elektrische auto opladen opladen elektrische auto

Je elektrische auto opladen? Waar moet je aan denken en welke mogelijkheden zijn er voor het opladen van een elektrische auto? In dit artikel geven we tips en leggen we uit waar je aan moet denken. Bovendien vind je hier een handig stappenplan om zelf aan de slag te gaan.

Je elektrische auto opladen doe je zo

Het opladen van je elektrische auto kan natuurlijk altijd thuis met een eigen laadpaal. Maar ook de laadinfrastructuur in Nederland krijgt steeds meer vorm, waardoor je eenvoudig je elektrische auto onderweg op kan laden bij een openbare laadpaal of snellaadstation.

Opladen via een bestaande of aparte aansluiting

Bij het opladen via een bestaande aansluiting is de laadpaal aangesloten op een aparte groep in de meterkast. De elektrische auto kan dan de volledige capaciteit van de aansluiting helaas niet benutten. Het opladen via een aparte aansluiting gaat altijd sneller.

Je elektrische auto opladen via een aparte aansluiting is de snelste manier van opladen. De laadpaal wordt rechtstreeks aangesloten op de aansluiting en de capaciteit wordt daardoor volledig benut voor het opladen van de elektrische auto.

Elektrische opladen bestaande of aparte aansluiting

Opladen via het stopcontact

Het opladen van de elektrische auto via een bestaand stopcontact wordt meestal afgeraden in verband met de veiligheid, de inefficiëntie en de lange laadtijd. Een stopcontact heeft meestal geen extra beveiliging tegen overbelasting. Ook heeft het verbruik op de groep waar het stopcontact deel vanuit maakt heeft een negatieve invloed op de laadtijd en is slim laden niet mogelijk. De laadtijd via een bestaand stopcontact ligt tussen de 14 en 22 uur (3,7 KW). Kies je toch voor het opladen via een stopcontact maak dan gebruik van een gecertificeerd CEE-gecertificeerd stopcontact om de veiligheid te verhogen.

Openbare laadpaal

Een openbare laadpaal vraag je aan bij de gemeente. Als er voldoende animo is plaatst de gemeente een laadpaal voor openbaar gebruik. De laadtijd ligt tussen 4 en 18 uur, afhankelijk van de grootte van de accu en het soort laadkabel. Je hebt wel een laadpas met betaalabonnement en een eigen laadkabel (type 2 stekker, mode 3) nodig om gebruik te maken van een openbare laadpaal. Als je een eigen parkeerplaats hebt kan je géén openbare laadpaal aanvragen. Hier vind je alle laadpassen

Snelladen langs de snelweg

Je kan de elektrische auto bij een snellaadstation in 20 tot 50 minuten opladen, afhankelijk van de grootte van de accu. Dit komt omdat de auto bij het snelladen meteen met gelijkstroom wordt geladen. Het aantal snellaadstations langs de Nederlandse snelwegen groeide de afgelopen jaren snel en zal ook blijven groeien.

Slim laden of Load Balancing

Met Dynamic Load Balancing (DLB) stem je het laadvermogen af op het elektriciteitsverbruik in huis. De laadpaal is dan verbonden met de slimme elektriciteitsmeter en bepaalt continue het beschikbare laadvermogen. Het opladen is op deze manier altijd optimaal en je voorkomt eventuele overbelasting. Met Load Balancing is het aanpassen van de aansluiting of het realiseren van een nieuwe aansluiting meestal niet nodig. Load Balancing is een abonnementsvorm waar wel kosten mee gemoeid zijn en je hebt bij nieuwe laadpalen meestal een slimme meter nodig met DMSR 5.0 of hoger.

Opslag energie elektrische auto

Met bidirectioneel laden kun je de elektriciteit uit de accu van je elektrische auto terugleveren aan het elektriciteitsnet. Je kunt zelfs de stroom gebruiken voor de apparatuur in huis. Deze teruglevertechniek komt nu alleen voor bij de Nissan Leaf, maar meerdere grote autofabrikanten hebben aangegeven het bidirectioneel laden standaard in te bouwen in hun nieuwe elektrische auto’s. Lees meer over deze ontwikkeling.

Elektrische auto als thuisbatterij

Hoeveel laadpalen zijn er in Nederland?

Laadpalen in Nederland januari 2022

Denk ook hieraan als je elektrisch gaat laden

Voordat je de elektrische auto thuis kan opladen moet wellicht je meterkast aangepast worden. Heb je nagedacht over slimladen met een slimme meter? Waar koop je een laadpaal eigenlijk en is de combinatie met zonnepanelen slim?

Aanpassing bestaande aansluiting

Standaard kost een verzwaring van de aansluiting ongeveer 260 euro. Een aansluitwaarde van maximaal 3×25 ampère is meestal voldoende om een laadtijd van 8 uur of korter te halen. De jaarlijkse netwerkkosten blijven tot deze aansluitwaarde gelijk. Vanaf 3×35 ampère gaan de jaarlijkse netwerkkosten fors omhoog. De slimme meter is gratis bij een wijziging van de aansluiting. Een verzwaring vraag je aan bij de netbeheerder. Zoek hier je netbeheerder.

Aparte aansluiting laten plaatsen

Een aparte aansluiting realiseren kost standaard tussen 750 en 1000 euro. Voor deze aparte aansluiting brengt de netbeheerder ook jaarlijkse netwerkkosten in rekening. Meestal is een aparte aansluiting van 1×40 ampère of 3×25 ampère voldoende voor het opladen van een elektrische auto. De slimme meter is gratis bij een nieuwe aansluiting. Een nieuwe aansluiting vraag je aan via mijnaansluiting.nl.

Nieuwe slimme meter

Gebruik maken van Smart Charging of Load Balancing kan alleen met een slimme meter (versie 5.0 of hoger). De standaardkosten voor de plaatsing van een slimme meter zijn circa 75 euro. Als er al een slimme meter in de meterkast zit, maar je hebt voor load balancing een nieuwer type nodig dan zijn de kosten mogelijk hoger. Een nieuwe slimme meter vraag je aan bij de netbeheerder. Zoek hier je netbeheerder.

Wijzigen groepenkast

Met de installatie van een laadpaal is een vrije 1-fase of 3-fase altijd nodig in de meterkast. Deze is meestal niet standaard aanwezig. Als er geen vrije 1-fase of 3-fase groep aanwezig is, dan legt een installatiebedrijf deze voor je aan.

Webshops met laadpalen

Als je een laadpaal via een webshop bestelt moet je de laadpaal meestal zelf installeren. De groepenkast aanpassen doe je dan ook zelf of laat je door een installateur doen. Een laadpaal zonder installatie kost gemiddeld 1500 euro.

Installateurs van laadpalen

Zoek, als het even kan, een installatiebedrijf bij jou in de regio uit. Dit scheelt een hoop heen-en-weer gereis en zo weet je zeker dat de installateur bij problemen eenvoudig langs kan komen om je te helpen. Daarnaast scheelt dit natuurlijk de nodige CO2-uitstoot.

Alle installateurs van laadpalen

Elektrische auto en zonnepanelen

Een gemiddelde elektrische auto kan je al een jaar laten rijden met 8 zonnepanelen. Voor een hybride auto heb je 5 zonnepanelen nodig. Dit is natuurlijk wel sterk afhankelijk van je rijgedrag. Korte ritjes kosten bijvoorbeeld veel meer energie.

Wat moet je weten over de elektrische auto?

Stappenplan: zelf een laadpaal installeren

Een laadpaal installeren doe je al in 6 stappen! Zorg er wel voor dat je eerst alle informatie voor het opladen van de elektrische auto hebt doorgenomen. Daarna kun je gebruik maken ons stappenplan.

Laadmogelijkheden elektrische auto controleren

Controleer hoe de elektrische auto die je op het oog hebt opgeladen moet worden. Dit kan namelijk op 1-fase of 3-fase. Je controleert dit bij de verkoper of via de handige database voor elektrische auto’s.

Controleer je meterkast

Controleer de capaciteit van de aansluiting en de elektriciteitsmeter (voor slim laden) in de meterkast. Dit is belangrijk om te bepalen of er een aanpassing nodig is. Neem voor meer informatie contact op met je netbeheerder. Zoek je netbeheerder.

Vraag de wijziging van de aansluiting of elektriciteitsmeter in een zo vroeg mogelijk stadium aan. Sommige netbeheerders hebben een doorlooptijd van meerdere weken.

Laadpaal installeren door een installateur

Bestel je laadpaal bij een installatiebedrijf dicht bij je in de buurt. Zo weet je zeker dat storing sneller opgelost worden én het scheelt bovendien een hoop onnodige CO2-uitstoot.

Vind hier installateurs van laadpalen

Openbare laadpaal aanvragen

Neem contact op met je gemeente voor het aanvragen een openbare laadpaal.

Bestel je elektrische auto

Je hebt een keuze gemaakt voor een elektrische auto. Ook weet je welke manier van opladen het beste bij jouw situatie past en heb je de laadpaal besteld. De meterkast is gecontroleerd? Dit is het moment om je elektrische auto te bestellen.

Vraag subsidie aan

Sinds 1 juli 2020 kun je subsidie krijgen op de aanschaf van je nieuwe of tweedehandse elektrische auto. Deze subsidie kun je aanvragen nadat de je koop- of leaseovereenkomst heb gesloten. Meer over deze subsidie.

Wijzigen bestaande aansluiting

Als de capaciteit van de aansluiting in de meterkast niet voldoende is, vraag je een verzwaring van de aansluiting aan bij de netbeheerder. Een slimme meter zit gratis bij deze aanpassing in.

Nieuwe (aparte) aansluiting aanvragen

Als je de elektrische auto via een aparte aansluiting gaat opladen, vraag dan een nieuwe aansluiting aan. Ook hierbij is de plaatsing van een slimme meter inbegrepen. Een nieuwe aansluiting vraag je aan op mijnaansluiting.nl.

Vervangen elektriciteitsmeter

Als je gebruik gaat maken van Smart Charging (slim laden) of Load Balancing heb je altijd een slimme meter (versie 4.0 of hoger) nodig. Een nieuwe slimme meter vraag je aan bij jouw netbeheerder. Zoek je netbeheerder

Wijzigen groepenkast

De installateur kan aan de slag met de voorbereiding en het aanpassen van jouw meterkast.

Gefeliciteerd!

Je rijdt nu fluisterstil rond in je nieuwe of tweedehandse elektrische auto. Goed bezig! Vergeet ook niet om je installateur te beoordelen op onze website. Zo help je anderen bij hun keuze.

Wist je dit over het opladen van je elektrische auto?

  • De accu van je elektrische auto gaat het langst mee als de laadstand tussen de 20 en 80 procent blijft.
  • Gebruik een korte laadkabel (max. 20 meter) om spanningsverlies te voorkomen. Slim!
  • Bij een snellaadstation laad je de auto voor maximaal 80 procent op. Binnen een half uurtje bene je weer op weg!
  • Zelfs met grijze stroom in je accu bespaar je al 25 procent CO2. Rijden op groene stroom levert een besparing van maar liefst 81 procent op!
  • Nog groener rijd je op je eigen opgewekte energie. Zoek eens op bidirectionaal laden!
  • Op 1 kWh kan je ongeveer 5 km rijden. Op 1 liter benzine is dat gemiddeld 14 km.

Playlist: De elektrische auto

  • Nuttige pagina?
  • 31   1