De Elektrotechnicus Yao en microbioloog Lovley hebben de technologie inmiddels toegepast in een apparaat en noemen hun uitvinding “Air-Gen”. Dit is een afkorting voor luchtgedreven generator. De technologie is volgens de wetenschappers op den duur geschikt voor muurverf en generatoren.

Technologie van de Air-Gen

De technologie bestaat uit een dunne folie (0,01 mm) van nanodraden met eiwitten. De nanodraden worden geproduceerd op basis van de Geobacter Sulfurreducens bacterie. De bodem van de folie rust op een elektrode en een andere kleinere elektrode beslaat een deel van de folie. De laag absorbeert waterdamp uit de atmosfeer./De combinatie van elektrisch geleidende capaciteit en de chemische eigenschappen van de eiwitnanodraden zorgt voor het ontstaan van elektrische stroom tussen beide elektroden. Er wordt een spanning van 0,5 Volt gegenereerd, met een stroomdichtheid van 17 microampère per m2, bij een foliedikte van 7 micrometer.

Voldoende stroom voor kleine apparaten

De Air-Gen levert in het huidige stadium voldoende stroom voor kleine (huishoudelijke) apparaten, maar de uitvinders hopen hun technologische doorbraak snel commercieel op te schalen. Uiteindelijk moet de technologie ingezet worden voor grootschalige systemen, zoals in grote generatoren of muurverf voor allerlei toepassingen.

Herontdekking Air-Gen

Geef een reactie