Hoe het begon

Vier jonge studenten, fris afgestudeerd aan de Universiteit Twente en Hogeschool Saxion bedachten een manier om windenergie weer aantrekkelijk te maken met als doelgroep de agrarische sector. Een grote windturbine is vaak niet haalbaar, omdat deze veel te groot en duur is. Een mini-windmolen heeft weer een veel te laag rendement. De studenten ontwikkelden daarom een tussenvariant: de kleine windmolen

De kleine windmolen: EAZ-Twaalf

De mast van de kleine windmolen is 15 meter hoog. Inclusief de wieken rijkt de molen tot 21 meter. De rotor kent een diameter van ongeveer 12 meter. De technische levensduur van de molen wordt geschat op 20 jaar. EAZ Wind geeft een productgarantie van 10 jaar af. Het piekvermogen is 10 KW. Dit zorgt ervoor dat een netaansluiting altijd in het laagste tarief blijft voor netwerkkosten. De EAZ-Twaalf wekt per jaar ongeveer 35.000 kWh op bij een windsnelheid van 5m/s. De kleine windmolen wordt volledig afgeleverd en geïnstalleerd op locatie. De terugverdientijd ligt tussen de 6 en 10 jaar.

Duurzaamheid belangrijk

De bladen zijn gemaakt van duurzaam hout dat afkomstig is van de Drentse bossen. Deze worden door een trappenfabriek uit Stadskanaal bewerkt. EAZ Wind werkt met 11 lokale toeleveranciers samen. Dit jaagt niet alleen de lokale economie aan, maar voorkomt ook onnodige uitstoot van Co2 door transport. Ook zorgen de houten bladen en de groene kleur van de mast ervoor dat de molen goed past in het boerenlandschap. De molen kan op dit moment alleen in de provincie Groningen geleverd worden. Aanvragen buiten de regio komen op een wachtlijst.

SDE+ subsidie of postcoderoos

Met de kleine windmolen kan er gebruik worden gemaakt van de SDE+ subsidie. Hierdoor wordt de terugverdientijd korter, maar ook zonder deze subsidie is de terugverdientijd relatief kort. Met de subsidie wordt het verschil tussen de marktprijs van energie en de door de overheid berekende kostprijs gecompenseerd over de opgewekte energie. Ook kan de molen door een coöperatie of stichting ingezet worden voor de Postcoderoosregeling. Met deze regeling wordt er gebruik gemaakt van een lager belastingtarief voor energie.

Perspectief

EAZ Wind telt op dit moment 11 medewerkers en is de enige producent van kleine windmolens in Nederland. Ook het gebruik van houten bladen is een Nederlandse primeur. In 2015 zijn er 10 kleine windmolens geplaatst. Dit jaar moeten daar nog 30 bijkomen. Volgend jaar mikken de studenten op 100 extra kleine windmolens. De kleine windmolen werd door veel instanties positief ontvangen en lijkt windenergie weer aantrekkelijk te maken.

windmolen
Bron: EAZ Wind, Boerderij.nl. Foto is van EAZ Wind.

Geef een reactie