Hoe werkt het?

Energie die u zelf opwekt, verbruikt u eerst in uw eigen binnen-installatie. De overtollige energie die u niet meteen verbruikt wordt teruggeleverd aan het net. Met een accu voor energieopslag kunt u ook dit deel van de opgewekte energie zelf gaan gebruiken. U slaat met de accu de energie op die u normaal teruglevert en gebruikt deze opgeslagen energie op het moment dat u dit nodig heeft. Op deze manier kunt u thuis een situatie creëren waarbij u minder of niet meer afhankelijk bent van uw energieleverancier of netbeheerder.

Mogelijkheden om energie op te slaan

Er zijn verschillende mogelijkheden om opgewekte energie op een later moment te gebruiken. Hieronder enkele voorbeelden:

1. De accu

Accu’s zijn de meeste gebruikte vorm van energieopslag voor zonne-energie. Er zijn twee typen accu’s: Nikkel-Cadmium en loodzuur. De accu’s zijn te verkrijgen in verschillende soorten en maten op online warenhuizen. Een voorbeeld is de Solar Accu. In combinatie met een accu is er ook vaak een omvormer nodig die regelt dat de opgewekte energie die niet meteen wordt gebruikt naar de accu wordt gestuurd. Deze ontwikkeling is nog niet helemaal klaar, maar hier zijn wel al producten voor op de markt. Een voorbeeld is de bekende Powerrouter of het Smart Home systeem van SMA. Het productieproces van accu’s zal eenvoudiger moeten worden gemaakt om opslag van energie rendabel te maken. Als de capaciteit van deze accu’s dan ook groter wordt, dan zal ook de aanschaf van accu’s dezelfde vlucht nemen als die van zonnepanelen.

2. Smart Storage

Netbeheerder Enexis slaat elektriciteit op in het openbare net. Dit gebeurt in de wijk De Keen in Etten-Leur. Hier slaat een accubatterij duurzaam opgewekte elektriciteit op en ontlaadt deze weer als het nodig is. Hiermee worden lokale pieken in de netbelasting afgevlakt.

3. Buurtbuffers

Lokale opslagsystemen kunnen als buurtbuffer functioneren en helpen zo het elektriciteitsnet te stabiliseren. Door de DNV GL (voorheen KEMA) is een grootschalig onderzoek uitgevoerd naar opslag van elektriciteit op lokaal niveau in buurtbuffers. Hieruit is gebleken dat er voldoende mogelijkheden zijn voor opslag van energie in de buurt.

4. Pompcentrales

Een pompcentrale is al meer dan 100 jaar de meest efficiënte en economische manier voor het opslaan van energie. Vandaag de dag zijn deze centrales goed voor bijna 99% van de opslag van elektriciteit wereldwijd.

5. Power-to-Gas

In de wijk Rozenburg in Rotterdam is onlangs een project gestart door netbeheerder Stedin, om overtollige zonne-energie op te slaan. Niet door middel van een batterij, maar door er brandstof van te maken. De opgewekte zonne-energie zet door middel van elektrolyse, water om in waterstof. In combinatie met CO2 vormt dit een gas die door de bewoners van deze wijk kan worden gebruikt voor hun dagelijkse behoefte.

Ontwikkelingen

De ontwikkelingen op het gebied van opslag van energie gaan ontzettend hard. Na de spurt die het opwekken van zonne-energie heeft gemaakt, begint nu ook het opslaan van energie aan een versnelling. Of er dan alleen gebruik moet worden gemaakt van accu-technieken of ook van andere opslagmethoden, zal de toekomst uitwijzen.

Eén reactie op “Duurzame energie opslaan”

  1. Henk Doedens

    Overtollige zonne energie opslaan in accu’s lijkt mooi maar tot nu toe zijn accu’s relatief duur en zwaar en kunnen een beperkt aantal keren geladen en ontladen worden. Met de zonnestroom water ontleden in waterstofgas en zuurstofgas is zeer simpel, Wel is waterstofgas uiterst explosief en dus gevaarlijk in huis. Groot voordeel is dat de installatie voor het ontleden geen onderhoud behoeft behalve het regelmatig bijvullen van water.
    Met het bijmengen van CO2 kan het waterstofgas worden gebruikt voor verwarming en koken. Een fikse besparing op de gasrekening dus. Een andere mogelijkheid is het verkregen waterstofgas en het bijproduct zuurstofgas in brandstofcellen om te zetten in elektrische energie in de periodes dat de zonnepanelen geen energie leveren. Het afvalproduct van deze omzetting is water.

Geef een reactie