Verplicht etiket grijze stroom

Het vermelden van de herkomst van groene stroom is al een tijdje verplicht. Energieleveranciers melden door middel van een certificaat waar hun groene stroom vandaan komt. Dit is meestal uit biomassa, windenergie of zonne-energie. Een bronvermelding van grijze (vieze) stroom is tot op heden niet verplicht. Een coalitie van ChristenUnie (CU) en D66 wil dit veranderen en kwam met een voorstel.

Voorstel D66 en ChristenUnie

Eind januari werd het voorstel om een etiket voor grijze stroom verplicht te stellen aangenomen door een meerderheid in de kamer. Het voorstel houdt een wetswijziging in, waarmee energieleveranciers verplicht worden om de consument te informeren over de oorsprong van grijze stroom. Opvallend was dat coalitiepartners, VVD en CDA tegen het voorstel stemden.

Gelijk speelveld energieleveranciers

Kamerlid Carla Dik-Faber (CU) wil een gelijk speelveld creëren onder energieleveranciers. Dik-Faber vindt het niet fair dat van groene energieleveranciers transparantie gevraagd wordt, maar dat grijze energieleveranciers geen bronvermelding hoeven te doen van de stroom die zij leveren. “Door bronvermelding verplicht te stellen voor alle energieleveranciers creëren we een gelijk speelveld en wordt de bewustwording bij consumenten groter”, aldus Rob Jetten (D66).

Aansluitplicht gas

Over de aansluitplicht voor gas bij nieuwbouwwoningen werd eerder op de dag al gestemd. Een grote meerderheid in de Kamer wil dat deze aansluitplicht voor Netbeheerders verdwijnt, zodat de deur voor gasloze woningen wordt geopend. Alleen de PVV en Forum voor Democratie stemden tegen het voorstel om de aansluitplicht te schrappen.

Meer over de energietransitie

Bron: Rijksoverheid

Geef een reactie