Werking van een zandbatterij
In Finland hebben onderzoekers een batterij uitgevonden dat werkt met zand. Wanneer er meer zonne- en of windenergie opgewekt wordt dan dat er nodig is, wordt dit overschot afgevoerd via leidingen naar een hoge grijze opslagplaats waar ongeveer 100 ton zand in zit. Het is een goedkope grondstof in vergelijking met lithium, kobalt of nikkel. Het overtollige groene stroom dat naar de zandbatterij wordt geleid, wordt door wrijving omgezet in warmte. Vervolgens warmt het zand op tot zo’n 500 graden Celsius. Hierbij komt warme lucht vrij die door middel van een warmtewisselaar in het zand wordt gecirculeerd. Deze hitte wordt gebruikt om vervolgens het stadje Kakaanpää te verwarmen.
Lange termijn oplossing
Doordat het zand maandenlang op temperatuur blijft en is een relatief goedkoop, is de zandbatterij de eerste oplossing voor de lange termijn problemen binnen het te krappe elektriciteitsnetwerk. Kankaanpää telt ongeveer 11.234 inwoners, één zandbatterij zorgt voor genoeg stroom voor de centrale verwarming in heel Kankaapää. De technologie is volgens de Finse onderzoekers schaalbaar. Samen met het bedrijf Polar Night Energy is zo de eerste zandbatterij gebouwd. Het opslaan van groene stroom voor de langere termijn is een doorbraak op het gebied van energieopslag.
Bron: Polar Night Energy
Albert Lubberink
Is de zandbatterij iets voor bestaande bouw?
Is het geschikt voor individuele woningen (concreet: mijn – vrijstaand – huis) of alleen voor complexen? Hoe kom ik daar achter?
NB! Het artikel wordt een stuk leesbaarder als u een goede eindredacteur inschakelt.
PJ Hanssen
Ik sprak een bouwopzichter van de zomer. In zuid limburg werden ook huizen met een zandbatterij gebouwd.
Bert Rievers
Blijkbaar zijn ze bij het voornoemde Cesar project inmiddels overgestapt op beton met 80% staalslakken.
Andreas Wierda
In Nederland wordt gebouwd aan een vergelijkbare installatie die Basalt gebruikt als opslag medium. Het is de bedoeling dat een kleine versie in Boekel (Brabant) deze winter operationeel wordt.
Voor meer info: https://cesar-energystorage.com/hoe-werkt-het/
Wi Vrie
Waar J staat moet kJ staan, verandert verder overigens niets aan het verhaal. Zo’n zandbatterij kan natuurlijk wel dienen als een buffer om productie pieken op te vangen, maar de capaciteit is te klein om het dorp meer dan een paar uur van warmte te voorzien als de verwarming van het zand zou wegvallen.
Wi Vrie
100 ton zand voor 11234 inwoners is 8,9kg zand per persoon (+/-6liter). Als 6l zand van 500 graden afkoelt tot 20 graden komt ongeveer 480 * 1424J/m3K * 0,006m3 ongeveer 4101 Joule energie vrij. Stel je wilt water verwarmen van 20 naar 50 graden voor de verwarming, dan kun je 4101/4187J(m3 water K)/30 = 0,033m3 water opwarmen. Dus 33 liter water per persoon kan één keer 30 graden worden verwarmd met een volledige lading van 100 ton zand met een begin temperatuur van 500 graden. 1424 en 4187 zijn de waarden van de warmte capaciteit van zand en water respectievelijk in Joule/m3K. Daar houd je je huis toch niet lang warm mee lijkt mij zo…. Misschien dat de berekening niet geheel accuraat is maar aan 8,9kg zand per persoon kun je al aanvoelen dat het verhaal ergens niet klopt of niet volledig is.
Jozef Haas
Kunt u iets meer over het rendement van deze innovatieve batterij toepassinge geve:
Vraag, hoeveel GJ warmte zou aan de output geleverd worden met 1 MW input productie stroom voor het opwarmen van de
invoerlucht?
Vraag, wat is het reductie rendement tussen zomer en winter?
Vraag, hoe diep onder het maaiveld dient de zandopslag die verwarmt wordt met hete lucht te zijn en met welk materiaal wordt de opslag oppervlakte afgedicht ( toepassing van extra isolatie)
Harrie Oude Hampsink
Het artikel mag voor mij wel iets dieper en klopt deze bewering wel? “Het overtollige groene stroom dat naar de zandbatterij wordt geleid, wordt door wrijving omgezet in warmte.” Wat wrijft er dan en waar tegenaan? Mijn tweede vraag is waarom de kleur van de opslagplaats van belang is. Derde vraag, zijn er plannen in Nederland om dit ook te doen of in andere landen.