In de woestijn

Ook in de woestijn zit vocht in de lucht en met behulp van zonne-energie kan er waterstof van gemaakt worden. De nieuw ontworpen elektrolyser door de Universiteit van Melbourne kan de productie van waterstof minder afhankelijk maken van vloeibaar zoet water. Waterstof kan dienen als brandstof, grondstof voor chemische processen en als langetermijnopslag voor wind- en zonne-energie.

Werking van de elektrolyser

In de ontworpen Direct Air Elektrolyzer wordt gebruik gemaakt van een vochtopnemende elektrolyser dat werkt als een soort spons. Aan de onderkant van de spons zit de anode waar zuurstof wordt gevormd en aan de bovenkant zit de kathode waar waterstof wordt gevormd. De werkzame stof in de elektrolyser is zwavelzuur, wat goed geleid en vochtopnemend is. Op veel plekken waar goed wind- en zonne-energie kan worden opgewekt voor het maken van waterstof is vloeibaar water schaars. In de lucht zit ook veel water,  zelfs op droge plekken en daar is de Direct Air Elektrolyzer voor ontworpen.

Veldtest van de Direct Air Elektrolyzer

De Universiteit van Melbourne heeft een veldtest gehouden op de campus waar de luchtvochtigheid varieerde van 20 tot 40 procent. Er werden vijf elektrolyser modules op elkaar gestapeld met bovenop een zonnepaneel voor de stroomvoorziening. Het zonnepaneel leverde op een zonnige dag 400 mA op en 2,68 volt. De elektrolyser modules produceerden 1.490 ml waterstof. Als dit op grotere schaal wordt uitgevoerd, dan kan er op een zomerse dag 745 liter waterstof per vierkante meter kathode gemaakt worden. De energie-efficiëntie ligt bij 20 procent luchtvochtigheid op 44 procent. Bij een luchtvochtigheid van 80 procent loopt dit op naar een energie-efficiëntie van 53 procent. Dit is weinig aangezien bij bestaande elektrolysers 70 tot 80 procent van de energie die erin gaat omgezet wordt in waterstof.

Bron: Rijksoverheid

Kansen waterstof
Meer nieuws over waterstof

Eén reactie op “Elektrolyser maakt waterstof in de woestijn”

  1. V.O.F. Schrotenboer

    Is dit niet een vorm van klimaatbeheersing/ingrijpen in de natuurlijke omstandigheden?
    Vandaar dat de zomers droger worden in nederland omdat het water op de verkeerde plek terecht komt?
    Is dit dan wel wel zo’n revolutionaire uitvinding?
    Zoals je ziet heb ik hier mijn vraagtekens bij!

Geef een reactie