Stijgende kosten lithium

De stijgende kosten van lithium hebben de afgelopen jaren ervoor gezorgd dat er nu exorbitante bedragen betaald dienen te worden. Met daarbij een slechte levering. In het begin van 2021 kostte een kilo lithiumcarbonaat 6,75 dollar. Nu schommelt de prijs al een jaar rond de 75 dollar, met uitschieters boven de 80 dollar.

De markt voor lithium is onrustig, omdat het mineraal cruciaal is voor batterijen en steeds belangrijker wordt voor de energietransitie. Het Internationaal Energie Agentschap verwacht dat de vraag naar lithium in 2040 400 procent hoger zal zijn dan in 2020, voornamelijk vanwege de groeiende vraag naar elektrische voertuigen.

Om voldoende aanbod te garanderen, heeft de EU onlangs de relatie met Chili aangehaald. Chili heeft namelijk 's werelds grootste lithiumvoorraad en is na Australië de grootste producent van lithium ter wereld.

Handelsakkoord

Sinds eind vorige jaar is er een hernieuwd handelsakkoord tussen de EU en Chili. Dit akkoord maakt onder meer een einde aan de meeste wederzijdse exporttarieven gedurende de komende jaren. Bovendien wordt het voor Chilenen gemakkelijker om diensten in de EU te verlenen en kunnen Europese bedrijven gemakkelijker in Chili investeren.

Het is nog onduidelijk hoeveel lithium de EU precies kan verwachten en tegen welke prijs. Het akkoord stelt Europese bedrijven in staat lithium te kopen voor de prijs die in Chili geldt. Werkgeversorganisatie VNO-NCW verwacht dat het akkoord het importeren van lithium vergemakkelijkt, maar kan dit niet nauwkeurig specificeren.

Medio 2024 afgelopen

De onduidelijkheid is te wijten aan het feit dat het handelsakkoord nog verder moet worden uitgewerkt, zelfs na zeven jaar van onderhandelingen. Vervolgens moeten alle Europese lidstaten het goedkeuren, waarbij normaliter nog enkele wijzigingen worden aangebracht.

Dergelijke processen kunnen jaren in beslag nemen, maar in dit geval is enige haast geboden. Het oude handelsverdrag tussen Chili en de EU loopt medio 2024 af. De Duitse Bernd Lange, voorzitter van de Commissie Internationale Handel van het Europees Parlement, drong er vorige maand op aan om snel een definitieve versie tot stand te brengen.

Gaat dit zorgen voor goedkopere lithium?

Meer nieuws lezen over energieopslag

Geef een reactie