Simuleren energiemarkt prosumers/

Consumenten nemen niet alleen meer stroom af van de energieleverancier, maar produceren en verkopen ook stroom. Deze prosumers vormen de toekomst van de energiemarkt. De onderzoekers zijn nieuwsgierig hoe de handel in stroom tussen de prosumers gaat verlopen en hoe de prijs zich ontwikkelt. Daarnaast, hoe bereidwillig men is om duurzame stroom af te nemen in plaats van goedekopere, grijze stroom.

Zonnepanelen en opslag/

De huishoudens die zich aanmelden krijgen allemaal een slimme meter. Deze houdt zowel het verbruik als de teruglevering van energie bij. Daarnaast worden er zonnepanelen en een accu, voor de opslag van energie geïnstalleerd. De deelnemers krijgen allemaal de beschikking over een app die de in- en verkoop van

Proef in Duitsland Stroom kopen van de buren

stroom en de marktprijs bijhoudt. Voor de handel wordt gebruik gemaakt van een zogenaamd handelsplatform.

Handelsplatform/

De gebruiker stelt eenmalig de wensen in op de computer die de handel in stroom tussen de buren regelt: Voor welke prijs verkoop ik de stroom? Moet deze groen zijn? Hoe duur mag de stroom zijn die ik koop?. Het handelsplatform zal gaan werken met een blockchain. Bij deze nieuwe, opkomende technologie is er geen derde partij meer nodig voor de handel tussen gebruikers. De technologie is daarnaast volledig veilig en geeft actueel inzicht in de stroomhandel.

Voordelen nieuwe energiemarkt/

De onderzoekers zien veel voordelen in deze nieuwe energiemarkt. Zo worden burgers minder afhankelijk van grote leveranciers, is het stroomnet flexibeler, wordt duurzame energie gestimuleerd en goedkoper en worden mensen bewuster van hun stroomverbruik.

Energiemarkt van de toekomst/

De proef met de naam Landau Microgrid Project (LAMP), gaat in maart 2018 in de wijk Lazarettgarden in Ladau van start. Dit Duitse plaatsje kent 44 duizend inwoners en is gelegen aan de Franse grens. De proef wordt begeleid door het nabijgelegen Karlsruher Instituut voor Technologie (KIT) en eindigt in november 2018. Het project moet een model vormen voor de energiemarkt van de toekomst

Bron: PV Magazine.de

Lees meer over:

Geef een reactie