Als u zonnepanelen plaatst bent voor de btw een ondernemer. Dit betekent dat u zich moet melden bij de Belastingdienst en dat u de btw op de aanschaf en installatie van uw zonnepanelen terug kunt krijgen.

U bent alleen verplicht u aan te melden als ondernemer als het te betalen btw-bedrag per kalenderjaar hoger is dan € 1345,- of als u de btw op de aanschaf en installatie van uw zonnepanelen terug wilt vragen.

Btw terugvragen

Als u btw wilt terugvragen van de Belastingdienst moet u zich aanmelden als ondernemer. U vermeldt als startdatum van de onderneming, de datum op de factuur van de zonnepanelen.

Geen btw terugvragen

Als u geen btw wilt terugvragen van de Belastingdienst hoeft u zich niet te melden, als u niet meer dan 68.000 Wattpiek (ongeveer 250 zonnepanelen) aan zonnepanelen heeft geplaatst.

Berekenen verschuldigde btw-bedrag

De Belastingdienst hanteert forfaitaire bedragen om te berekenen wat het door u verschuldigde btw-bedrag is. Dit wordt berekend op basis van het geplaatste vermogen (Wattpiek). U trekt het forfaitaire bedrag af van de btw die bij u in rekening is gebracht voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen.

Btw-aangifte invullen

U vult éénmalig een btw-aangifte-formulier in. U moet uw rekeningnummer altijd vermelden op de aangifte.

Nadat u de btw-aangifte heeft ingediend kunt u, als u voldoet aan de voorwaarden, kunt u vrijstelling vragen van de administratie verplichtingen. Dit betekent dat u geen volgende btw-aangifte meer hoeft te doen

Meer informatie

Uw netbeheerder kan niet beoordelen of u recht heeft op teruggave van de btw op uw zonnepanelen. Neem daarom contact op met de Belastingdienst of stel een vraag op ons forum.

  • Was deze pagina nuttig?
  • ja   nee
Deel deze pagina: