Onderdeel Klimaatakkoord

De overstap van fossiele brandstof naar elektrisch rijden is een belangrijke afspraak binnen het Klimaatakkoord. In 2030 zijn er naar verwachting zo’n 1,9 miljoen elektrische auto’s op de weg. Het is daarom belangrijk dat ook het aantal laadpalen in Nederland dan voldoende is.

Maatwerkplan per regio

Binnen de 6 regio’s gaan netbeheerders, gemeenten en innovatieve bedrijven samenwerken om de laadinfrastructuur te optimaliseren. In een maatwerkplan wordt beschreven waar snellaadstations, laadpleinen en openbare laadpalen moeten komen. De netbeheerders gaan alvast nadenken over mogelijke knelpunten in het elektriciteitsnet en lossen deze op. De lokale ervaringen worden landelijk tussen de regio’s gedeeld.

Optimale laadinfrastructuur

Het aantal laadpalen in Nederland moet in 2030 rond de 1,7 miljoen liggen. Dit aantal zorgt voor een optimale laadinfrastructuur voor de bijna 2 miljoen verwachte elektrische auto’s. Dit betekent dat er vanaf 2021 zo’n 77.000 nieuwe laadpalen per jaar bij moeten en vanaf 2025 moet dit aantal zelfs naar ruim 200.000 per jaar. Nederland is op dit moment al koploper op het gebied van laadpalen. Nergens staan zoveel laadpalen per vierkante meter als in ons land.

Aantal laadpalen in Nederland op dit moment

Aantal laadpalen in Nederland juli 2020

Gerelateerd nieuws:

Geef een reactie