Thuisbatterij vanaf 2000 euro

De bedrijfsconsultant van Sweco geeft aan dat batterijen in een korte tijd steeds relevanter zijn geworden. Vooral voor bedrijven die meer zonnepanelen willen plaatsen, maar niet meer netwerkcapaciteit krijgen. Voor huishoudens neemt de vraag voor een thuisbatterij ook toe, alleen willen Nederlanders er niet teveel voor betalen. Een kleine thuisbatterij van 2 kWh kost al zo'n € 2.000,- en voor een batterij van 8 kWh betaal je zo € 7.000,-. Vooral in de laatste kan je flink wat zonnestroom opslaan, waardoor je tot wel 60% van je eigen zonnestroom direct kan gebruiken, waar dat nu zo'n 30% is. Echter blijkt uit een onderzoek van Enie.nl dat Nederlanders niet meer dan € 3.000,- willen betalen voor eigen energieopslag.

Thuisbatterij nog niet rendabel

De energie-expert van Rabo Research geeft aan dat de thuisbatterijen nog niet rendabel zijn. De meeste batterijen zijn alleen interessant voor een aantal uren of hooguit een paar dagen. Het probleem zit hem dan ook dat de batterij in het voorjaar en in de zomer heel snel vol zit, terwijl er dan beperkt stroom nodig is. Deze opgeslagen stroom kan helaas nog niet tot de winter opgeslagen worden wanneer er juist meer stroom nodig is. Wanneer er veel zon schijnt gaat de batterij niet leeg, tenzij er een elektrische auto aanwezig is. Ook al sluit je de koelkast en een elektrisch kookplaat aan op de thuisbatterij, dan nog gebruik je niet voldoende stroom om de batterij volledig te ontladen.

Spanningsproblemen

Dit kan alsnog voor spanningsproblemen zorgen met als resultaat het uitvallen van de omvormers van zonnepanelen. Deze spanningsproblemen zorgden bij Liander vorig jaar tot wel 2000 klachten, waarbij klanten aangaven dat hun zonnepanelen de stroom niet kwijt konden. Een grote thuisbatterij zou het probleem kunnen verhelpen mits het ook betaalbaar is. De directeur van Soly geeft aan dat het wellicht tijd is om thuisbatterijen te subsidiëren.

Overzicht van verkrijgbare thuisbatterijen

Bron: Rabo Research, Enie.nl, Sweco, Soly, Liander

Moet de overheid een thuisbatterijen subsidiëren?

Meer nieuws lezen over energieopslag

4 reacties op “Thuisbatterij nog steeds te duur”

 1. Mia

  @rene-vermeulen, en wat nou als je de batterij pas inschakelt op het piekmoment om 2 uur?

 2. Hub Heynen

  @Rein Sybesma. Naast het feit dat de capaciteit te laag is van een thuisbatterij en je op piekdagen het grootste deel van de opgewekte energie op het net zet, zijn de kosten van thuisbatterijen veel te hoog om de kosten binnen een redelijke termijn terug te verdienen. Mij lijkt een subsidie op thuisbatterijen dan ook weinig zinvol. Wat zou helpen is inderdaad de door u aangedragen oplossing van een straat- of wijkbatterij. Dan kunnen ook huishoudens die geen zonnepanelen (kunnen) hebben daarop aangesloten worden als de capaciteit voldoende is. De overheid focust naar mijn mening te veel op het individu en ziet niet het grote verband dat een straatbatterij veel efficiënter kan worden ingezet. Helaas.

 3. Rein Sybesma

  Een thuisaccu (veel of weinig capaciteit) moet opgeladen worden. In de periode dat thuis de meeste stroom gebruikt (najaar-winter) schijnt de zon het minst. En vanwege kou en duister heb je juist dan aan de huidige accu-capaciteit niet genoeg.
  In de zomer kan ik alsnog mijn opbrengst niet kwijt.
  De kosten van accu’s en het huidige gebrek aan grondstoffen maken het nog lastiger. De overheid zou moeten helpen om straataccu’s te implementeren: alle stroom in de eigen straat gezamenlijk opslaan en gebruiken. Ik zou daar wel eens een proef mee willen zien. Verder hoop ik op alternatieve typen accu’s: schoner, hogere capaciteit, lagere kosten.

 4. René Vermeulen

  De thuisbatterij verhoogd inderdaad het aandeel eigen gebruik maar de impact op overbelasting is beperkt. Mijn 24 zonnepanelen wekken in het hoogseizoen ca 45kWH per dag op, met een thuisbatterij van 10kWh gaat er nog zeker 30kWh het net op en deze batterij zit in de ochtend al overvol. Anders gezegd, de batterij speelt geen rol meer in het verlagen vd piek om 1400 in de middag, net wanneer je hem nodig hebt voor peakshaving.

Geef een reactie