Akoestisch waarschuwingssysteem

Vooral voor voetgangers, kinderen en blinden vormt de stille elektrische auto een gevaar. Naast dat de elektrische auto’s nauwelijks hoorbaar zijn, trekken de auto’s ook nog eens razendsnel op. Vanaf 2019 moet de meest kwetsbare groep gewaarschuwd gaan worden, door een verplicht, akoestisch waarschuwingssysteem. Over 5 jaar moeten de nieuwe modellen al voorzien zijn van geluid.

Verenigde Staten: quiet-care rule

In de Verenigde Staten ligt al veel langer een soortgelijk wetsvoorstel op de plank. In de VS rijden relatief veel hybride en elektrische auto’s, waardoor de kans op ongevallen kan toenemen. Met de quiet-car rule moet dit voorkomen worden. Ook autofabrikanten zoeken al lang naar een oplossing, bijvoorbeeld het monteren van speakers in de bumpers. De Nissan Leaf en Toyota Prius hebben al een waarschuwingssysteem dat handmatig geactiveerd kan worden.

Benzineauto’s juist stiller

Op dezelfde dag als het wetsvoorstel van het Europees Parlement om de hybride en elektrische auto’s meer lawaai te laten maken, stelden zij ook voor om de benzine en dieselauto juist stiller te maken. Vanaf 2024 mogen de conventionele auto’s nog 68 decibel produceren. Nu is dat nog 74 decibel.

Meer over elektrische auto's

Bron: Europese Unie

Geef een reactie