Het kabinet gaat 2,5 miljard stoppen in de oprichting van een investeringsfonds om de transitie naar duurzame energie in Nederland te versnellen. Dit nieuwe fonds heet Invest-NL.

Geplaatst op 13 februari 2017 door in de categorie Nieuws.

Presentatie investeringsfonds

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en minister Henk Kamp (Economische Zaken) presenteerden het plan vandaag. Invest-NL moet vanaf 2018 uitgroeien tot een fonds van 12,5 miljard euro aan investeringen, garanties en exportkredietverzekeringen. Deze zijn nu niet of moeilijk te realiseren. Het fonds moet dit jaar nog een kantoor in Amsterdam openen en zal op 1 januari 2018 volledig operationeel zijn. Het kabinet lost hiermee op het laatste moment nog een verkiezingsbelofte in.

2017-02-10 09:37:59 DEN HAAG - De ministers Henk Kamp (Economische Zaken), Jeroen Dijsselbloem (Financien) en Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) lichten tijdens een persconferentie in Nieuwspoort de oprichting van een nationale financieringsinstelling toe. ANP REMKO DE WAAL

Doel van Invest-NL

Na een jarenlange periode van politiek gesteggel krijgt Nederland dus alsnog een investeringsbank. Ondernemers kunnen bij de bank terecht voor leningen of garanties voor duurzame initiatieven. Op deze manier kunnen zij makkelijker duurzame, innovatieve projecten opstarten. Nu wijken deze ondernemers uit naar Amerikaanse fondsen, waardoor deze potentiële toppers verdwijnen uit Nederland. Ook kunnen scholen geld lenen om hun gebouwen energiezuinig te maken door bijvoorbeeld hun daken te isoleren. Verder zorgt het fonds ervoor dat complexe projecten voor warmtenetten eindelijk kunnen worden opgepakt.

Europese investeringsbank

Op dit moment bestaat er al een Europees fonds van 27,5 miljard. Nederland krijgt hier (slechts) 293 miljoen van. Volgens minister Dijsselbloem is dit allerminst voldoende om alle Nederlandse initiatieven van de grond te krijgen. Andere landen hebben al langer een nationaal fonds die zorgt voor de co-financiering van duurzame initiatieven. Met Invest-NL heeft Nederland nu eindelijk ook een nationale investeringsbank.

Pensioenfondsen

Minister Kamp hoopt dat met Invest-NL ook pensioenfondsen meer gaan investeren in de verduurzaming van Nederland. Op dit moment investeren zij slechts 16 procent in Nederland, terwijl bijvoorbeeld verzekeraars meer dan 50 procent van hun kapitaal investeren in eigen land. Dit kan en moet beter, volgens Kamp.

LTO blij met Invest-NL

Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO) is blij met de komst van het fonds. “De agrarische sector staat in de komende jaren voor enorme uitdagingen op duurzaam gebied en dit vraagt om grote investeringen. Invest-NL is een enorme impuls om deze uitdagingen te kunnen realiseren”, zegt LTO-woordvoerder Marc Calon.

Bron: Financieel Dagblad, De Volkskrant

Dossier: 

klimaatverandering

Discussie: 

forum

Lees meer over:

Deel deze pagina..