Demissionair kabinet

De voornaamste reden voor de Tweede Kamer om een definitieve beslissing over het invoeren van de wet uit te stellen is het gevallen kabinet. De Tweede Kamer acht de beslissing over deze wet dusdanig belangrijk, dat het vindt dat een demissionair kabinet niet mag beslissen over een wetsvoorstel die veel invloed heeft op de langere termijn.

Vragen Tweede Kamer

Het wetsvoorstel leverde bovendien tientallen vragen op vanuit de Tweede Kamer. Vooral de “redelijke vergoeding” die een energieleverancier moet betalen aan zonnepaneelbezitters, als de teruggeleverde stroom niet gesaldeerd kan worden, riep vragen op. Deze vergoeding is volgens de Tweede Kamer te vaag omschreven. Ook wil de Kamer dat de minister nog eens kijkt naar de gevolgen voor woningbouwverenigingen als de salderingsregeling wordt afgebouwd.

Afbouw salderingsregeling uitgesteld

Omdat een beslissing over het wetsvoorstel afbouw salderingsregeling tot na de Tweede Kamerverkiezingen is uitgesteld is de kans groot dat ook de daadwerkelijke afbouw van de salderingsregeling vertraging oploopt. Deze zou normaal gesproken ingaan per 1 januari 2023, maar moet nu wachten tot er een nieuw kabinet is geformeerd. De laatste keer duurde dit 225 dagen. Het uitstel leidde ook tot teleurgestelde reacties in de markt.

Energiemarkt teleurgesteld

Branchevereniging Holland Solar had liever gezien dat de Tweede Kamer de wet wel had aangenomen, zodat er voor zonnepaneelbezitters eindelijk eens duidelijk zou komen over de situatie ná 2023. Netbeheerders en energieleveranciers onderschrijven dit belang, maar zeggen er klaar voor te zijn als de wet door het nieuwe kabinet wordt ingevoerd.

Meer over salderen

afbouw salderingsregeling uitgesteld

Geef een reactie