Toename van zonnecollectoren in Nederland

Er zijn vier verschillende scenario’s geschetst die inzicht geven in hoe Nederland in 2050 een klimaatneutraal energiesysteem kan hebben. De vier scenario’s zijn Decentrale Initiatieven, Nationaal leiderschap, Europese integratie en Internationale handel. In deze scenario’s is er voornamelijk aandacht voor zonne-energie. Bij Decentrale Initiatieven speelt zonthermie een belangrijke rol in de totale warmtelevering. Hierin is dan ook de zonthermische opbrengst het hoogst van 33 Petajoule (PJ). Daarnaast is de verwachting bij het scenario Nationaal Leiderschap dat de helft van de woningen wordt voorzien van zonnecollectoren of zonneboilers. Hierdoor kan er in een groot deel van de energiebehoefte warm water worden voorzien. In de scenario’s Europese integratie en Internationale handel is dat zo tussen de 40 en 30 procent.

warmteaanbod

Terugverdientijd zonnecollectoren

De gemiddelde terugverdientijd van zonneboiler (zonnecollector) ligt tussen de 8 en 20 jaar. Een zonneboiler gaat ongeveer 25 tot wel 30 jaar mee. Het is een daarom een interessante investering. De terugverdientijd van een zonneboiler is in te korten door te zorgen voor een correcte plaatsing voor een hoger rendement van de zonneboiler. Plaats de zonneboiler 5 graden ten westen van het zuiden met een hellingshoek tussen 36 en 45 graden en houdt de afstand tussen de zonnecollectoren zo klein mogelijk. Plaats het voorraadvat liever niet in de schaduw. Daarnaast is het van belang om de zonneboiler af te stemmen op het waterverbruik. Is het volume van het voorraadvat te groot dan zijn de aankoopkosten hoger en duurt de terugverdientijd langer. Is het voorraadvat te klein dan wordt er alsnog extra energie verbruikt.

Soorten zonnecollectoren

Vooral met de stijging van de gasprijzen kan je met een zonneboiler besparen op je energierekening, doordat een zonneboiler zonne-energie gebruikt om het leidingwater te verwarmen verbruik je veel minder gas. Met een zonneboiler bespaar je ongeveer 60% bespaard op je energiekosten voor het verwarmen van water. Er zijn verschillende soorten zonneboilers zoals een compacte zonneboiler, CV zonneboiler en een hybride zonneboiler. Alleen een gasketel met het Gaskeur NZ is geschikt voor een zonneboilersysteem.

Meer over zonneboilers

Bron: Netbeheer Nederland

Forum

Zonnecollector en vloerverwarming

Meer nieuws

Over duurzame warmte

  • Jouw feedback
  • 0   0

Geef een reactie