Belasting terugvragen zonnepanelen

Consumenten die zonnepanelen aanschaffen worden sinds een uitspraak, enkele jaren geleden, van het Europese Hof gezien als ondernemers. Hierdoor kan de btw op de aanschaf én installatie van de zonnepanelen worden teruggevraagd bij de Belastingdienst. Deze uitspraak had destijds betrekking op mensen die vanaf 20 juni 2013 zonnepanelen hadden gekocht.

Uitspraak Europese Hof

De uitspraak dateert al van enkele jaren terug, toen een Oostenrijkse zonnepaneelbezitter meende dat hij recht had op teruggave van belastinggelden. Dit omdat hij “regelmatig en tegen vergoeding de door de zonnepanelen opgewekte stroom teruglevert aan de energieleverancier” en dit geldt als een economische activiteit. Het Europese Hof stelde de Oostenrijker in het gelijk.

Recente uitspraak Hoge Raad

Op 15 december 2017 besloot de Hoge Raad dat ook mensen die al voor 20 juni 2013 zonnepanelen hebben aangeschaft en energie opwekken, de btw alsnog kunnen terugvragen. Deze uitspraak werd echter niet door het grote publiek gehoord.

Oproep Vereniging Eigen Huis

Door een oproep van de Vereniging Eigen Huis (VEH), vlak voor de feestdagen, werd de Belastingdienst opeens verrast door de grote toestroom van aanvragen voor belastingteruggave door prosumenten (consumenten die energie produceren). De VEH riep de prosumenten op om ook belasting terug te vragen als de zonnepanelen voor 20 juni 2013 zijn aangeschaft. Veel mensen gaven hier dus gehoor aan.

Vertraging btw-nummer

De Belastingdienst liet deze week weten dat het aantal aanvragen dusdanig groot is, dat het de wachttijd tot het krijgen van een btw-nummer op kan lopen tot 3 weken. Normaal duurt dit zo’n 5 werkdagen. Het btw-nummer is nodig, om de aanvraag voor teruggave in gang te zetten. Daarnaast meldde de Belastingdienst dat aanvragen van mensen die ná 1 januari 2012 zonnepanelen hebben gekocht sowieso door de Belastingdienst in behandeling worden genomen. Het is niet bekend wat er gebeurt met de aanvragen die voor deze datum liggen.

Bron: Vereniging Eigen Huis

Duurzame onderwerpen

Geef een reactie