Wat is een balkoncentrale?

De zonne-energie centrale is zo klein dat je hem zelfs op je balkon kan plaatsen. Het idee van het systeem is dat een zonnebalkon net genoeg stroom opwekt om de ''ruststroom'' van het huis te dekken. Hiermee wordt bedoeld het gebruik van de koelkast, de televisie, de internetrouter en tientallen lichtnetadapters. Zodra het systeem meer opwekt dan dat je eigen woning nodig heeft dan gaat dit overschot terug het netwerk op. Dit houdt het systeem eenvoudig en goedkoop. Daarom hoeft het ook niet zo groot te zijn.

De installatie

In Nederland is het toegestaan om de output van een balkon centrale in een standaard 3-polig stopcontact te steken. Het risico op een schok is minimaal omdat de omvormer onmiddellijk uitschakelt zodra de stekker wordt losgetrokken. De installatie kan ook aangesloten worden op de groepenkast met zijn eigen zekering. Bij de eerste methode kan het nodig zijn de de groep lager af te zekeren. Mocht je een balkoncentrale overwegen is het advies natuurlijk om altijd een erkende installateur te raadplegen.

Aanmelden van je panelen

Wanneer je dacht dat het niet mogelijk was helpt de balkoncentrale op de lange termijn aan alle voorwaarden om de CO2-uitstoot te verminderen. In elk geval moet je voor elke installatie van een balkoncentrale de netwerkbeheerder inlichten. De netbeheerder kan nagaan of de bestaande elektriciteitsmeter geschikt is voor het terug leveren van stroom. Daarnaast dient elke manier van opwekken aangemeld op www.energieleveren.nl te worden zodat je energieleverancier en de netbeheerder op de hoogte zijn dat je stroom opwekt.

Wat kost een balkoncentrale?

Een balkoncentrale is vaak te koop bij een installateur van zonnepanelen. De kosten voor een balkoncentrale liggen rond de 700 euro met 2 panelen van 330 Wattpiek. Uitgaande van een opbrengst van 80% wekt de balkoncentrale ongeveer 528 kWh per jaar op. Met een gemiddeld tarief van 20 cent per kWh levert dit jaarlijks zo'n 105 euro op. De balkoncentrale is dan binnen 7 jaar terugverdiend.

Bron: ZEP, Enexis

Eén reactie op “Zonnepanelen op eigen balkon”

  1. Laurens D

    Hallo,

    Jullie geven aan een balkoncentrale, hebben jullie hier meer informatie over aangezien ik weinig online kan vinden.

    Welke montage matriaal en omvormers worden hiervoor aangeraden?

Geef een reactie