Afbouw salderingsregeling
Vanaf 2025 wordt de populaire salderingsregeling afgebouwd. De teruglevering die dan gesaldeerd wordt neemt jaarlijks in percentage af. Zo wordt in 2025 nog slechts 64 procent van de teruglevering gesaldeerd. In 2028 is dat nog maar 46 procent en in 2031 verdwijnt de salderingsregeling volledig en ontvangen kleinverbruikers alleen nog een vaste terugleververgoeding. Deze krijgt wel een minimale ondergrens en wordt door de markt, op basis van vraag en aanbod bepaald.
Terugverdientijd zonnepanelen
Het belangrijkste argument om de salderingsregeling te behouden is de terugverdientijd. Volgens Jetten blijft deze echter gemiddeld 7 jaar, omdat uit onderzoek (TNO) blijkt dat de kosten van zonnepanelen jaarlijks met 5,5 procent dalen. De laatste twee jaar stijgen de prijzen van zonnepanelen juist, door schaarste in grondstoffen en personeel. De hoge elektriciteitsprijs zorgt er op dit moment echter voor dat de terugverdientijd van zonnepanelen zelfs op gemiddeld 4 jaar ligt. Door het verdwijnen van de btw op zonnepanelen worden zonnepanelen volgend jaar naar verwachting ook weer goedkoper.
Energieopslag en verbruik
Door de salderingsregeling in stand te houden ontbreekt de behoefte aan energieopslag en de prikkel om de eigen opgewekte elektriciteit meteen zelf te gebruiken. Hierdoor ontstaat er onbalans in ons elektriciteitsnet. Overdag (zomer) wordt er veel elektriciteit teruggeleverd en ’s avonds (winter) wordt er juist veel elektriciteit afgenomen. De toename van zonnepanelen, windmolens, elektrische auto’s en warmtepompen, maar ook de toename van elektrische apparaten zorgen voor enorme schommelingen binnen het elektriciteitsnet, waardoor er steeds vaker storingen ontstaan. Netbeheerders pleiten dan ook voor het sneller beëindigen van de salderingsregeling en subsidie op thuisbatterijen.
Huurders met zonnepanelen
En dan is er nog de categorie huurders. Woningstichtingen plaatsen steeds vaker zonnepanelen op hun woningen en verhogen dan de maandelijkse huurlasten met zo’n 10 tot 20 euro. De huurder bespaart echter wel op de energienota door enerzijds de opgewekte stroom zelf te gebruiken en anderzijds door de salderingsregeling. Met het verdwijnen van de salderingsregeling valt een groot deel van het financiële voordeel echter weg. Sterker nog, in sommige gevallen is de huurder zelfs duurder uit mét zonnepanelen. Branchevereniging Aedes meent dat voor deze grote groep veel te weinig aandacht is en pleit voor een aparte regeling voor huurders.
Minder zonnepanelen
Alle brancheorganisaties zijn het er wel over eens dat de onzekerheid over de terugverdientijd van zonnepanelen ervoor zorgt dat consumenten en bedrijven minder snel geneigd zijn over te stappen op zonne-energie. Dit moet te allen tijde voorkomen worden, omdat de energietransitie niet stil mag vallen. Het kabinet sorteert hier naar eigen zeggen al gedeeltelijk op voor door de afschaffing van btw op zonnepanelen. Het is echter maar de vraag hoeveel de consument hier daadwerkelijk van terugziet op factuur van de zonnepanelen. De afbouw van de salderingsregeling wordt de komende weken in de Eerste en Tweede Kamer besproken.
Bron: Rijksoverheid, Netbeheer Nederland, Aedes
Adeo
” Energieopslag en verbruik
Door de salderingsregeling in stand te houden ontbreekt de behoefte aan energieopslag en de prikkel om de eigen opgewekte elektriciteit meteen zelf te gebruiken”
Vind ik persoonlijk een beetje te kort door de bocht, hier in huis houden we wel degelijk rekening met opwekking en verbruik op zonnige momenten.
Dit ondanks dat we nog een vast contract hebben met heel andere prijzen in vergelijking met de prijzen van energie die nu iedereen moet betalen met een variabel contract en alle daarbij komende ellende.
Thuisbatterijen zijn nu te duur en heb liever die dingen niet in huis, ben naar de mogelijkheden aan het kijken of we de teveel opgewekte energie anders kunnen benutten.
En de uitvoering daarvan gaan we zeker doen na het verlopen van de salderingsregeling.