De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling controversieel verklaard. Hierdoor wordt een beslissing over het wel of niet aannemen van de wet uitgesteld tot na de Tweede Kamerverkiezingen. Minister Wiebes diende het wetsvoorstel al in oktober van afgelopen jaar in, maar het was lang wachten op een beslissing van de Tweede Kamer. Dit kwam in eerste instantie doordat de ramingstoelichting bij het wetsvoorstel ontbrak. Deze werd op 24 november 2020 alsnog toegevoegd. Begin deze maand verklaarde de Tweede Kamer het wetsvoorstel echter verrassend “controversieel”.
Beslissing afbouw salderingsregeling uitgesteld

Arnold Stadjer 25253x gezien 93 reacties
Demissionair kabinet
De voornaamste reden voor de Tweede Kamer om een definitieve beslissing over het invoeren van de wet uit te stellen is het gevallen kabinet. De Tweede Kamer acht de beslissing over deze wet dusdanig belangrijk, dat het vindt dat een demissionair kabinet niet mag beslissen over een wetsvoorstel die veel invloed heeft op de langere termijn.
Vragen Tweede Kamer
Het wetsvoorstel leverde bovendien tientallen vragen op vanuit de Tweede Kamer. Vooral de “redelijke vergoeding” die een energieleverancier moet betalen aan zonnepaneelbezitters, als de teruggeleverde stroom niet gesaldeerd kan worden, riep vragen op. Deze vergoeding is volgens de Tweede Kamer te vaag omschreven. Ook wil de Kamer dat de minister nog eens kijkt naar de gevolgen voor woningbouwverenigingen als de salderingsregeling wordt afgebouwd.
Afbouw salderingsregeling uitgesteld
Omdat een beslissing over het wetsvoorstel afbouw salderingsregeling tot na de Tweede Kamerverkiezingen is uitgesteld is de kans groot dat ook de daadwerkelijke afbouw van de salderingsregeling vertraging oploopt. Deze zou normaal gesproken ingaan per 1 januari 2023, maar moet nu wachten tot er een nieuw kabinet is geformeerd. De laatste keer duurde dit 225 dagen. Het uitstel leidde ook tot teleurgestelde reacties in de markt.
Energiemarkt teleurgesteld
Branchevereniging Holland Solar had liever gezien dat de Tweede Kamer de wet wel had aangenomen, zodat er voor zonnepaneelbezitters eindelijk eens duidelijk zou komen over de situatie ná 2023. Netbeheerders en energieleveranciers onderschrijven dit belang, maar zeggen er klaar voor te zijn als de wet door het nieuwe kabinet wordt ingevoerd.

Bron: Rijksoverheid
Laatste reacties