Recent onderzoek laat de opkomst van de elektrische auto zien en de groei in de Nederlandse automarkt. De uitkomsten van het onderzoek zijn verzameld in het Trendrapport Nederlandse< markt personenauto’s. Het gaat om cijfers van de afgelopen 10 jaar tot en met 2019.

Nederland koploper elektrisch rijden

      174x gezien   7 reacties

Groei elektrische auto's

Het wagenpark van huishoudens steeg met bijna 10%. Deze groei is sterker dan de groei van de bevolking. Ook de import van occasions steeg fors tot een derde van de totale instroom van personenauto’s. De zakelijke rijder rijdt vaak in nieuwe, duurdere en jonge auto’s. De auto's in particuliere handen zijn veel meer verdeeld over bouwjaren en zijn meer oudere auto's.

Elektrische auto's zorgen voor een daling van de gemiddelde uitstoot van CO2. Daardoor behoudt Nederland ook de koppositie in Europa voor wat betreft de gemiddelde CO2-uitstoot van nieuwverkopen.

De rijksoverheid droeg bij aan deze verduurzaming van het wagenpark door de vergroening van autobelastingen, subsidies en andere maatregelen.

Laadpunten in Nederland

De 5 landen met de meeste laadpunten zijn Nederland, Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, en Noorwegen. Deze landen vertegenwoordigen gezamenlijk 74% van het totaal. Ook in termen van laadpuntendichtheid is Nederland koploper met eind 2019 ca. 4 stekkerauto’s per laadpunt.

subsidie elektrische auto
Bron: RVO, Trendrapport Nederlandse markt personenauto’s