watt opbrengen en je wasmachine vraagt 2000W dan komt er uit de omvormer 1500W en uit het openbaarnetwerk voor de meter 500W naar binnen. Je levert dus via de meterkast aan de zijde van je beveiligingen de stroom. Zo meet in bovenstaand geval de meter maar 500W. Stopt de wasmachine dan draait de meter terug met 1500W.
  Ik ben er even vanuit gegaan in dit voorbeeld dat er geen andere apparaten of verlichting iets gebruiken.

 12. John van Hoof

  Helaas, was het maar zo… Als je panelen 1500 Watt produceren, dan verdeelt de omvormer dat over 3 fasen. Dat is dus 500 Watt per fase. Wanneer je dan de wasmachine aan hebt staan, dan krijgt die 500 Watt van de zonnepanelen en 1500 Watt van het net. De 2×500 Watt van de andere twee fasen wordt terug geleverd. Dus je bent TEGELIJKERTIJD aan het terug leveren en ontvangen. Op dit moment is dat niet erg. Maar als de salderingsregeling afgebouwd wordt, dan gaan er dit allemaal voelen. Mijn installatie is ontworpen op 65% van ons jaar verbruik. Desondanks leveren we van de opgewekte elektriciteit 60% terug aan het net. Noot: ik heb een logger aangesloten op mijn slimme meter. Die leest elke 10 seconden de waarden van de meter. Zo ben ik achter bovenstaande gekomen. Dus denk niet: hij lult maar wat…;)

 13. cor van houtum

  hallo John van Hoof
  de stroom meter telt niet met de individuele fase
  dit is een totaal meter
  dus alle fase tegelijk
  hij laat het verschil tussen de fase zien
  ook als 1 fase aan het terugleveren zou zijn dan wordt dit afgetrokken van de fases welke op dat moment verbruik hebben
  dus jouw redenatie klopt helaas niet

 14. Ten Brinke

  Is het dan niet zo dat je eigen totale jaarverbruik ( dus s’nachts en overdag), wordt verrekend met de gehele opbrengst van je zonnepanelen?