Dit jaar viel Earth Overshoot Day al op 29 juli. Dit betekent dat de grondstoffen, energie en brandstoffen die de aarde in een jaar kan vernieuwen alweer eerder opraakten. De jaarlijkse dag van overschot viel dit keer, voor het eerst sinds de meting, in de maand juli. Vorig jaar viel Earth Overshoot Day nog net buiten de maand juli, op 1 augustus.

Earth Overshoot Day

      152x gezien   0 reacties

Global Footprint Network

Global Footprint Network (GFN) houdt elk jaar keurig bij wanneer wij meer grondstoffen, energie en brandstoffen gebruiken, dan de aarde kan vernieuwen in een jaar. Deze dag viel dit jaar dus al op 29 juli. Dat is 2 dagen eerder dan in 2018 en maar liefst 154 dagen eerder dan in 1970. Nederland bereikte het moment van overschot dit jaar al op 4 mei. Dit was wel 20 dagen later dan vorig jaar, toen deze dag op 14 april viel. Dat de dag van overschot in Nederland relatief vroeg valt, komt vooral omdat Nederland weinig eigen grondstoffen heeft en daardoor afhankelijk is van import.

Dag van overschot steeds vroeger

De jaarlijkse dag dat de aarde wereldwijd uitgeput is, valt elk jaar weer vroeger. In 1970 waren er slechts 3 dagen overschot, maar dit groeide in slechts 20 jaar tijd uit naar 55 dagen. Nog eens 20 jaar later waren dit er al 132 en nu in 2019 constateerde het GFN al 154 dagen aan overschot. Om het tij te keren ondertekenden 194 landen het alom bekende Parijse Klimaatakkoord in 2015.

Earth overshoot day

Earth Overshoot Day

Het GFN maakt diverse berekeningen van de invloed die de mensheid heeft op onze aarde. De Ecologische Voetafdruk (footprint) wordt vergeleken met de biocapaciteit en het vermogen van de aarde, om onze afval (o.a. CO2) te absorberen. De overschotdag markeert de dag waarop onze ecologische voetafdruk, de biocapaciteit van de aarde overschrijdt. Volgens de berekeningen van GFN zou de mensheid eigenlijk 1,75 aarde nodig hebben, om aan onze energie- en voedselbehoefte te voldoen.

Earth overshoot day 2019