Afbouw salderingsregeling blijft struikelblok
Het afschaffen van de salderingsregeling is al een discussie die stamt uit 2017 en veel klimaatministers struikelden al over dit dossier. Demissionair klimaatminister Jetten loodste zijn wetsvoorstel om de salderingsregeling af te bouwen al wel door de Tweede Kamer, maar stuit nu op weerstand in de Eerste Kamer. De belangenorganisaties roepen nu de Eerste Kamer op om het wetsvoorstel niet te steunen.
Wetsvoorstel afbouw salderingsregeling
Het idee was om de salderingsregeling in de periode 2025-2031 langzaam af te bouwen en na 2031 volledig af te schaffen. Volgens het wetsvoorstel blijft de terugverdientijd van zonnepanelen gemiddeld 7 jaar en blijven zonnepanelen ook voor huurders interessant. Hierbij is de aanname dat zonnepanelen steeds goedkoper worden en er marktwerking ontstaat voor zonne-energie bij energieleveranciers.
Energiemarkt heeft wetsvoorstel ingehaald
Volgens de belangenorganisaties baseert Jetten zich op gedateerde gegevens en houdt hij geen rekening met de extra zonneheffing die veel energieleveranciers inmiddels doorvoeren bij klanten met zonnepanelen. Saillant detail is dat energieleveranciers deze heffing juist doorvoeren, omdat de salderingsregeling in haar huidige vorm teveel op hun verdienmodel drukt.
Huurders met zonnepanelen
Huurverenigingen zien ook steeds meer weerstand bij hun bewoners. Een bewoner betaalt een klein bedrag extra huur en krijgt daarvoor zonnepanelen terug. Als de salderingsregeling verdwijnt is het financiële voordeel van de huurder kleiner en soms zelfs nihil. Helemaal als de energieleverancier ook nog een extra heffing doorvoert bij deze groep consumenten.
Minimale vergoeding zonne-energie
Een andere onzekere factor is de minimale vergoeding die de energieleverancier betaalt aan klanten die zonne-energie terugleveren. Deze is in het wetsvoorstel vastgesteld op minimaal 80% van de inkoopsprijs. Op 30 januari was de inkoopsprijs bijvoorbeeld € 0,08 per kWh en zou je dus € 0,065 per kWh ontvangen voor de zonne-energie die je teruglevert. Hierdoor loopt de terugverdientijd op tot gemiddeld 14 jaar. De prijs van zonnepanelen moet dan drastisch dalen in de komende jaren om tot een terugverdientijd van 7 jaar te komen. En die garantie is er niet.
Terug naar de tekentafel?
De oproep van de belangenorganisaties om het wetsvoorstel niet te steunen is niet helemaal verrassend, omdat deze vooral de belangen van de consument behartigen. De meningen over de afbouw van de salderingsregeling zijn al langer verdeeld. Zo wil Netbeheer Nederland de salderingsregeling juist sneller afschaffen om de ontwikkeling van thuisbatterijen te stimuleren. Branchevereniging Holland Solar vindt vooral dat er duidelijkheid moet komen.
Op 6 februari start het debat over het wetsvoorstel, waarbij het niet uitgesloten is dat ook Rob Jetten struikelt over de salderingsregeling en een nieuwe klimaatminister terug moet naar de tekentafel.
Bron: Aedes, VEH, Consumentenbond, Netbeheer Nederland, Holland Solar
Tonny Nooyen
Het Nederlandse electriciteit netwerk is van ons allemaal en is een grote accu.