Cv-ketel op 50 graden

Een cv-ketel staat meestal op de maximale temperatuur ingesteld tussen de 60 tot 80 graden. In bepaalde woningen is deze hoge temperatuur echt nodig. Mochten zij lager gaan dan kan het zijn dat de woning niet snel genoeg warm wordt. Dit gebeurt in situaties waarbij de woning eventueel niet goed geïsoleerd is. In veel gevallen is een hoge temperatuur van 60 tot 80 graden helemaal niet nodig en blijft de temperatuur zelfs aangenaam warm als de cv-ketel op 50 graden wordt ingesteld. Wanneer de woning warm blijft als de cv-ketel op 50 graden geïnstalleerd is, weten huishoudens dat de woning klaar is voor een warmtepomp volgens Milieu Centraal.

Waarom meedoen met de verwarmingstest?

Milieu Centraal geeft aan dat er verschillende redenen zijn voor het meedoen aan de verwarmingstest. Huishoudens kunnen zich afvragen of hun woning wel goed geïsoleerd is en met deze test kan men er achter komen of er misschien warmte onopgemerkt verloren gaat. Daarnaast zijn er huishoudens waar de cv-ketel toe is aan vervanging en waarbij deze test laat zien of het overstappen op een warmtepomp een beter alternatief is. Vooral voor mensen die willen verduurzamen en willen weten of de woning geschikt is voor een warmtepomp geeft deze test meer inzicht.

Meedoen met de verwamingstest

Meedoen met de verwarmingstest is vrij simpel. Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe er kan worden deelgenomen.

Via een formulier op de website van Milieu Centraal kun je je aanmelden voor de verwarmingstest. Je ontvangt dan een e-mail om het e-mailadres te bevestigen. Vervolgens wordt er een instructie gestuurd hoe je de cv-ketel op 50 graden kunt installeren en waar je op moet letten.

Start er een koude periode, dan krijg je bericht van Milieu Centraal en kun je de verwarmingstest doen. Het meedoen is eenvoudig. Je zet de cv-ketel op 50 graden zetten en kijkt dan of het warm blijft in de woning.

Na afloop van de koude periode ontvang je een link naar een online tool waarbij er gevraagd wordt naar je ervaring in deze periode. Op basis van de ingevulde antwoorden ontvang je een advies op maat met eventuele vervolgstappen.

Mogelijk luidt het advies dat je eerst aan de slag moet om de woning verder gereed te maken, maar het kan ook zijn dat je al direct een volledige warmtepomp of eventueel hybride warmtepomp kunt installeren.

  • Jouw feedback
  • 6   7

2 reacties op “De verwarmingstest: is jouw woning geschikt voor een warmtepomp?”

  1. Minze

    Ik test al geruime tijd en wel met 35 graden CV water. Ik vind 50 graden te hoog voor een warmtepomp test.
    De CV werkt met een 30 jaar oude VR-ketel, die matig kan moduleren en is vast niet gemaakt voor dit werk.
    Ik kijk nu naar een vervangende warmtepomp.
    Voor warm water gebruik ik nu een close-in boiler, omdat de huidige ketel te traag is en een te hoge tapdrempel heeft, maar dat wil ik dan ook combineren.
    Ik heb op twee verdiepingen vloerverwarming, ooit aangelegd als bij-verwarming.
    De onderste verdieping, hal, toilet, garage, hobby ruimte, krijg je niet warm met de 1-plaat’s radiatoren.
    HIer ga ik eventueel efficientere radiatoren plaatsen.
    De radiatoren doen weinig meer bij deze watertemperatuur van 35 graden.
    Verder moet je de zaak niet te ver laten afkoelen i.v.m. de enorme opwarm vertraging, dan is het heel comfortabel stoken met de vloerverwarming en goed te doen.
    Ik hoop dat het komende week flink gaat vriezen, vanwege het beter kunnen testen..

  2. Madeleine

    Ik heb Zonnenpanelen en een hybride warmtepomp gekoppeld aan de cv ketel. van Itho/Daalderop. Is een extra wamtepomp dan ook aan te raden ?

Geef een reactie