Als het aan demissionair minister van Binnenlandse Zaken ligt wel. Kasja Ollongren kondigde nieuwe wetgeving aan in een brief aan de Tweede Kamer. Deze verplicht duurzame opwek bij renovatie van bestaande bouw door woningeigenaren, zoals bijvoorbeeld zonnepanelen op dak. Dit geldt voor koop- én huurwoningen.

Zonnepanelen op dak

      2335x gezien   3 reacties

Zonnepanelen op dak verplicht

In de praktijk betekent dit dat woningeigenaren straks bij het vernieuwen van bijvoorbeeld het dak, ook verplicht zijn om er zonnepanelen op te plaatsen. Minister Ollongren noemt dit in een kamerbrief, als reactie op vragen van Tweede Kamerlid Daniel Koerhuis (VVD). Koerhuis reageerde hiermee op de BENG-eisen van nieuwbouwwoningen.

Versnellen zonnepanelen op huurwoningen

Ook voor huurwoningen wil de demissionair minister de regels aanpassen. Op dit moment voorkomt het instemmingsrecht van huurders vaak dat er zonnepanelen huurwoningen worden geplaatst. Huurverenigingen mogen namelijk pas zonnepanelen op dak plaatsen als 70 procent van de huurders hiermee instemt. Dit levert een enorme vertraging op bij het realiseren van CO2-reductie uit het Klimaatakkoord. Ollongren wil dit beperken tot alleen die huurders die ook echt reageren.

Op weg naar Nul-op-de-meter

Voor het huursegment verandert er mogelijk nog meer. Zo wil Ollongren ook de Energieprestatievergoeding (EPV) breder inzetten. De EPV is een financiële vergoeding die verhuurders mogen vragen aan huurders als de woning is verduurzaamt tot nul-op-de-meter. De wijziging houdt in dat de EPV straks ook gevraagd kan worden bij huurwoningen “die op weg zijn” naar nul-op-de-meter.

Kabinet en klimaat

Of de plannen van Ollongren (D66) ook daadwerkelijk in wetgeving resulteert, valt nog maar te bezien. Dit hangt sterk af van het nog te vormen nieuwe kabinet, waarin D66 zeer waarschijnlijk een belangrijke rol speelt, maar de VVD uiteindelijk bepaalt hoe de samenstelling eruit gaat zien. En dus hoe belangrijk de aanpak van verduurzaming wordt.

VVD-Kamerlid diende na de aankondiging van demissionair minister van Binnenlandse Zaken, Kasja Ollongreneen een motie in tegen de voorgenomen wet die woningeigenaren verplicht om zonnepanelen te plaatsen bij nieuwbouw of grootschalige renovatie van hun woning. De ingediende motie van VVD-kamerlid Daniel Koerhuis werd vandaag door een grote meerderheid aangenomen. Met het aannemen van de motie verzet de Tweede Kamer zich dus tegen deze verplichting. Demissionair minister van Binnenlandse Zaken, Kasja Ollongren gaat zich hier nu opnieuw over buigen. Vanuit de Europese regelgeving moeten landen wetgeving instellen om de energielabel van woningen groener te krijgen. Ollongren lijkt nu een andere weg te moeten bewandelen om dit voor elkaar te krijgen.

3 reacties op “Verplicht zonnepanelen op dak voor woningeigenaren?”

 1. Mia

  Verplicht? Krijgen we ook subsidie dan? Dit kan je toch nooit verplichten? Ik heb gelukkig al zonnepanelen, maar volgens mij als het “moet” dan is de Nederlander juist geneigd om de hakken in het zand te zetten, lijkt me.

 2. Will E

  1 Een wet op verplichte installatie Zonnepanelen en een wet op een minimum installatie per woning.
  2 een wet op combinatie Zonnepanelen en Inductiekoken. geen Zonnepanelen en koken op gas.
  3 een wet op Salderen zoals het nu is. Gebruik Zonnestroom Salderen met productie Zonnestroom op dak.
  4 een wet voor recht op EPV voor huurders.
  voor meer zon op dak, voor schone lucht, minder ziekte, voor lagere energierekening, tegen energiearmoede.
  wat levert het op per woning met een Wet verplichte Zonnepanelen.
  20 panelen produceren 6000 kWh per jaar. een kWh kost 24 cent op de rekening. opbrengst 1440 euro per jaar.
  productiegarantie 30 jaar. opbrengst voor de eigenaar of huurder 43.200 euro. das mooi, das heel mooi.
  een Hoge Temperatuur Warmtepomp voor Verwarming en Warm Water op stroom van het dak en Warmte uit de buitenlucht.
  dan kan het gas eraf.
  dan heb je opeens een Energiewoning zonder gas, goedkoop en gemakkelijk.
  met Zonnepanelen, Inductiekoken, HT Warmtepomp, geen gas nodig.
  met Laadpaal en EV, rijden op stroom van het dak, geen benzine diesel nodig.
  ik heb het al sinds 2012, klaar met de Energietransitie, Nul-Op-De-Meter.
  en ik verhuur een huis zonder gas met Zonnepanelen, Inductiekoken, HT Warmtepomp.
  met laadpaal en EV.
  huurders blij, ik blij.
  een huis zonder gas, een auto zonder benzine diesel, schone lucht minder ziekte.
  GOEDKOOP EN GEMAKKELIJK

 3. Peter O

  Beste Will,
  Vanaf 2023 ontvang je geen 0,22 euro meer voor elke kWh die je teruglevert aan het net. Jaarlijks bouw je dan de salderingsregeling af met 9% waar je van wat overblijft een vergoeding overkrijgt van de kale leveringsprijs 0,045 tot 0,07 euro tel uit je winst. Zo je rijk rekenen als je doet kan een kind ook.

Geef een antwoord

Of