elektrische-auto-opladen

Je elektrische auto opladen? Waar moet je aan denken en welke mogelijkheden zijn er voor het opladen van een elektrische auto? In dit artikel geven we tips en leggen we uit waar je aan moet denken.

Opladen elektrische auto

Opladen via een bestaande aansluiting

Bij het opladen via een bestaande aansluiting is de laadpaal aangesloten op een aparte groep in de meterkast. De elektrische auto kan dan de volledige capaciteit van de aansluiting helaas niet benutten. Het opladen via een aparte aansluiting gaat altijd sneller.

Oplaadschema bestaande aansluiting

Opladen via een aparte aansluiting

Je elektrische auto opladen via een aparte aansluiting is de snelste manier van opladen. De laadpaal wordt rechtstreeks aangesloten op de aansluiting en de capaciteit wordt daardoor volledig benut voor het opladen van de elektrische auto.

Oplaadschema aparte aansluiting

Opladen via het stopcontact

Het opladen van de elektrische auto via een bestaand stopcontact wordt meestal afgeraden in verband met de veiligheid, de inefficiëntie en de lange laadtijd. Een stopcontact heeft meestal geen extra beveiliging tegen overbelasting. Ook heeft het verbruik op de groep waar het stopcontact deel vanuit maakt heeft een negatieve invloed op de laadtijd en is slim laden niet mogelijk. De laadtijd via een bestaand stopcontact ligt tussen de 14 en 22 uur (3,7 KW). Kies je toch voor het opladen via een stopcontact maak dan gebruik van een gecertificeerd CEE-gecertificeerd stopcontact om de veiligheid te verhogen.

Openbare laadpaal

Een openbare laadpaal vraag je aan bij de gemeente. Als er voldoende animo is plaatst de gemeente een laadpaal voor openbaar gebruik. De laadtijd ligt tussen 4 en 18 uur, afhankelijk van de grootte van de accu en het soort laadkabel. Je hebt wel een laadpas met betaalabonnement en een eigen laadkabel (type 2 stekker, mode 3) nodig om gebruik te maken van een openbare laadpaal. Als je een eigen parkeerplaats hebt kan je géén openbare laadpaal aanvragen.

Snelladen langs de snelweg

Je kan de elektrische auto bij een snellaadstation in 20 tot 50 minuten opladen, afhankelijk van de grootte van de accu. Dit komt omdat de auto bij het snelladen meteen met gelijkstroom wordt geladen. Het aantal snellaadstations langs de Nederlandse snelwegen groeide de afgelopen jaren snel en zal ook blijven groeien.

Aanpassing bestaande aansluiting

Standaard kost een verzwaring van de aansluiting ongeveer 260 euro. Een aansluitwaarde van maximaal 3×25 ampère is meestal voldoende om een laadtijd van 8 uur of korter te halen. De jaarlijkse netwerkkosten blijven tot deze aansluitwaarde gelijk. Vanaf 3×35 ampère gaan de jaarlijkse netwerkkosten fors omhoog. De slimme meter is gratis bij een wijziging van de aansluiting. Een verzwaring vraag je aan bij de netbeheerder. Zoek hier je netbeheerder.

Aparte aansluiting laten plaatsen

Een aparte aansluiting realiseren kost standaard tussen 750 en 1000 euro. Voor deze aparte aansluiting brengt de netbeheerder ook jaarlijkse netwerkkosten in rekening. Meestal is een aparte aansluiting van 1×40 ampère of 3×25 ampère voldoende voor het opladen van een elektrische auto. De slimme meter is gratis bij een nieuwe aansluiting. Een nieuwe aansluiting vraag je aan via mijnaansluiting.nl.

Nieuwe slimme meter

Gebruik maken van Smart Charging of Load Balancing kan alleen met een slimme meter (versie 4.0 of hoger). De standaardkosten voor de plaatsing van een slimme meter zijn circa 75 euro. Als er al een slimme meter in de meterkast zit, maar je hebt voor load balancing een nieuwer type nodig dan zijn de kosten mogelijk hoger. Een nieuwe slimme meter vraag je aan bij de netbeheerder. Zoek hier je netbeheerder.

Wijzigen groepenkast

Met de installatie van een laadpaal is een vrije 1-fase of 3-fase altijd nodig in de meterkast. Deze is meestal niet standaard aanwezig. Als er geen vrije 1-fase of 3-fase groep aanwezig is, dan legt een installatiebedrijf deze voor je aan.

Kies voor een gecertificeerde installateur

Als je een installatiebedrijf kiest, maak dan de keuze voor een installatiebedrijf dicht in de buurt die gespecialiseerd is in het plaatsen van laadpalen. Selecteer hieronder “laadpalen” als product en de provincie waar jouw installateur vandaan moet komen, om uit te komen bij de beste installateur van laadpalen in jouw regio.

Slim laden of Load Balancing

Met Dynamic Load Balancing (DLB) stem je het laadvermogen af op het elektriciteitsverbruik in huis. De laadpaal is dan verbonden met de slimme elektriciteitsmeter en bepaalt continue het beschikbare laadvermogen. Het opladen is op deze manier altijd optimaal en je voorkomt eventuele overbelasting. Met Load Balancing is het aanpassen van de aansluiting of het realiseren van een nieuwe aansluiting meestal niet nodig. Load Balancing is een abonnementsvorm waar wel kosten mee gemoeid zijn en je hebt altijd een slimme meter nodig met DMSR 4.0 of hoger.

Opslag energie elektrische auto

Met bidirectionaal laden kun je de elektriciteit uit de accu van je elektrische auto terugleveren aan het elektriciteitsnet. Je kunt zelfs de stroom gebruiken voor de apparatuur in huis. Deze teruglevertechniek komt nu alleen voor bij de Nissan Leaf, maar meerdere grote autofabrikanten hebben aangegeven het bidirectionaal laden standaard in te bouwen in hun nieuwe elektrische auto’s. Lees meer over deze ontwikkeling.

Webshops met laadpalen

Als je een laadpaal via een webshop bestelt moet je de laadpaal meestal zelf installeren. De groepenkast aanpassen doe je dan ook zelf of laat je door een installateur doen. Een laadpaal zonder installatie kost gemiddeld 1500 euro.

Installateurs van laadpalen

Zoek, als het even kan, een installatiebedrijf bij jou in de regio uit. Dit scheelt een hoop heen-en-weer gereis en zo weet je zeker dat de installateur bij problemen eenvoudig langs kan komen om je te helpen. Daarnaast scheelt dit natuurlijk de nodige CO2-uitstoot.

Selecteer “laadpalen” als product en de provincie waar jouw installateur vandaan moet komen. We hebben ook een volledig overzicht van installatiebedrijven. Alle installateurs bekijken.

Zelf een laadpaal installeren doe je zo

Elektrische auto en zonnepanelen

Een gemiddelde elektrische auto kan je al een jaar laten rijden met 8 zonnepanelen. Voor een hybride auto heb je 5 zonnepanelen nodig. Dit is natuurlijk wel sterk afhankelijk van je rijgedrag. Korte ritjes kosten bijvoorbeeld veel meer energie.

Stappenplan voor het installeren van een laadpaal

Een laadpaal installeren doe je al in 7 stappen! Zorg er wel voor dat je eerst alle informatie voor het opladen van de elektrische auto hebt doorgenomen. Daarna kun je gebruik maken ons stappenplan.

Elektrische auto controleren

Controleer hoe de elektrische auto die je op het oog hebt opgeladen moet worden. Dit kan namelijk op 1-fase of 3-fase. Je controleert dit bij de verkoper of via de handige database voor elektrische auto’s.

Controleer je meterkast

Controleer de capaciteit van de aansluiting en de elektriciteitsmeter (voor slim laden) in de meterkast. Dit is belangrijk om te bepalen of er een aanpassing nodig is. Neem voor meer informatie contact op met je netbeheerder. Zoek je netbeheerder.

Vraag de wijziging van de aansluiting of elektriciteitsmeter in een zo vroeg mogelijk stadium aan. Sommige netbeheerders hebben een doorlooptijd van meerdere weken.

Elektrische auto opladen

Bepaal hoe je de elektrische auto wil opladen. Ga je deze thuis opladen met een eigen laadpaal of via een openbare laadpaal?

Zelf een laadpaal installeren

Als je een laadpaal via een webshop bestelt moet je de laadpaal meestal zelf installeren. De groepenkast aanpassen doe je dan ook zelf of laat je door een installateur doen. Een laadpaal zonder installatie kost gemiddeld 1500 euro.

Laadpaal installeren door een installateur

Zoek als het even kan en installatiebedrijf bij jou in de regio. Dit scheelt een hoop heen-en-weer gereis en zo weet je zeker dat de installateur bij problemen eenvoudig langs kan komen om je te helpen. Daarnaast scheelt dit natuurlijk de nodige CO2-uitstoot. Vraag altijd een offerte op bij meerdere installateurs.

Selecteer hieronder “Laadpalen” als product en de provincie waar jouw installateur vandaan moet komen. We hebben trouwens ook een volledig overzicht van installatiebedrijven. Naar het volledige overzicht.

Openbare laadpaal aanvragen

Neem contact op met je gemeente voor het aanvragen een openbare laadpaal.

Bestel je elektrische auto

Je hebt een keuze gemaakt voor een elektrische auto. Ook weet je welke manier van opladen het beste bij jouw situatie past en heb je de laadpaal besteld. De meterkast is gecontroleerd? Dit is het moment om je elektrische auto te bestellen.

Vraag subsidie aan

Sinds 1 juli 2020 kun je subsidie krijgen op de aanschaf van je nieuwe of tweedehandse elektrische auto. Deze subsidie kun je aanvragen nadat de je koop- of leaseovereenkomst heb gesloten. Meer over deze subsidie.

Wijzigen bestaande aansluiting

Als de capaciteit van de aansluiting in de meterkast niet voldoende is, vraag je een verzwaring van de aansluiting aan bij de netbeheerder. Een slimme meter zit gratis bij deze aanpassing in.

Nieuwe (aparte) aansluiting aanvragen

Als je de elektrische auto via een aparte aansluiting gaat opladen, vraag dan een nieuwe aansluiting aan. Ook hierbij is de plaatsing van een slimme meter inbegrepen. Een nieuwe aansluiting vraag je aan op mijnaansluiting.nl.

Vervangen elektriciteitsmeter

Als je gebruik gaat maken van Smart Charging (slim laden) of Load Balancing heb je altijd een slimme meter (versie 4.0 of hoger) nodig. Een nieuwe slimme meter vraag je aan bij jouw netbeheerder. Zoek je netbeheerder.

Wijzigen groepenkast

De installateur kan aan de slag met de voorbereiding en het aanpassen van jouw meterkast.

Gefeliciteerd!

Je rijdt nu fluisterstil rond in je nieuwe of tweedehandse elektrische auto.

Wist je trouwens dat…

..als je de elektrische auto oplaadt met grijze stroom je al 25 procent CO2 bespaart? Als je groene stroom gebruikt, dan is dat zelfs 81 procent! Goed bezig! Vergeet ook niet om je installateur te beoordelen op onze website. Zo help je anderen bij hun keuze.

Groei van laadpalen in Nederland (t/m oktober 2021)

Laadpalen in nederland 15-12-2021

Playlist: Video’s over de elektrische auto

Wist je dat?

  • de laadtoestand van de batterij het beste tussen de 20 en 80 procent kan blijven? Op deze manier gaat de batterij het langst mee.
  • de laadkabel niet langer mag zijn dan 20 meter? Zo voorkom je spanningsverlies.
  • je de elektrische auto bij een snellaadstation maar tot 80 procent kan laden?
  • je met snelladen binnen een half uurtje klaar bent?
  • zelfs als je met grijze stroom oplaadt je al 25 procent CO2 bespaart?
  • met groene stroom opladen dat zelfs 81 procent is!
  • je op 1 kWh ongeveer 5 kilometer kan rijden? Dit kost dus 4 ct/km als je thuis oplaadt. Benzine kost +/- 14 ct/km.
  • 86 procent van de elektrische autobezitters bekend is met slimladen, maar 60 procent dit nog nooit heeft gedaan?

Nationaal laadonderzoek 2020

  • Nuttige pagina?
  • 29   0